Photoshop ни дава неограничени възможности по отношение на работата с изображения. Това се отнася, разбира се, и за функцията „трансформация на изображението“, благодарение на която можете да мащабирате, изкривявате, деформирате и завъртате обект в проект по всеки възможен начин.

В този урок ще разберем как да разтегнем снимка/изображение във Photoshop с помощта на мащабиране.

Съдържание

  • Извикване на функция
  • Практика: мащабиране

Извикване на функция

Първо, нека видим как можем да извикаме функцията" Scaling" , с която трябва да работим.

  1. Една опция би била достъп до функцията в главното меню на Photoshop. За да направите това, щракнете върху" Редактиране", след това посочете" Трансформиране", след което в допълнителното падащо меню изберете"Мащабиране" .

    Когато активираме функцията, около нашата снимка ще се появи рамка с опорни точки по периметъра.За да трансформирате снимка, просто плъзнете някоя от точките, както е показано на екранната снимка.
  2. Алтернативен начин за активиране на функцията за мащабиране е да натиснете комбинацията от бързи клавиши -CTRL+TБлагодарение на този метод можете да мащабирате, трансформирате и завъртате изображението, както желаете . Защо има допълнителни функции? Факт е, че тази функция се нарича„Свободна трансформация“

Практика: мащабиране

Сега знаем как да извикаме функцията. Остава най-важното - прилагане на практика.

Когато функцията е активирана и върху изображението се появят маркери, просто преместете курсора върху която и да е опорна точка и плъзнете, без да пускате левия бутон на мишката. Ще намаляваме, така че ще дръпнем към центъра.

Така нашата снимка е намалена, но може да забележите, че пропорциите на изображението са „нарушени“:

За да предотвратите това да се случи, когато мащабирате обект, трябва да задържите клавишаSHIFT.

Между другото, благодарение на помощното хоризонтално меню, можете да въведете необходимите процентни стойности. Това автоматично ще мащабира изображението до правилния размер.

За да предотвратим изкривяването на обекта, трябва да запазим пропорциите, като щракнем върху„веригата“, както е показано на екранната снимка.

След активиране на веригата ширината и височината на изображението, което искаме да разтегнем, ще бъдат същите.

Може би, когато работите с който и да е проект във Photoshop, трябва да прибягвате до функцията за мащабиране и деформация на обекта. Сега, благодарение на този урок, вие знаете как да го направите.

Ще се видим в следващите ни уроци.

Категория: