Цветната фотография има огромен потенциал за настройване на настроението, който използват всички фотографи, от утвърдени професионалисти до аматьори аматьори. Но какво ще стане, ако целта е да придадете на картината мистерия и лек воал на някакво подценяване? Черно-белите снимки вършат чудесна работа.

В този урок ще анализираме една от опциите за превръщане на цветна снимка в черно-бяла във Photoshop. Това в никакъв случай не е единствената налична опция, но е най-предпочитаната. ви позволява да играете с показването на нюанси и не засяга оригиналното изображение по никакъв начин.

Създаване на черно-бяла снимка

 1. Отворете цветната снимка, която искате да конвертирате в черно-бяла във Photoshop. Избрахме за този урок портрет на очарователната Адриана Лима.
 2. Създайте дублиран слой за всеки случай, така че някоя грешка да развали картината. В момента просто се учим. Щракнете с десен бутон върху слоя ->„Дублиране на слой“
 3. Създайте коригиращ слой Curves. В последните версии на Photoshop този раздел е над панела със слоеве.
 4. Целта на тази стъпка: осветяване на оригиналната снимка, "разтягане" на тъмните зони. Огънете кривата както на екранната снимка.

  Получавате нещо подобно:
 5. Време е да премахнете цвета. За да обезцветя снимката, прилагам черно-бял коригиращ слой (също разположен над панела със слоеве в новите версии).

  Снимката веднага ще стане черно-бяла и на панела ще се отворят плъзгачи с нюанси. Експериментирайте, за да получите желания резултат.Не забравяйте, че твърде светли или, обратно, тъмни области в черно-бяла снимка може да не изглеждат най-добре. Всичко обаче зависи от вашата идея.
 6. За да подобрите контраста, използвайте коригиращия слой Levels (можете да го намерите на същото място, над панела със слоеве в новите версии на Photoshop и под панела в старите версии).

  Играйте с плъзгачите, за да потъмните тъмното и да осветите снимката, но не прекалявайте.
  Ето какво се случва:Снимката стана по-обемна и изразителна, но на косата се появи тъмно петно.
 7. Поправката е доста проста. Създайте друг коригиращ слой Curves и го изсветлете, докато текстурата на косата се покаже (плъзнете плъзгача).
 8. Нуждаем се само от ефекта върху косата. За да го запазите избирателно, запълнете маската на слоя "Curves" с черно.
  Уверете се, че цветът на преден план в лентата с инструменти е черен и изберете маската.
  Натиснете ALT+DEL на клавиатурата. Маската ще промени цвета си.

  Снимката ще се върне към състоянието от стъпка 6 (преди да бъдат приложени криви).
 9. Изберете четка с меки ръбове от лентата с инструменти, преместете плъзгача за твърдост на 0%, изберете размера на четката в зависимост от размера на самата снимка.

  На горния панел задайте непрозрачността и налягането на около 40-50%. Цветът на четката трябва да е бял.
 10. На слоя с Curves рисувайте върху косата с подготвената четка. Ако искате да добавите чувственост към очите, можете да ги нанесете с четка.
  Като страничен ефект от тези манипулации се появиха тъмни петна. Ние също ще се отървем от тях сега.
 11. Слейте слоеве от криви, нива и черно-бяло чрез натискане на CTRL+ALT+SHIFT+E. По-добре е да създадете друго копие на получения слой. Да се застраховаме, изведнъж ще сгрешим.

  В горния панел отворете менюто "Филтър" . Изберете “Blur” ->“Surface Blur”.
  Трябва да внимавате с плъзгачите. С този филтър е изключително лесно да превърнете снимката в размазана, лишавайки я от реализъм и детайлност. Всичко, от което се нуждаем от него тук и сега: гладкост и еднородност на кожата.
 12. Сега добавете черна маска към нашия слой. Уверете се, че черното е цветът на преден план. Задръжте ALT и щракнете върху бутона под панела със слоеве (на екранната снимка).

  Преминаваме с бяла четка върху зоните, където е необходимо да коригираме кожата. Не бързайте и не засягайте контурите на лицето. Също така си струва да избягвате носа, устните, веждите, очите и косата. Интересуваме се само от структурата на кожата.
 13. Почти сме готови. Остава само да затегнете малко остротата
  Обединете всички слоеве отново с CTRL+ALT+SHIFT+E. Приложете филтъра „Цветов контраст“ към новосъздадения слой (горен панел Филтри ->Други ->Цветен контраст).

  Преместете плъзгача, докато се появят всички малки детайли на изображението.
  Не забравяйте да смените режима на смесване на слоя с филтъра на Overlay (менюто, което се отваря директно над слоевете).
  Получаваме детайлна черно-бяла снимка.

Заключение

Така всичко е съвсем просто и в същото време ефективно. Още веднъж подчертаваме, че този метод ви позволява да редактирате снимката по отношение на нюанси и детайли, както ви е необходимо.

Ще се видим в следващите уроци!

Категория: