Едно от най-важните неща за висококачествено редактиране на снимки във Photoshop и не само е органичността на всички обекти в изображението. Ако изрязвате обект от една снимка и го поставяте в друга, трябва да го направите възможно най-дискретно. Необходимо е да се създаде еднаквост на цялата композиция - спазвайте интензивността на осветлението, реалистичен мащаб, плавни преходи.

В тази статия ще се съсредоточим върху последния изброен аспект – плавността на прехода. Ако просто изрежете предмет, той ще излезе груб и ъглов и неговата изкуственост ще бъде очевидна. Adobe Photoshop предоставя решение на този проблем и то е да замъгли краищата на обекта.

В допълнение, тази функция ви позволява да работите с интензитет на цветовете и плавен преход от по-осветени области към по-слабо осветени.Освен това може да замъгли обекта като цяло, което може да е крайната цел на обработката на снимките. Два начина за работа с този инструмент са описани по-долу.

Съдържание: „Как да замъглите краищата на изображение във Photoshop“

  • Метод 1: Използване на "Feather"
  • Метод 2: Използване на Gaussian Blur

Използване на "Feather"

Първият начин е по-лесен. Стартирайте Photoshop и отворете целевото изображение в него. За урока избрахме снимка на добре познатия рапър - Еминем.

Първо, трябва да разберете с коя област от изображението трябва да работите.

Обърнете внимание!Най-добре е да направите всичко с копие на оригиналния слой с изображение. Или създайте копие на оригиналния файл и го отворете, или създайте дублиран слой върху оригинала и работете с него.

На лентата с инструменти вляво намерете „Избор“ (обикновено второто отгоре) и щракнете с десния бутон върху него. Сред появилите се опции изберете „Овална зона“.

След това изберете областта, която не искате да замъглявате.

След това отидете в горното меню и изберете „Избор“. В списъка, който се отваря, преместете курсора върху „Modify“ и изберете „Feather“ или веднага натиснете клавишната комбинация Shift + F6.

Ще се отвори диалогов прозорец, в който ще трябва да въведете стойност за радиуса на перото. Колкото по-голямо е, толкова по-мек ще бъде преходът и толкова по-широка е заснетата зона.

Сега трябва да изтриете всичко, от което не се нуждаете. Обърнете селекцията с клавишната комбинация Ctrl+Shift+I и натиснете бутона Delete. Ако сте работили с копие на оригиналния слой, скрийте го, като щракнете върху бутона за око вляво от миниатюрата на слоя.

Ще видите мек преход от най-наситения цвят към напълно прозрачен. Замъгляването е готово.

С размазване по Гаус

Има и друг начин за замъгляване на краищата - става с помощта на инструмента "Бърза маска" . Намира се на второ място отдолу в лентата с инструменти вляво, а горещият клавиш за включване е Q.

След като изберете инструмент, трябва да намерите елемента „Филтър“ в горното меню на програмата, вътре в който изберете „Размазване“ и „Размазване по Гаус“.

Ще се отвори прозорец, където можете да зададете радиуса по същия начин, но този метод има огромно предимство - резултатите от работата му ще бъдат видими веднага, така че можете бързо да настроите желаната опция и да не губите време поради необходимостта да сортирате много опции.

След като приложите настройките, изключете „Бързата маска“ (Q), обърнете селекцията (Ctrl+Shift+I) и изтрийте избраната област (Изтриване). Можете да премахнете самата селекция, като натиснете Ctrl+D.

Размазването е готово. Този метод изисква повече стъпки, но ви позволява да спестите значително време и да намерите удобни настройки в движение.

С помощта на тези два метода можете да замъглите краищата или цели области на изображение във Photoshop за няколко секунди.Те не изискват фина настройка и в същото време дават висококачествени резултати. Най-важното е да изберете правилния радиус на размазване и да изберете областта, върху която ще се извършват тези действия. След няколко опита става доста лесно.

Категория: