Photoshop не само редактира готовите изображения. Една от задачите, които програмата ви позволява да изпълнявате, е създаването на изображения / проекти от нулата. А линиите са един от най-важните елементи, когато работите върху създаването на снимки във Photoshop. Но не само линии, но и други геометрични фигури. По-конкретно, създаването на линии може да се наложи при изграждане на оформление от сложни обекти, решетка или контур, елементи от различни геометрични форми.

В тази статия ще разгледаме как се създават линии във Photoshop, придружавайки всичко това с подробно описание на целия процес с прикачени екранни снимки за ваше удобство.

Съдържание

  • Как да начертаете правилна права линия
  • Как да начертаете полилиния
  • Как да нарисувате крива линия

Създаване на различни типове линии

Със сигурност всеки човек помни от училищен курс по геометрия, че линиите са различни. Photoshop не е изключение, тук можете да рисувате различни линии: криви, начупени линии или прави линии. За да разрешите различни видове проблеми, ще трябва да начертаете определена линия.

Обикновени прави линии

Това е много проста задача, с която всеки потребител може лесно да се справи. Можете да начертаете права линия във Photoshop, като използвате един от предоставените за това инструменти (има няколко в програмата).

По-подробно вече разгледахме създаването на правилна права линия във Photoshop в съответния урок:Как да нарисуваме права линия във Photoshop

Затова няма да се фокусираме върху това сега, а ще преминем направо към следващия раздел.

Създаване на полилиния

Този тип линия всъщност е комбинация от няколко прави линии. Полилинията може да бъде отворена или затворена, образувайки сложен или прост многоъгълник. В тази връзка методите за неговото изграждане могат да се различават. Нека разгледаме два метода за изграждането му.

Незатворена полилиния

Най-лесният начин да създадете такава линия е инструментът за писалка на Photoshop.

Отделна и доста подробна статия за инструмента Pen във Photoshop в един от нашите уроци:Как да използваме писалката във Photoshop

Това е наистина многофункционален инструмент, който ви позволява да рисувате всичко. Независимо дали е обикновен ъгъл или квадрат, или фигура с много фасети.Можете да научите повече за този инструмент, като отидете на съответната статия, където вече сме говорили за този инструмент.

Необходими са само две прости стъпки, за да начертаете желаната линия с писалката.

  • Маркирайте необходимия брой точки за закрепване на необходимите места.
  • След това трябва да очертаете контура, който се е получил. За тази цел можете да използвате някой от наличните инструменти на програмата. Избрахме „Четка“.

Можете да отидете в другата посока. Начертайте желаната форма, като нарисувате няколко прави линии. Първо начертайте първата права линия, която ще бъде основата.

След това създайте желаната форма с помощта на функцията за копиране на слой (извиквана от клавишната комбинация CTRL+J)

и опцията Free Transform (за да направите това, използвайте клавишната комбинация CTRL+T).

Създаване на затворена полилиния във Photoshop

Както казахме по-горе, има два вида прекъснати линии. Затворена полилиния е многоъгълник с произволен брой лица. Във Photoshop има два метода за конструиране на такава форма. Най-лесният начин е да използвате специален програмен инструмент - "Фигура" . Или можете да създадете селекция от желаната форма и след това да очертаете пътя.

Метод номер 1 - фигура

При използване на този инструмент ще се получи избраната геометрична фигура. Страните и ръбовете ще бъдат абсолютно равни.

Ако искаме да получим само контура на тази форма, трябва да направим щрих, наречен съответно "Щрих" . Този инструмент има свои собствени настройки: размер, цвят, дължина на щриха и разстояние. Нека вземем плътен удар. Но първоначално направихме форма с щрих и показахме на екранната снимка къде да изберете тази опция. Вижте снимката по-горе.

Но ако трябва да оставим само щриха, тогава трябва да изключим параметъра за запълване, след което ще получим само фигура без фон.

Получената форма може да бъде модифицирана с помощта на инструмента за свободна трансформация. Деформирайте и завъртете формата толкова пъти, колкото искате, за да постигнете крайния резултат.

Метод 2 - право ласо

С помощта на този инструмент е възможно да се изграждат фигури с абсолютно всякаква сложност и конфигурация. За да направите това, трябва да създадете няколко опорни точки и да изберете получената област.

След това трябва да погладите получената форма. Това става с помощта на специална функция, която може да бъде извикана чрез щракване с десен бутон върху формата.

В прозореца, който се отваря, можете да зададете желаните параметри, като размер, цвят и позиция на контура.

Щракнете върху „OK“ и получете резултата:

Изграждане на крива линия

Подобно на полилиниите, има два типа криви: отворени и затворени. Има много инструменти и начини за начертаване на крива във Photoshop.

Отворена крива

За да начертаете такава линия, има само един инструмент - "Pen" (с последващ щрих). Или можете да начертаете такава линия ръчно.

Затворена крива

Има три начина за създаване на затворена крива във Photoshop.

  1. Ласо

С помощта на ласото е възможно да се създават криви с абсолютно всякаква конфигурация. Трябва да направите избор с този инструмент. И след това погладете пътя с всеки наличен инструмент.

  1. Овална зона

Когато използваме този инструмент, ще получим овална област. Да направим опаковането отново. След това този овал може да бъде модифициран с помощта на Free Transform, за който говорихме по-рано. Натиснете CTRL+T, за да извикате тази функция. На решетката, която се появява, можете лесно да промените формата и да постигнете желаната форма.

  1. Форма

Вземете инструмента - "Елипса" . В горното меню задайте необходимите настройки и създайте форма - овал.

След това полученият кръг може да се промени, за да се получи желаната форма. За да направите това, изберете "Деформация" и създайте.

Резултат след прилагане на warp:

Това е. Показахме ви как да създавате линии във Photoshop по различни начини. Тези умения ще бъдат полезни при изграждането на различни мрежи, пътеки и оформления.

Категория: