Всеки експерт по Photoshop трябва да се справя с прави линии. Този инструмент се използва доста често и не можете без него, особено ако рисувате някакви форми.

В тази статия ще ви разкажем подробно и ще ви покажем как да нарисувате права линия във Photoshop CC и CS6 (методът е подходящ за всички версии на програмата).

Ще има четири начина за прилагането му. Проучваме и избираме най-удобното за вас.

Съдържание

  • Метод 1 - “стар”
  • Метод №2 - „ефективен“
  • Метод 3 - „използване на вектор“
  • Метод 4 - "Нормално"

Метод 1 - “стар”

Целият смисъл на този метод е, че можем да създаваме само вертикални и хоризонтални линии. Всичко е банално и просто.

Да започваме. Първо трябва да покажете линийките, ако не са в проекта. Можете да направите това с бързи клавиши -CTRL+R. Или отидете в менюто „Изглед“ и изберете „Линийки“.

След появата на владетелите. Просто щракнете върху областта на линийката и я плъзнете. Тук вече избирате кое да дърпате - хоризонтално или вертикално. Ще вземем вертикала като пример. Вижте екранната снимка по-долу:

След това трябва да вземете произволен инструмент по ваш избор, за да начертаете линия. Ще изберем молив и ще начертаем права линия по правата линия, която начертахме от линийката.

Но първо, за да накараме линията да прилепне към правата линия от линийката, ще отидем на „Преглед“, ще щракнете върху „Прилепване към“ и ще изберете „Насоки“.

Спокойно начертайте линия. Трябва да се получи плюс или минус така:

Метод №2 - „ефективен“

Този метод е може би един от най-популярните. ви позволява бързо да начертаете права линия, без да използвате помощни функции.

Как работи? Щракваме върху всяко място на хоста с молив или друг инструмент и, като държим натиснат бутона „SHIFT“, го плъзгаме до крайната точка, която сме избрали за себе си. Вижте екранната снимка по-долу:

Метод 3 - „използване на вектор“

За да създадем права линия с помощта на вектор, трябва да изберем инструмента Линия.

За да приложите индивидуални настройки, трябва да отидете в горното меню, след като изберете инструмент. В настройките можете да изберете цвета на линията, да зададете параметрите на хода и най-важното - дебелината на самата линия. Вижте екранната снимка по-долу:

Можете да начертаете линия. Много удобен метод и отлични резултати:

Имайте предвид, че ако задържите натиснат клавиша SHIFT, програмата ще ни позволи да начертаем само вертикална, хоризонтална и линия под 45 градуса.

Метод 4 - обикновен

Този метод ви позволява да рисувате само хоризонтална и вертикална линия с фиксирана ширина от 1 px. Основната разлика от предишните методи е, че линията ще премине през цялото платно. Индивидуалните настройки не са налични.

Да започваме. Трябва да вземете инструмент, наречен "Регион (вертикална линия)" или "Регион (хоризонтална линия)" , от който да избирате. Ще изберем областта с хоризонталната линия.

Забележка!Този метод не е наличен за Photoshop CC и работи само във версии CS.

След това трябва да поставите точка върху платното. Програмата автоматично ще създаде селекция с ширина 1 пиксел.

След това просто трябва да натиснете бързите клавишиSHIFT+F5, за да изберете цвета на линията. Или щракнете с десния бутон и изберете „Изпълни запълване“. Където „Използване: цвят на фона“ се променя на „Използване: цвят на преден план“. Тогава линията ще бъде със същия цвят като тази, избрана в основната цветова палитра.

Остава да премахнете "маршируващите мравки" с комбинациятаCTRL+D.

Сега знаете всичко за това как да нарисувате права линия във Photoshop.

Ще се видим в другите ни уроци.

Категория: