Благодарение на Photoshop и неговите професионални инструменти стана възможно да се коригират много недостатъци и гафове в готовите снимки/изображения.

В този урок ще разгледаме по-отблизо и ще приложим на практика инструмента“Healing Brush”.

Съдържание

 • Инструмент Healing Brush: функции и приложения
  • Настройки
  • Параметри на инструмента
  • Практическо приложение

Инструмент Healing Brush: функции и приложения

С този инструмент можете да премахнете гафове и лоши части от изображението. За да направите това, просто трябва да вземете фрагмент с дефект и да го замените на място с цвят и текстура с друг. За да вземете желаната проба, ще трябва да щракнете върху фрагмента, който считаме за успешен, като задържите клавишаALT (в нашия случай ще вземем фоновата проба).

За да започнете да подменяте или по-скоро да възстановявате проблемната зона, трябва да щракнете и да се движите върху нея, докато желаната област бъде напълно заменена.

Настройки

Настройките на този инструмент са подобни на същите настройки на четката.

Можете да си поиграете с настройките за форма, ъгъл, размер, твърдост и разстояние.

 1. Ъгъл и форма.
  Персонализирайте както желаете. Задаваме ъгъла на „-50 градуса“, а формата на „60%“. Вижте екранната снимка по-долу (обикновено се използва овална форма):
 2. Размер.
  Размерът на лечебната четка може да бъде зададен в настройките или по време на работа с помощта на клавишите „квадратни скоби“, където[- намалява размера на четката и]- се увеличава.
 3. Твърдост.
  Благодарение на тази настройка ние определяме степента на замъгляване на границата на четката. Препоръчваме да зададете стойността на „100%“.
 4. Интервали.
  Тази настройка контролира интервалите, когато движите четката, когато непрекъснато рисувате върху лоша област.

Параметри на инструмента

 1. Mode.
  В тази настройка избираме режима на смесване, когато работим с Healing Brush.
 2. Източник.
  Програмата ни дава избор от 2 опции: „Проба“ (зададена по подразбиране) или „Образец“ (в този случай, четката ще наслагва върху желания сюжет един от избраните модели).
 3. Подравняване.
  Когато тази настройка е активирана, движението на четката ще бъде приложено със същата смес. Обикновено оставяме тази опция дезактивирана, когато работим.
 4. Swatch.
  Тази настройка ще определи от кой слой да се вземе проба за Healing Brush. Обикновено се използва мостра по подразбиране: „Активен слой“.
 5. Тази опция е дискретен бутон, когато е активирана, ще ни помогне да отхвърлим всички коригиращи слоеве, когато вземаме проби от цвят и текстура. Обикновено се използва, когато проектът е доста тежък и не използва коригиращ слой.

Практическо приложение

Използвали сме този инструмент преди във всеки от нашите уроци. Така че, ако сте запознати с нашия сайт, вече сте виждали Healing Brush в действие.

Сега, за по-голяма яснота, ще направим снимка с малък дефект и ще ви покажем как работи всичко. Избрахме за пример снимка на очарователната Оливия Уайлд:

Да, дефектът на тази снимка е малък, но не това е важното. Трябва да се отървем от неравностите в областта с червени кръгове.

 1. Първо трябва да вземете четка и да изберете оптималния размер. Ще зададем размера на четката така, че да покрива неравни участъци.
 2. След това трябва да повторите стъпките, описани в самото начало на този урок: щракнете върху идеалната област на кожата според вас до дефекта, докато задържате клавиша ALT, и след това щракнете върху неравностите / пъпките в избраната област.

  Сега можете да видите, че всички дефекти са отстранени и кожата в избраната област е доста равна, сякаш първоначално е била такава.

Урокът приключи. Може би това е всичко, което трябва да знаете за инструмента Healing Brush във Photoshop. Сега, след като усвоите придобитите умения, вие постоянно ще ги използвате за ретуширане на снимки.

Ще се видим в следващите уроци!

Категория: