Инструментът Pen е може би незаменим инструмент за тези, които работят с Photoshop. Благодарение на него производителността на специалист се увеличава и можете да „измислите“ страхотно върху най-малките детайли на дизайна. В тази статия ще разгледаме много примери за използване на Pen във Photoshop, които след това можете успешно да приложите във вашите проекти.

Съдържание

 • Изграждане на път с писалката
 • Попълнете очертанията
 • Контур
 • Създаване на четка
 • Създаване на форма
 • Направете контур на обекта
 • Изтриване на контур

Изграждане на път с писалката

Първо, нека видим как можете да създадете контур с помощта на химикал и за какво служи той. Следвайте инструкциите на екранните снимки:

За да получим контур, трябва да зададем опорни точки и водачи (лъчите са по-къси). Водачите ще ни помогнат да деформираме необходимите секции, разположени между 2-те опорни точки.

 1. Вземете писалка и задайте опорна точка 1.
 2. Време е да зададете 2-ра опорна точка. След като изберете място за втората точка и щракнете с мишката, не я пускайте. Издърпваме водача (лъча) в посоката, от която се нуждаете. Всичко зависи от начина, по който искате да огънете секцията.

  Следващата греда може да бъде оставена недокосната и огъването ще бъде зададено по подразбиране.
  Предварително, преди да поставите точка, можете да видите как точно ще се огъне контурът. За да направите това, в менюто за връщане поставете отметка в квадратчето „Преглед“. Вижте екранната снимка по-долу:Ако не искате да получите чупка в следващия сегмент, трябва да задържите клавиша ALT и да плъзнете водача (лъча) в обратната посока, до точка 2. След това е по-добре да изчезнеш, ако си направил всичко както трябва.
  Има друг метод за получаване на огъване на контура: задайте 2 точки, без предварително зададено огъване. След като поставихме още една точка между тях. Задържайки CTRL, ние просто плъзгаме в желаната посока, като по този начин създаваме завой.
 3. За да работите по преместване на точка в пътека, винаги трябва да държите натиснат клавиша CTRL. В случай на водачи (греди), трябва да задържите ALT.
 4. Контурът се затваря само когато крайната точка е поставена върху първата опорна точка.

Попълнете очертанията

 1. За да запълните получения контур, щракнете с десния бутон върху платното и изберете „Попълване на контур“.
 2. В прозореца с настройки можете да изберете типа на запълване (цвят или шаблон), режим на смесване, непрозрачност и да регулирате разтушаването. След като завършите настройките, трябва да щракнете върху OK.

Контур

Първо трябва да изберете и конфигурирате желания инструмент.

Ще погладим с четката.

 1. Вземете "четката" .
 2. Задайте желания размер, твърдост и форма на четката (ние правим този урок във Photoshop CC, така че може да имате малки разлики).
 3. Щракнете върху палитрата и задайте желания цвят.
 4. Връщам се към инструмента за писалка. След това щракнете с десния бутон върху контура. В менюто, което се показва, изберете "Stroke Path" .
 5. Задайте инструмента за четка тук и щракнете върху OK.

Ако сте направили всичко както трябва, нашият контур ще има щрих с четка, който сме задали преди.

Създаване на четка

Отделен урок по тази тема:Как да създадете четка във Photoshop

За да създадете четка или форма, никога не изтривайте пътя, върху който сте работили. Задайте това на всеки цвят, който харесвате.

Да започнем да създаваме четката. Моля, обърнете внимание, че за това фонът трябва да бъде запълнен с бяло, ако е по подразбиране за друг.

 1. Отидете в горното меню, щракнете върху „Редактиране“ и изберете „Дефиниране на четка“.
 2. Въведете „Името“ на създадената четка и щракнете върху „OK“.

Сега, когато всичко е готово, можете да изберете тази четка по всяко време в горното меню с настройки, което се появява, когато изберете инструмента Четка.

Забележка! Когато създавате четка, направете размера на контура възможно най-голям, тогава четката ще се окаже с най-високо качество.

Създаване на форма

Стъпките за създаване на форма са почти същите като създаването на четка. Но все пак има разлика. Цветът на фона няма да играе никаква роля тук.

 1. Щракнете с десния бутон върху контура и щракнете върху "Дефиниране на произволна форма" , както е показано на екранната снимка по-долу:
 2. Въведете името на бъдещата фигура в полето и щракнете върху “OK”.
 3. За да използвате новосъздадената форма, трябва да намерите „Персонализирана форма“ в лентата с инструменти.
 4. След това в горното меню изберете нашата от списъка с налични форми.

Разликата между фигура и четка е, че фигурата може да се увеличава безкрайно без загуба на качество. А за една фигура най-важният показател за качество е броят точки при създаване.

Ако не разбирате нещо, попитайте за това в коментарите.

Направете контур на обекта

Тъй като сте стигнали дотук, това означава, че вече сте прочели и усвоили раздела за изграждането на контура. В този случай ударът няма да ви отнеме много време или да предизвика въпроси.

Обърнете внимание само на 2 точки:

 1. Когато трасирате, мащабирайте изображението с помощта на бутона CTRL в комбинация с клавиша “+(плюс)”
 2. Когато гладите, уверете се, че очертанията не се сливат с обекта, поне не твърде много.

Когато вече сме очертали цялата форма и сме създали път, можем да направим всичко, което описахме по-горе - да създадем четка, форма или просто селекция.

За да направите селекция, щракнете с десния бутон върху обекта и щракнете върху "Избор на област" .

Ще се появи прозорец с настройки, в който задаваме параметрите, както желаем.

За какво служи радиусът на перото: колкото по-голям е броят на радиусните пиксели, толкова по-размазани ще бъдат границите на формата).

Не забравяйте да поставите отметка в квадратчето до „Изглаждане“ и щракнете върху „OK“.

Резултатът от избора изглежда така:

Ако искате да копирате избрания обект, можете да направите това с помощта на комбинацията CTRL+J. По този начин също отделяме обекта от фона.

Изтриване на контур

Ако трябва да премахнете очертанията, просто щракнете с десния бутон върху обекта с инструмента Pen и изберете Delete Path.

Това вероятно е достатъчна база от знания за това как да използвате писалката във Photoshop. Събрахме огромен брой уроци на нашия уебсайт, които също ще ви помогнат да овладеете тази програма.

Категория: