Когато работите на компютър или лаптоп, можете да използвате комбинация от бутони, с които можете да изпълните една от командите. Нарича се "горещи клавиши" . В различни програми, като правило, тези комбинации повтарят често използвани функции. Все още можете да ги намерите в менюто.

Бързите клавиши помагат на всички потребители лесно да изпълняват често повтарящи се команди и да не губят много време.

За да е удобно за всички да работят във Photoshop (Adobe Photoshop), има много подобни горещи клавиши. Почти всяка функция има съответна комбинация.

Не е нужно да се опитвате да запомните абсолютно всички тези клавиши. Можете просто да се запознаете с всички и да изберете за себе си тези, които ще ви бъдат необходими. По-долу ще опиша най-популярните от тях и как да намеря други, ще кажа малко по-късно.

Комбинации, които са най-търсени при натискане на CTRL едновременно с:

 1. S - запазване на промените във файла.
 2. SHIFT и S - отваря функцията "Запиши като" .
 3. N - създаване на нов документ.
 4. O - отворен документ.
 5. SHIFT и N - направете нов слой.
 6. J - направете копие на слоя, копирайте необходимата част на нов слой.
 7. G - преместете избраните слоеве в определена група.
 8. T - проста трансформация - удобна функция, която ви позволява да мащабирате, завъртате и деформирате обекти.
 9. D - изтриване на селекцията.
 10. SHIFT и I - конвертиране на селекцията.
 11. + (Плюс) или (Минус) - мащабиране съответно нагоре или надолу.
 12. A, C, V - изберете целия активен слой, копирайте избраната част от съдържанието и го поставете съответно.
 13. 0 (Нула) - изберете мащаба на изображението, съответстващ на размера на работната повърхност.
 14. Малко по-различни от предишните, но все пак[ и ] променят размера на диаметъра на четка или друг инструмент с диаметър.

Този набор от клавишни комбинации е от съществено значение, за да спестите повече време, когато работите с опитен магьосник за Photoshop. Има ситуации, когато имате нужда от определена функция, но не знаете коя комбинация ви подхожда. Тогава е възможно да го намерите в изскачащото меню на тази програма.

Но не всички функции, от които се нуждаете, се съчетават с определени клавишни комбинации. Създателите на Photoshop взеха предвид този факт. Направиха го така, че да можете да променяте бързите клавиши или да създавате свои собствени, които са необходими специално за вашата работа.

Можете да променяте и присвоявате комбинации, като използвате раздела, наречен "Редактиране - Клавишни комбинации" , който се намира в менюто.

Тук можете също да намерите всички горещи клавиши, предоставени в тази програма.

За да създадете нови клавишни комбинации, трябва да извършите следните действия: щракнете върху необходимия елемент и в реда, който се отваря, въведете комбинацията, сякаш вече я използваме, последователно и докато я държите натисната.

Ако създадената клавишна комбинация вече съществува, програмата определено ще ви уведоми, като издаде съответното съобщение. Ще бъде необходимо да създадете нов и ако сте променили този, който вече съществува, щракнете съответно върху бутона „Отказ от промените“.

Когато работата по създаването на нови ключове приключи, трябва да щракнете върху бутона "Приемам" , а след това върху бутона "OK" .

Всичко, което трябва да знаете за работа с бързи клавиши за обикновен потребител, е описано тук. След като ги проучите, ще бъде много по-лесно да използвате програмата, тъй като ви позволява да изпълнявате необходимите функции много по-бързо. Това е много удобно и ще спести много време.

Категория: