Ерата на съвременната цифрова фотография има възможност да подобри качеството на фотографията. Разработени са много специализирани програми за редактиране на снимки.

Програмата за редактиране на изображения Photoshop ви позволява да променяте различни свойства на оригиналното изображение: яркост, контраст, детайли, осветление. Този продукт предоставя широки възможности за работа с цвят. С помощта на Photoshop можете напълно да премахнете един от цветовете на оригиналното изображение, като го замените със сиво, бяло или черно. За тази цел програмата предоставя специална функция за избелване.С него снимката може да бъде изцяло или частично черно-бяла.

Съдържание

  • Как да обезцветите изображение
    1. Обезцветяване с бързи клавиши
    2. Обезцветяване чрез коригиращ слой
    3. Обезцветяване на определени области от изображението
  • Как да премахнете един цвят

Как да обезцветите изображение

За да превърнат цветно изображение в черно-бяло, разработчиците на програмата предоставят възможност за работа със слоеве.

Нека вземем многоцветен квадрат за урока и го отворим във Photoshop.

Обезцветяване с бързи клавиши

Преди да обезцветим изображението, нека създадем негов дубликат.

А сега с клавишната комбинацияCTRL+SHIFT+U можете напълно да премахнете цвета от текущия слой.

Обезцветяване чрез коригиращ слой

В раздела "Слоеве" щракнете върху "Създаване на нов коригиращ или запълващ слой" и изберете опцията "Черно-бяло" .

По този начин можете да регулирате желания контраст и яркост на нюансите на сивото, черното и бялото.

Обезцветяване на определени области от изображението

Преди да започнете, трябва да кликнете отново върху „Създаване на нов коригиращ слой или слой за запълване“ и да изберете опцията „Черно и бяло“, както в предишната опция. За да премахнете цвят върху един от фрагментите на изображението, изберете тази част от снимката и натиснете клавишната комбинацияCTRL+SHIFT+I

След това избраната област на снимката трябва да се запълни с черно. Уверете се, че сте върху правилния коригиращ слой Черно и бяло и точно върху неговата маска.

Както можете да видите, квадратът в средата на изображението е станал черно-бял. Трябва да получите същия резултат.

Как да премахнете един цвят

Ако искате напълно да премахнете този или онзи цвят от снимката, в същия раздел "Слоеве" трябва отново да изберете "Създаване на нов коригиращ слой или слой за запълване" и да намерите "Нюанс / Наситеност" елемент.

Панелът за настройка на цветовите характеристики ще се появи на екрана. В настройките на цвета, който искате да премахнете (в нашия случай жълто), трябва да намалите наситеността до -100.

Ако трябва да замените определен цвят с бяло или черно, трябва да намерите елемента "Яркост" и да преместите риска до една от най-крайните граници.

Това са начините да превърнете оригиналното изображение напълно или частично в черно-бяло. Описаните инструкции стъпка по стъпка ще помогнат да се справите с трансформирането на оригиналната цветна снимка в черно-бяла, дори и за начинаещ потребител, който наскоро е открил Photoshop като графичен редактор. Безспорното предимство на програмата е наличието на русификация и удобен интерфейс.

Категория: