Няколко месеца след като се запознае с програмата Photoshop, начинаещият може да има много въпроси, например как да вмъкне или отвори изображение. За решаване на проблема е създадена подробна инструкция. Има няколко начина да поставите изображение в работното пространство на Photoshop.

Съдържание: Как да вмъкна изображение във Photoshop

  • Вмъкнете изображение чрез отваряне
  • Плъзгане и пускане
  • Поставяне чрез преместване от клипборда

Вмъкнете изображение чрез отваряне

Има няколко начина за извършване на действие:

  1. Без да отваряте снимката, изберете празно работно пространство и щракнете двукратно върху него. След това Explorer трябва да се отвори в диалогов прозорец (ние работим на macOS, но всичко е идентично на Windows). Използвайте го, за да намерите снимка или изображение, запазени на вашия твърд диск.
  2. Отворете от менюто Файл и след това Отворете. На екрана ще се появи идентичен прозорец с Explorer, за да намерите желаната картина или снимка. Като алтернатива можете да натиснете комбинацията CTRL+O.
  3. Отидете в контекстното меню на Explorer, щракнете с десния бутон и намерете „Отваряне с“. В списъка, който се показва, изберете Photoshop.

Плъзгане и пускане

Считан за най-популярния и лесен метод, но с няколко нюанса. Като плъзнете снимка или картина в работната празна област, резултатът ще бъде същият като при универсалното отваряне.

Когато документът вече е създаден или отворен, изображението ще бъде добавено към работното пространство като смарт обект. Размерите се коригират автоматично, ако снимката или картината са по-големи от платното. В ситуация, напротив, оригиналните размери на изображението ще бъдат запазени.

Още един нюанс: ако има разлика в резолюцията между оригиналния документ и преместения, размерите няма да съвпадат. Например в работното пространство изображението е72dpi, а това, което се отваря е300dpi. Втората снимка/картина ще бъде по-малка.

Ако искате да поставите обект не в отворен документ, а да го плъзнете в нов раздел, просто го изпратете в областта с раздели.

Поставяне чрез преместване от клипборда

Повечето съвременни потребители правят екранни снимки за работа или забавление с помощта на бутонаPrint Screen. Въпреки това, не всеки потребител знае, че след това действие, картината автоматично се премества в клипборда.

Някои помощни програми за екранни снимки могат да изпълняват същата функция (използвайки опцията по подразбиране или използвайки клавишни комбинации). Изображенията, публикувани на уебсайтове, също могат да бъдат копирани.

Photoshop работи чудесно с клипборда. Остава да натиснете клавишната комбинацияCTRL+N за създаване на нов документ и автоматично ще се отвори прозорец с информация за размерите на изображението. Остава само да кликнете върху OK.

След като документът е създаден, можете да поставите снимка или картина от клипборда, като натиснетеCTRL+V.

Също така е възможно да прехвърлите изображение от клипборда към вече създаден документ. Във вече отворен документ натиснетеCTRL+V. Оригиналните размери на картината са запазени.

Важно е да се отбележи, че когато копирате файл от Explorer (използвайки контекстното меню или използвайки комбинациятаCTRL+C), нищо няма да се получи.

Сред изброените методи всеки потребител може да избере най-добрата, най-удобната опция за себе си и да я използва за вмъкване на изображения във Photoshop.

Категория: