Увеличаването на обекти е доста популярна и често срещана задача при работа с изображения във Photoshop. За да изпълните тази задача, методът на интерполация е отлично решение. По този начин можете не само да увеличавате, но и да намалявате обекти. Методът на интерполация може да се извърши по различни начини. Изборът на метод зависи от качеството на оригиналното изображение и желания резултат.

Например, задачата е да увеличите изображение. Тази процедура изисква добавяне на нови пиксели към изображението. В същото време допълнителните пиксели трябва да са възможно най-близки по цвят до съседните пиксели.

Тоест, нека си представим, че съседните пиксели са черни и бели. Когато изображението се увеличи, между тези пиксели се появяват допълнителни пиксели в сивата скала. Методът на интерполация помага да се изчисли средната стойност на цветовата гама на близките пиксели и да се избере оптималният цвят за допълнителни пиксели.

В тази статия ще разгледаме подробно всички методи, чрез които можете да увеличите размера на изображение във Photoshop.

Съдържание

 • Начини за уголемяване на изображение:
  • Метод на интерполация
  • Метод на интерполация: "Бикубичен, по-гладък"

Метод на интерполация

Този метод за промяна на мащаба на картината има няколко опции. Те могат да бъдат избрани в падащото меню, когато задържите курсора на мишката върху елемента "Интерполация" . Разгледайте всяка от възможните опции.

 1. " По съседни пиксели"

  Този метод не е много добър и се използва рядко. Тъй като качеството на полученото изображение в повечето случаи ще остави най-доброто. След като увеличите изображението по този начин, местата, където са добавени нови пиксели, ще бъдат видими върху изображението. Същността на този метод е да копирате съседни пиксели и да добавите техните копия към изображението.

 2. " Билинеарно"

  С този метод за мащабиране на изображението, качеството на полученото изображение ще бъде средно. Същността на метода е да се изчисли средната стойност на цвета на близките пиксели и да се добавят нови между тях. Местата, където се добавят нови пиксели, ще бъдат по-малко забележими и преходите на цветовете ще бъдат по-плавни.

 3. " Bicubic"

  Този метод за уголемяване на изображението ви позволява да получите изображение с доста високо качество.Въпреки това е препоръчително да го използвате, с леко увеличение на картината. С този метод на увеличение се извършват много сложни софтуерни изчисления, за да се определи подходящият нюанс на допълнителните пиксели. В резултат на това качеството на изображението е отлично. След мащабиране по този начин е почти невъзможно да се открият нови пиксели и всички цветови преходи са плавни и естествени.

Във версиите на Photoshop CS или CC, както и в следващите нови версии, този метод има две разновидности:

 1. Bicubic Smoother

  Този тип "бикубичен" метод се използва главно за уголемяване на изображение, което води до висококачествено изображение.

 2. Bicubic Clearer

  Използва се за намаляване на изображението. В същото време получената картина е с добро качество и яснота.

Метод на интерполация: "Бикубичен, по-гладък"

И така, нашата задача е да увеличим мащаба на изображението. Вземете например снимка с размери 531x800 px. Избраното изображение е с разделителна способност 300 dpi.

За да увеличите изображение с помощта на метода "Bicubic, smoother" , трябва да изпълните следните стъпки. В менюто на програмата изберете елемента "Изображение" и в прозореца, който се отваря, щракнете върху бутона "Размер на изображението" .

В настройките, в списъка, който се появява в най-долната част на прозореца, изберете „Bicubic, smoother“. Освен това ще трябва да посочите размера на картината като процент.

Оригиналното изображение ще има стойност на размера от 100 процента. За да бъде увеличеното изображение с добро качество, работата трябва да се извършва на етапи, на стъпки от не повече от 10-15%.

Тоест увеличете размера до 115% и запазете резултата. Ако искате да получите по-голям размер, повторете тази стъпка, като увеличите отново с 15%. И така нататък, докато се достигне необходимата стойност. Съотношението на страните на изображението се запазва. Програмата сама изчислява необходимата ширина и височина на изображението.

Качеството на полученото изображение зависи от много неща. А разделителната способност и яснотата на оригиналното изображение играят голяма роля за това.

Трудно е да се каже колко можете да увеличите изображение, без да загубите качество. Всичко зависи от конкретния случай.

Ще се видим в следващите ни уроци. Ако нещо не ви е ясно, напишете за това в коментарите и ние определено ще ви помогнем.

Категория: