Ако сте използвали Photoshop повече от един ден, вероятно сте забелязали, че когато създавате нов проект, фоновият слой винаги е заключен (заключен). Но това няма да ви попречи да предприемете действия по въпроса. В екстремни случаи заключването може да бъде премахнато чрез двукратно щракване с левия бутон на мишката върху слоя и щракване върху „OK“ в появилия се прозорец.

Но днешният урок има конкретна цел - да ви научи как да запълвате фон във Photoshop.

Съдържание

 • Попълнете фоновия слой (автоматично попълване)
  • Настройки за попълване
 • Попълнете фона ръчно
 • Запълнете част от фоновия слой

Попълнете фоновия слой (автоматично попълване)

Има 2 начина за извикване на функцията за запълване, които ще разгледаме.

 1. В главното горно меню на програмата изберете“Редактиране”->“Извършване на попълване, както е показано на екранната снимка по-долу :
 2. Друг начин е да използвате комбинацията от клавишни комбинацииSHIFT+F5.

Бързи клавиши във Photoshop

Без значение как извиквате функцията, ще се появи нов прозорец с настройки за запълване.

Настройки за попълване

 1. Цвят.Можете да запълните фона с „Цвят на преден план“ или „Цвят на фон (фон)“:Също така е възможно да зададете цвета директно в прозореца за настройки на запълването. За да направите това, в елемента „Съдържание“ от падащия списък изберете „Цвят“.
 2. Шаблон.Има още една интересна опция - запълване на фона с шаблон. За да направите това, трябва да изберете „Редовно“ в елемента „Съдържание“. След това по-долу ще се появят допълнителни настройки, които ще ни позволят да изберем всеки от наличните модели по наш вкус.

Попълнете фона ръчно

Попълнете фона във Photoshop с инструменти за „ръце“„Запълване“и„Градиент“.

 1. " Попълване"

  Тук всичко е изключително просто. Изберете основния цвят в цветовата палитра и след това щракнете върху платното на фоновия слой, който искате да запълните.
 2. " Градиент"

  Благодарение на градиента можете да създавате плавни преходи от един цвят към друг или от цвят към прозрачност. За да зададете настройките за този инструмент, трябва да отидете в помощното горно меню. Там можете да зададете такива настройки като: цвят и форма на градиента (линеен, радиален, конусен, огледален и диамант).

  Когато сте решили настройките, остава само да щракнете с левия бутон върху платното и без да пускате, плъзнете в желаната посока, както е показано на екранната снимка по-долу:

Запълнете част от фоновия слой

Понякога може да се случи да трябва да запълните не целия фон, а само част от него. Това също е доста просто. За да направим това, трябва да вземем всеки подходящ инструмент за избор и да изберем област за запълване:

След това го попълнете с някой от горните методи.

Така, благодарение на този урок, вече знаете как да запълвате фона във Photoshop по всички налични начини. Ако имате въпроси, не забравяйте да ги зададете в коментарите.

Ще се видим в следващите ни уроци.

Категория: