С помощта на Photoshop можете не само да обработвате изображения, но и да ги актуализирате, да ги правите по-ярки и наситени или обратното, да им придадете духа на древността. Но освен това, Photoshop прави възможно комбинирането на няколко изображения в едно, наслагването на различни слоеве един върху друг.

Концепцията„сливане на слоеве“ във Photoshop означава комбиниране на два или повече слоя в един. За по-добро разбиране как работи тази функция, нека вземем малък пример.

Имате съответно две изображения" Изображение 1"и" Изображение 2"Те се намират в един и същи документ, но на различни слоеве. Това означава, че всяко от изображенията трябва да се редактира отделно, независимо от другото изображение. След процеса на сливане на две изображения ще получите ново, нека го наречем" Изображение 3" То също може да се редактира, но ефектите ще бъдат приложени към две изображения едновременно.

За пример нека вземем логото на нашия сайт, което е разделено на 2 части: самото лого и правоъгълна рамка около него.

Ние ги залепваме заедно и използваме функцията за корекция на цветовете, за да добавим тъмни нюанси към две изображения едновременно.

Как да го направите в програмата.

 1. Необходимо е да изберете необходимите слоеве, които искаме да обединим и да щракнете с десния бутон.
 2. В менюто, което се показва, ще има няколко опции за комбинация, от които да избирате:
  • Сливане на слоеве
  • Видимо обединяване
  • Микс
 3. Запомнете, че ако щракнете само върху един слой, вместо функцията „Обединяване на слоеве“, ще има функцията „Сливане с предишния“.

Вече не много хора използват този метод, така че ще разгледаме по-гъвкав и актуален начин за обединяване на слоеве.

И така, да преминем направо към основното:

 1. Сливане на слоеве

  Тази функция ви позволява да обедините два или повече избрани слоя. Има два начина за избор на слоеве:

  • На клавиатурата задръжте натиснат клавишаCTRL и изберете необходимите слоеве за залепване. Това е най-лесният и удобен начин да изберете няколко изображения, особено ако слоевете не са в ред.
  • За да обедините група от слоеве в последователен ред един след друг, задръжте натиснат клавишаSHIFT на клавиатурата и изберете най-горния слой в групата и след това последния (задръжте клавиша Shift).
 2. Видимо обединяване.

  Видимостта прави възможно активирането или деактивирането на показването на слоя/изображението.

  Тази функция се използва за автоматично обединяване на всички видими слоеве. Ако изображението е с деактивирана видимост, функцията за сливане ще го игнорира.

 3. Микс

  Тази функция извършва залепване на всички слоеве с едно кликване на мишката. Ако видимостта на някои слоеве е изключена, Photoshop ще отвори прозорец, в който ще трябва да потвърдите стъпките за премахването им.Тъй като обединявате всички слоеве, очевидно е, че невидимите не са необходими. Така че не се колебайте да щракнете върху „OK“.

  Благодарение на този урок вече имате знания как да обедините множество слоеве във Photoshop от всяка версия. Упражнявайте се върху няколко изображения, за да намерите най-доброто решение за вашите идеи.

Категория: