Радваме се да ви приветстваме в следващия ни урок. В тази статия ще анализираме подробно процеса на подобряване на качеството на снимка / изображение във Photoshop CS6 или CC (други версии на програмите също са подходящи за работа).

Да започнем със сегментирането. Всички снимки с лошо качество са от следните типове:

 • Твърде много или твърде малко светлина в снимката
 • Шум, който съсипва качеството на изображението
 • Твърде силно замъгляване на обекта на снимката

Като пример ще вземем кадър от филма "Бързи и яростни" с уникалната Чарлийз Терон, която има допълнителни сенки, неприятни шумове и замъглявания, които пречат на комфортното възприятие.

Съдържание

 • Етап 1. Премахване на допълнителни сенки и шумове
 • Етап 2. Коригиране на хроматични аберации
 • Етап 3. Добавете контраст
 • Етап 4. Завършване: Нюанс/Наситеност

Премахнете ненужните сенки и шумове

 1. Първо, нека се отървем от твърде дълбоките сенки. За да направите това, ще трябва да използвате параметрите "Криви" и "Нива" . За да отидете на тези функции, щракнете върху кръглата икона в долната част на палитрата със слоеве, както е показано на екранната снимка по-долу:

 2. Първо приложете криви. Веднага след щракване ще се появят функциите за настройка на слоя.

  Необходимо е да разтегнете тъмните зони, както е показано на екранната снимка, като същевременно избягвате преекспонирането и загубата на малки, но важни детайли.

 3. След това коригирайте "Нивата" . Преместете плъзгача надясно, за да намалите сенките, ако има такива. Тъй като в нашата снимка няма толкова много сенки, преместваме плъзгача само малко. Но тук трябва да се ориентирате сами, защото всеки случай изисква индивидуален подход.

 4. Следващата стъпка е да премахнете шума. За да направите това, създайте обединено копие на всички слоеве, като използвате клавишната комбинация CTRL+ALT+SHIFT+E, след което създайте друго копие чрез просто плъзгане и пускане, както е показано на екранната снимка по-долу.

  Обсъдихме отделно как да слеем слоеве във Photoshop в една от нашите статии: Урок за сливане на слоеве във Photoshop

 5. След това приложете филтъра Surface Blur към най-горния слой, както е показано на екранната снимка.

  Ще се отвори меню, където трябва да използвате плъзгачите, за да опитате да се отървете от шума и артефактите. Основното нещо е да не губите важни малки детайли.

 6. След това изберете черно като основен цвят в цветовата палитра на лентата с инструменти.

  След това задръжте ALT и изберете "Add Layer Mask" .

  Черната цветна маска трябва да се приложи към избрания слой, ако сте направили всичко правилно.

 7. След това изберете инструмента "Четка" със следните параметри: цвят - бял, твърдост - 0%, и натиск и прозрачност по 40%.

 8. След това изберете черния цвят на маската с мишката и рисувайте върху излишния шум в снимката.

  След горните стъпки нашата снимка изглежда по-добре.

Коригиране на хроматични аберации

 1. Следващата стъпка е да коригираме хроматичните аберации. Трябва да отидете на елемента "Hue / Saturation" .

  Ще се отвори нов прозорец, където трябва да намерите елемента „Всички“, да изберете желания цвят и да намалите наситеността му до 0. В нашия случай това е „Синьо“.

  След всички тези действия остротата на снимката ще намалее значително. Нужна е малко работа, за да стане ясно отново.

 2. Трябва да създадете обединено копие на слоевете и след това отидете в менюто" Филтър"и в елемента" Изостряне"изберете“Неостър контур”.

  Използвайте плъзгачите, за да направите снимката по-рязка.

Добавете контраст

 1. След това трябва да добавите контраст към облеклото на героя на снимката, тъй като е намалял поради антиалиасинг.

  За да направите това, използвайте функция като "Нива" . Използваме слоя, който създадохме по-горе, и се опитваме да постигнем най-добър ефект върху дрехите, като същевременно не обръщаме много внимание на останалите компоненти. Ние правим тъмните зони много по-светли, а тези, които вече са светли, правим още по-светли.

 2. Следващата стъпка е да попълните маската с "Ниво" . За да направите това, трябва да изберете черен като основен цвят, след това да изберете маската и да натиснете клавишната комбинация ALT+DEL.

 3. Следващата ни цел ще бъде обработката на дрехи. За да направите това, използвайте четка с бял цвят, нулева твърдост, прозрачност и натиск равен на 40%. Трябва да се извърши с такава четка по цялото облекло.

 4. Предпоследната стъпка е да се отървете от контраста или наситеността. Тази процедура е необходима, тъй като всички действия с контраст значително подобряват появата на резки цветове в изображението.

  За да намалите цвета, създайте друг коригиращ слой Saturation/Hue и намалете наситеността, докато почувствате, че имате достатъчно.

  Това е, нашето изображение е почти готово.

Завършване

Последна стъпка.Колкото и странно да звучи, трябва отново да си поиграем с наситеността и нюанса. За да направите това, създайте отново обединено копие на всички слоеве. След това в менюто“Image”изберете“Correction”и“Hue/Saturation”

Играйте с плъзгачите, докато ни хареса окончателният вид на снимката.

Готово:

Последната стъпка може да бъде пропусната, тук всичко е по ваше желание.

Нарочно направихме снимка с много лошо качество от самото начало, но дори тук можете да видите резултата.Значително подобрихме качеството на снимката, използвайки малка функционалност на програма като Photoshop CC. Във вашия случай може да е CS6 или друга версия на Photoshop. Ако копаете малко повече, можете да направите качеството на изображението много по-добро.

Успех в работата!

Категория: