За тези, които тепърва започват да учат Photoshop, програмата изглежда проста. Има лента с инструменти, различни ефекти и т.н. Но дори и професионалист ще ви каже, че е невъзможно да изучите напълно тази програма, тъй като нейните възможности в областта на обработката на изображения са почти неограничени.

Дори привидно прости инструменти катоMagic Wand,Quick Selectionи"Replace Color" дава различни резултати, в зависимост от това кой ги използва - професионалист или начинаещ. Всички функции във Photoshop имат своето предназначение и трябва ясно да разберете къде да използвате един или друг инструментариум.

В този урок ще се съсредоточим върху много популярен инструмент„Замяна на цвят“. Можете да го извикате в горното меню“Изображение”->“Корекция”.

Съдържание

 • Инструмент за замяна на цвят: функции и приложения
  • Открояване
  • Промяна на цвета
  • Практическо приложение
 • Заключение

Инструмент за замяна на цвят: функции и приложения

С помощта на този инструмент ще можем ръчно да изберем нюанса/цвета на изображението, което искаме да заменим с друго. В известен смисъл нещо подобно е коригиращият слой“Hue/Saturation”.

Ето как изглежда прозорецът с настройки на инструмента:

Настройката за смяна на оттенък/цвят включва 2 подсекции:" Открояване"и" Замяна на цвят" .

Открояване

 1. Благодарение на инструмента за пипетка във Photoshop, можем да вземем точна проба от желания нюанс. Имаме 3 опции за пипета, от които да избирате със следните функции съответно: основна проба, добавяне на нюанс към резервния комплект, премахване на нюанс от комплекта.
 2. Обърнете внимание на елемента“Spread”- той отговаря за това колко нива на подобни нюанси трябва да бъдат заменени.

Промяна на цвета

В този момент имаме съответно 3 настройки:" Hue"," Saturation"и" Brightness ».

Практическо приложение

Например, ще вземем логото на нашия сайт, което преди това е било запълнено с градиент и ще се опитаме да заменим един от неговите нюанси.

 1. Да започваме. Трябва отново да извикаме “Color Replacement” и да изберем с пипета желания нюанс, който искаме да заменим. В прозореца с настройки има визуализация и цветовете, които ще бъдат избрани от капкомера за смяна, ще станат бели. В параграфа „цвят“ ще има съответно самия нюанс.
 2. След това трябва да щракнем върху цвета в елемента, който е в елемента“Резултат”и да изберем нюанс вместо избрания с капкомера.
 3. Отидете до настройка“Scatter”и задайте желаната стойност за смяна на цвета.
 4. Ако е необходимо, финализирайте настройките за смяна на цвета с плъзгачите" Hue"," Saturation"и" Яркост ».

  Готово. С такъв лесен, но в същото време професионален метод, ние заменихме избраните нюанси с други.

Заключение!

Заслужава да се отбележи, че инструментът може не винаги да работи перфектно. За да бъдем по-точни, този инструмент е страхотен при работа с прости изображения. Но когато обработваме сложни снимки и се опитваме да заменим един или друг нюанс, понякога възникват трудности. И сложността е същата поради факта, че всеки автоматичен инструмент има недостатъци, които след това трябва да бъдат финализирани ръчно и за доста дълго време и старателно. С инструмента „Color Replacement“ основният недостатък е видимостта на ивици (преходи) при замяна на цветове върху сложни обекти.

В началото на статията казахме, че всеки инструмент има своя собствена цел. Следователно вие сами трябва да разберете кой инструмент и къде да използвате. Лично ние в редакцията го използваме за бърза смяна на цветове и нюанси на прости обекти, включително 3D.

Това е. Ще се видим в следващите ни уроци по Photoshop.

Категория: