Една от най-популярните задачи, които потребителите се опитват да решат с Photoshop, е изрязването на обект от снимка. След това можете да замените или дори да премахнете фона, да маркирате обекта с цветове или да го копирате и поставите върху изображението няколко пъти. Тази задача може да се изпълни с инструмента Lasso.

В реалния живот ласото е въже, което да се увива около нещо, а инструментът със същото име във Photoshop прави точно това. В програмата има три типа на този инструмент: обичайното" Ласо"," Линейно ласо"и" Магнитно ласо "Можете да го изберете от лентата с инструменти, където обикновено е третият по ред; инструментът е достъпен и чрез клавишната комбинацияLЗа да изберете друг тип ласо, щракнете с десния бутон върху иконата му в панела, след което ще се появи падащ списък с всички опции.Можете също да превключвате между видовете инструменти, като използвате клавишитеShift+L

В тази статия ще разгледаме основната му разновидност - обичайното ласо - оставяйки втория и третия вид за друг път. За да изберете инструмент, просто щракнете върху неговата икона в лентата с инструменти.

Съдържание

  • Как работи инструментът
  • Как да подчертая по-точно от първия път
  • Корекция на резултата
  • Добавяне на липсващи области
  • Премахване на допълнителни области
  • Обработка на ръба на изображението
  • Как да демаркирате/премахнете избора
  • Други два вида ласо

Как работи инструментът

Сред всички инструменти в програмата, Lasso е един от най-лесните за научаване. Потребителят просто обикаля желаната зона с мишката и прави каквото му трябва с нея.Всъщност това е подобно на обикновеното рисуване, въпреки че тук има ясен недостатък - не е много удобно да се кръгова с мишката, така че избраната област може да не е много равномерна. Други видове ласо помагат да се справите с това, но можете да коригирате резултата без тях.

Ако включите инструмента, курсорът на мишката ви става "въжето" на импровизирано ласо. За да изберете област, трябва да задържите левия бутон на мишката и, без да го отпускате, да кръгнете желания обект. Ако пуснете по-рано, ще бъде начертана права линия между първата и последната точка, което понякога може да бъде още по-удобно.

Самият инструмент е много мощен. Има четири режима на избор:нов избор,добавяне към избора,изваждане от избораи оставяне самопресичане с избрана зона.

В първия режим просто избирате желаната област.Във втория избирате последователно няколко области, с които след това работите. При третия - избирате област, от която можете да изтриете по-малка област вътре в нея. И накрая, в четвъртия избирате няколко региона, сред които остава само това, което е включено едновременно във всеки от тях - както в диаграмата на Ойлер-Вен за пресичането.

Най-добрият начин да работите с този инструмент е първо да изберете обекта в общи линии, така че да покриете цялата необходима площ, и след това внимателно да коригирате избраната част, премахвайки ненужните детайли. Това е най-удобният метод за точно избиране на обект, защото е почти невъзможно да го проследите правилно от първия път.

И така, след като отворите изображението, можете да се захванете за работа. Изберете инструмента „Ласо“ от лентата с инструменти или бърз клавиш L.

След това решаваме кой обект да изберем. Например, ще направим снимка на Киану Рийвс и ще използваме ласото, за да изберем само актьора, без фона.

Можете да изберете обект от всяка точка, така че щракнете върху която и да е точка близо до границата на главата и без да пускате левия бутон на мишката, очертайте цялата глава, включително раменете. Трябва да приключите селекцията на същото място, където е направено първоначалното щракване. На този етап ще има много неточности и селекцията дори няма да съответства близо до необходимата форма, но всичко това може да бъде коригирано допълнително.

Как да подчертая по-точно от първия път

Най-удобният начин да направите такава селекция е с помощта на Lasso при максимално увеличение на снимката - тогава неточностите ще бъдат много по-малки. Много хора обаче не увеличават твърде много, защото тогава желаната област излиза извън прозореца на програмата и не е ясно как да преместите снимката настрани, без да изключите инструмента. За щастие, това е доста просто - просто трябва да натиснете и задържите клавиша за интервал, което ще включиинструмента "Ръка" , който ще ви позволи да местите картината във всяка посока, която желаете.

Моля, обърнете внимание, че не можете да пуснете и бутона на мишката, така че за да извършите това действие, ще трябва да задържите два бутона едновременно - левия бутон на мишката и интервала. Но звучи по-сложно, отколкото е в действителност, така че няма неудобства по време на работа.

Можете също така да разширите прозореца с клавиша F - едно натискане ще премахне плъзгачите и ненужните панели, а две - ще ви превключи в режим на цял екран. Ако желаният обект граничи с ръба на изображението, можете спокойно да изберете която и да е област извън него - в края той така или иначе ще бъде отрязан.

След като изберете напълно обекта и стигнете до началната точка, можете да пуснете бутона на мишката - програмата ще покаже какъв резултат сте получили. Краищата на самата селекция ще бъдат анимирани - това означава, че тя е активна в момента и все още може да бъде променяна. Ако селекцията се окаже неточна, няма проблем: малките грешки могат да бъдат коригирани, а големите могат да бъдат отменени чрез натискане на Ctrl + Z.Между другото, ако натискането на Ctrl + Z се окаже грешно, това действие може да се „върне напред“ чрез натискане на Shift + Ctrl + Z.

Корекция на резултата

За да коригирате зоната за избор възможно най-точно, трябва да доближите изображението до мащабите, в които тази точност е важна за вас. Можете да направите това, като използвате клавишната комбинацияCtrlи+ (знак плюс) или използвате инструмента „Лупа“, който се намира почти на самия край на лентата с инструменти .

Можете също да използвате клавишната комбинацияZСлед като изберете инструмента, просто трябва да щракнете върху изображението, докато се доближите до желания мащаб. Ако сте увеличили изображението твърде много - с включена лупа щракнете с десния бутон върху него и изберете "Намаляване" . В допълнение, „намаляващата“ лупа може да бъде извикана чрез натискане на клавишитеAlt+Интервал

Можете да се движите по картината след мащабиране по описания по-горе начин - с помощта на инструмента" Ръка", който се извиква с клавишаHи също се намира на панела с инструменти.

Добавяне на липсващи области в режим "Добавяне към селекция"

И така, намерете зоната, която трябва да бъде коригирана. Може би сте отделили малко повече място или селекцията не е покрила напълно обекта - всичко това лесно се поправя. Например, в нашия случай сме забравили да изберем малко парче коса:

Включете инструмента“Ласо”отново. Освен това всичко зависи от това дали искате да добавите област или да я премахнете. За да добавите, задръжтеShift и оградете частта от изображението, която също искате да покриете със селекцията. Между другото, ако след натискане на Shift започнете да избирате област с мишката, можете да освободите самия Shift - изборът ще продължи, докато не пуснете бутона на мишката.

След като добавихме малка област за избор, контурът изглежда така:

В допълнение, по същия начин можете да добавите област, която не граничи директно с желания обект. Например, ако трябва да изберете главата и ръцете, те също могат да бъдат добавени към селекцията, докато държите натиснат клавиша Shift. Същият резултат може да се постигне, ако първоначално поставите Lasso във втория режим -“Добавяне към селекцията”

Премахване на допълнителни зони в режим "Изваждане от селекцията"

Ненужните зони се премахват приблизително по същия принцип - или с помощта на горещ клавиш, или чрез избор на желания режим на избор.

Изтриването става чрез клавишаAlt- задръжте го и премахнете ненужните области от селекцията. Натискането на този клавиш превключва инструмента Lasso към третия режим,“Изваждане от селекцията”, който също може да бъде избран от хоризонталното меню с икони над прозореца на картината.

Както при клавиша Shift, няма нужда да държите натиснат бутона Alt - след като започнете да избирате област с мишката, можете да я пуснете до края на хода.

След като коригирате изображението, ще получите избрана област, която съвпада доста точно с обекта на снимката. Разбира се, много е трудно да се избере идеално сайт и дребните недостатъци винаги ще останат, но обикновено това е достатъчно, за да реши всеки практически проблем.

Обработка на ръба на изображението

Ако искате да продължите да работите с избраната област, натиснетеCtrl+Cи веднагаCtrl+V - областта ще бъде прехвърлена към автоматично създадения нов слой.

Можете да коригирате резултата с инструмента“Blur” - изберете го от лентата с инструменти:

След това го прокарайте по краищата на изображението. Това ще направи острите преходи малко по-меки:

След това можете да отидете още по-далеч. Взимаме „Гумичката“:

Задайте непрозрачност и натиск на инструмента на “30%”:

Отново преминаваме през краищата на изображението и изтриваме това, което ни се струва излишно. Бързо получихме следния резултат:

Можете да отделите повече време за избор и обработка, тогава резултатът ще бъде напълно различен.

Как да демаркирате/премахнете избора

За да премахнете отметката, отидете в горното меню и изберете“Избор”->“Деселекция”. Това може да стане и чрез клавишната комбинацияCtrl+D.

Други два вида ласо

В много задачи ще бъде много по-подходящо да се използват допълнителни разновидности на инструмента Ласо - праволинейни и магнитни. Праволинейното ласо е подходящо в случаите, когато целевият обект се състои от прави линии и ъгли и поне в общи линии е многоъгълник - правоъгълният изглед на инструмента ще се справи много по-добре със задачата от обикновеното или магнитното ласо.

Въпреки това, магнитното ласо е най-мощният и „умен“ инструмент: ако обектът в изображението има остри ръбове - например, ако има преден план и заден план - селекцията с магнитно ласо ще бъде много по-точно. Той автоматично ще коригира щриха към ръба на обекта, дори ако не го щрихирате много прецизно, и ще даде много по-точни резултати, отколкото можете да направите ръчно. Той има много разширени настройки, но дори когато използвате този инструмент с настройки по подразбиране, можете да получите страхотни резултати от първия път.

Това е! Както винаги, задайте вашите въпроси в коментарите и ние ще им отговорим. Ще се видим в следващите уроци.

Категория: