Избирането и работата със сложни елементи във Photoshop е трудна задача. Дори занаятчиите се сблъскват с трудности, когато работят с малки детайли като трева, клони на дървета, животински косми или козина. Във всеки конкретен случай е необходим индивидуален подход към обработваното изображение. Някои снимки обаче могат да бъдат много трудни. И дори опитен потребител на Photoshop не винаги ще може да се справи със задачата и да свърши тази работа идеално чисто.

Въпреки това, трябва да научите техниката за избиране и след това подстригване на коса във Photoshop. Това често е много популярно действие при работа със снимки.Например, когато искате да прехвърлите изображението на човек на друга снимка или да промените прическата и цвета на косата на снимката.

В този урок ще се опитаме да обясним и да ви покажем възможно най-ясно как става подборът и подстригването на косата във Photoshop. Има много начини за изпълнение на тази задача. Ще разгледаме най-простия и популярен метод за извършване на тази трудна процедура.

Съдържание: „Как се подстригва във Photoshop“

 • Изберете и подстрижете косата
  1. Работа с канали
  2. Прецизиране на селекциите
  3. Довършване на маската

Изберете и подстрижете косата

Несъмнено косата е най-трудният елемент за работа във Photoshop. Подбирането и изрязването им е трудоемка задача и изисква много усърдна работа. И това е съвсем разбираемо, защото косата се състои от много малки елементи.И за максимална естественост трябва внимателно да обработите всяка коса, в противен случай изображението ще изглежда нарязано и неестествено. Предизвикателството е да изолирате възможно най-много косми и фини косми. В същото време, без да се засяга фона, в противен случай резултатът ще бъде далеч от идеалния. И така, искате да премахнете фона, като същевременно оставите колкото е възможно повече коса. Нека да разберем как да го направим.

Ние, например, правим снимка на холивудска красавица - Пенелопе Круз:

Работа с канали

 1. Обърнете внимание на горната част на секцията със слоеве. Там се интересуваме от раздела "Канали" , щракнете върху него.
 2. Трябва да обезцветим картината, за това изберете зеления канал.
 3. След това направете копие на слоя. За да направите това, плъзнете желания канал до бутона за нов слой.

  Както можете да видите, той се появи в най-долната част на „Зеленото копие“:
 4. След това трябва да добавите контраст към косата - това ще улесни работата с тях. Натиснете клавишната комбинацияCTRL+LЩе се отвори панелът - "Нива" , с плъзгачи. Задаваме желаните параметри, като преместваме тези плъзгачи. Необходимо е да се гарантира, че всички дори малки косъмчета са чисти и не се сливат с фона.
 5. След това потвърдете промените с натискане на бутона OK. Сега трябва да превключим на инструмента за четка.
 6. След това трябва да направите RGB канала видим. За да направите това, кликнете върху празното квадратче пред него. Вижте как оригиналното изображение веднага се промени.

Има няколко неща, които трябва да се направят. Като начало премахнете червената зона навсякъде, с изключение на самата коса (нямаме такива области). След това нанесете червена маска върху онези зони, които не трябва да се премахват.

 1. Избирайки инструмента за четка, задайте неговия цвят (основен цвят) на бяло.
  След това боядисваме областите, за които писахме по-горе (тези области, които трябва да бъдат премахнати). Нямаме.
 2. След това трябва да промените цвета на четката на черен и да рисувате върху зоните, които искате да запазите (лице и дрехи).
 3. Следващата стъпка е много важна! Променете непрозрачността на избраната четка. Трябва ни стойност от 50%.

  След това рисуваме върху цялата площ на обекта (в нашия случай цялата Пенелопа), като държим натиснат бутона на мишката. Това действие трябва да се извърши наведнъж, без да вдигате поглед от натиснатия бутон на мишката. Зоната с фини косми трябва да бъде специално обработена.
 4. След като горните действия са извършени, направете RGB канала невидим.
 5. Използвайте CTRL+I, за да обърнете зеления канал.
 6. Създайте селекция, като задържите натиснат бутона CTRL и щракнете върху зелената икона за копиране на канала.
 7. Направете RGB канала видим отново и премахнете видимостта на копието.
 8. Това е всичко, с каналите работата е завършена. След това ще работим със слоеве с изображения.

Прецизиране на селекциите

На тази стъпка трябва да направите най-точния подбор на косата, до най-малките детайли и косъмчета.

 1. Можете да изберете всеки от инструментите за избор за тази задача.
 2. Използвайте функцията за интелигентен избор. Тази функция ви позволява по-точно да определите границите на селекцията. Можете да намерите този бутон в горната част на менюто. Във Photoshop CS5 или CS6 се нарича Refine Edge, но ние използваме Photoshop CC, така че в нашата версия се нарича Selection and Mask.
 3. За по-удобна и точна работа настройте параметъра - "На бяло" .
 4. Добавете контраст към изображението. 11 единици ще са достатъчни.
 5. След това намерете елемента „Ясни цветове“ и поставете отметка в квадратчето до него, както е на предоставената екранна снимка. (в нашия случай това не е задължително и няма да поставим отметка в квадратчето) И оставете резултата като „Нов слой със слой маска“.

  След това щракнете върху „OK“ и получете следния резултат:

Довършване на маската

В резултат на всички предприети действия върху изображението неизбежно ще се появят прозрачни елементи, които не трябва да бъдат там. Този дефект трябва да бъде отстранен, както и неуспешните секции трябва да бъдат премахнати, ако изведнъж сте успели, както в нашия пример.

 1. Нуждаете се от нов слой, запълнен с бяло. Поставете нашия слой с изображение върху слоя с бяло запълване.
 2. Изберете маската на слоя и изберете "Четка" . Настройките на четката трябва да бъдат зададени на 50% непрозрачност, тип на четката - мека.
 3. Не забравяйте да проверите дали маската на слоя е избрана за работа. Бавно и внимателно боядисайте всички прозрачни елементи, както и местата, където косата не е напълно изтеглена.

Това е всичко, можете да оцените резултата:

Работата със сигурност е трудна, старателна и отнема много време. Но с правилното ниво на постоянство можете да постигнете доста поносими резултати. Същият метод може да работи не само с коса, но и с всякакви малки елементи.

Категория: