Един от най-използваните инструменти при работа във Photoshop е „Текст“. И разработчиците на програмата са се постарали да й дадат широк спектър от възможности.

В допълнение към факта, че можем да зададем стандартните параметри за удебеляване и курсив в свойствата, текстът може също да бъде маркиран, така че да привлича повече внимание.

Този урок ще бъде изцяло посветен на това как да изберете текст във Photoshop. Да започваме!

Има много начини за подчертаване на надписа в програмата, но ние работихме усилено и избрахме най-„работещите“ за работа, които ние самите използваме.

Съдържание

 • Метод 1: Създаване на фонов слой
 • Метод 2: Щрих текст
 • Метод 3: Маркиране на текст при рязка промяна на цветовете

Метод 1: Създаване на фонов слой

Обикновено текстът се маркира, когато фоновото изображение се слее с него. За този пример ще вземем нашето лого в бяло

и ярка снимка. В нашия случай това ще бъде красива снимка на бял пясъчен плаж:

Логото ще трябва да бъде поставено в долния десен ъгъл. Засега изглежда така:

За да можете да регулирате контраста на крайното изображение, трябва да добавите нов прозрачен слой, върху който ще трябва да създадете фон. За да направите това:

 1. Създайте нов слой в панела със слоеве и го поставете между текстовия и фоновия слой.
 2. След това трябва да вземете инструмента“Selection”->“Rectangular Marquee”.
 3. На създадения слой (между слоевете с текст и фон) изберете правоъгълна област около текста. Преди да направим това, премахнахме рамките около логото. Вижте екранната снимка по-долу:
 4. Остава само да запълните избраната област с желания цвят. Обикновено черно се използва за основа. За да не прибягваме до лентата с инструменти, ще използваме комбинацията от горещи клавишиSHIFT+F5В прозореца, който се показва, изберете “Content” ->“Black” или всеки друг подходящ вариант:
  След като фонът е нарисуван, премахнете отметката с помощта на клавишните комбинацииCTRL+D или като щракнете с инструмента за избор навсякъде върху платното.
 5. За да предотвратите фона да изглежда толкова „груб“, трябва да си поиграете със стойността на„Opacity“на слоя. В нашия случай задаваме плъзгача на 50%.
 6. Почти готово. Остава последното докосване - добавяне на сянка. Да, отидете на опциите за смесване на слоя, върху който се намира текстът. За да направите това, щракнете с десния бутон върху слоя и изберете Blending Options.

  Алтернативен начин за извикване е да щракнете двукратно върху желания слой. Пред нас ще се отвори прозорец с много настройки. Изберете „Shadow“ и настройте както имаме или по ваш вкус:
  Щракваме върху “OK” и получаваме добър резултат, който е един от най-често срещаните.

Експериментирайте със субстрата, защото основното в този бизнес е практиката. Да продължим.

Метод 2: Щрих текст

Има и друг начин да подчертаете надписа - да направите щрих. Този метод е подходящ, когато имате много контрастно и многоцветно изображение. Взехме за пример черната версия на нашето лого и снимка на гората:

Както виждате, логото е почти невидимо. Да започнем да избираме текст.

 1. Този път не е нужно да създаваме допълнителен слой, както в първия случай. Всичко е много по-лесно. Щракнете с десния бутон върху слоя лого/текст и изберете Опции за смесване.
 2. След това поставете отметка в квадратчето „Удар“. Ще се появят настройките за щрих. В нашия случай просто трябва да зададем размера на щриха на 3 пиксела. и изберете бял цвят, т.к. нашето лого е черно.
 3. След регулиране на хода, без да затваряте прозореца, отидете на елемента „Сянка“. Тук всички параметри също са индивидуални, но в нашия случай те са:
 4. След като въведем всички необходими параметри в елементите „Stroke“ и „Shadow“, щракнете върху OK и получете резултата:

Метод 3: Маркиране на текст при рязка промяна на цветовете

Случва се фонът, на който искате да поставите надписа, рязко да се промени от един цвят в друг. Вземете например нашето бяло лого (маркирано в червено) и тази снимка:

Сега нека разберем как да излезем от тази ситуация.

 1. Първо трябва да задържите клавиша CTRL и да щракнете върху миниатюрата на слоя в панела със слоевете с надписа. По този начин Photoshop автоматично ще създаде селекция около логото:
 2. След това трябва да отидете до слоя с нашето фоново изображение, като щракнете с левия бутон върху него и използвате клавишните комбинацииCTRL+J, копирайте селекцията. Програмата автоматично ще създаде нов слой с нашия текст в цветовете на фоновото изображение:
 3. Да преминем към магията. Премахваме видимостта (отметката) от най-горния слой, където се намира нашият надпис. Сега трябва да обърнете цветовете на слоя, благодарение на клавишната комбинацияCTRL+I. Трябва да изглежда така:
 4. Получи се не зле, но има още работа. Нека придадем на нашия текст лек бял щрих в опцията Stroke в Blend Options.

  След това „подправете“ надписа с малко сенки:

Това е! Щракнете върху „OK“ и получете шикозна версия на избрания текст на много сложен фон:

Ако работите с ефектите, които Photoshop има в изобилие, малко по-дълго по всеки от начините, можете да получите по-добри резултати от показаните в този урок.

Това е. Ако имате въпроси, пишете за това в коментарите. Ще се видим в следващите ни уроци.

Категория: