Скъпи читатели, радваме се да ви приветстваме в следващия ни урок по Photoshop. Този път ще разгледаме подробно няколко варианта как да разделим снимка на части.

Как да разделим изображение на части

 1. Първо трябва да отворите желаната снимка в програмата. Избрахме снимка на Айфеловата кула:
  След като изображението се зареди в програмата, създайте дублиран слой, като използвате комбинацията от клавишни комбинацииCTRL+J.
 2. Благодарение на линеалите и техните водачи, трябва да разделите снимката на 4 еднакви части.

  Няма да се фокусираме върху това как да работим с владетеля, т.к. имаме отделен урок за този инструмент: „Как да активирате и използвате линийката във Photoshop“Важно!Ако линийките не се показват на работния ви екран, можете да ги включите с помощта на комбинацията от клавишни комбинации CTRL+R или в менюто Изглед:

  Също така ви препоръчваме да отидете в менюто „Преглед“, да посочите „Връзка към“ и да поставите отметка във всички квадратчета. Това е необходимо, така че правите линии (водачите) да се "залепят" в центъра на платното, докато работите с тях.За да скриете водачите, използвайте клавишната комбинация“CTRL+H”.
 3. „Да вървим“ по-нататък. В лентата с инструменти изберете“Правоъгълна област”и създайте селекция от една от четирите части.
 4. Копирайте избраната област в нов слой благодарение наCTRL+J.
 5. Страхотно, сега трябва отново да се върнем към предишния слой и да създадем същото копие, но вече втората част на снимката.
 6. Вероятно вече сте схванали същината, така че нека направим същото с останалите фрагменти от снимки. В панела със слоеве трябва да изглежда така:
  Забележка! Ако някоя част от снимката не ви устройва (няма смисъл) - просто изтрийте слоя с нея. В нашия случай всичко е наред и ще оставим всичко както си е.
 7. Да преминем към най-интересната част. Изберете желания фрагмент и извикайте функцията" Free Transform", благодарение на клавишната комбинацияCTRL+Tили чрез менюто"Редактиране".

  След това върху изображението ще се появят рамки с опорни точки, благодарение на които ще завъртаме и мащабираме нашата част от изображението.
 8. Трябва да преместите фрагмента на място, където ще изглежда най-добре. И за да се открои по някакъв начин, трябва да приложите няколко ефекта към него. За да направите това, щракнете с десния бутон върху слоя с фрагменти и изберете „Опции за наслагване“.

  Добавете „Stroke“, като поставите отметка в квадратчето до съответния елемент. Настройте по ваш вкус. Избрахме бял цвят на щриха с размер 22 px. и позиция „Вътре“:
  След това незабавно, без да излизате от „Опции за наслагване“, изберете „Сянка“ и също така коригирайте според вашите предпочитания. В нашия случай използваните параметри са както на екранната снимка по-долу:
  След като приложите всички настройки в Blend Options, трябва да получите нещо подобно:
 9. Остава да се направи същата работа с останалата част от снимката, за която е създаден отделен слой.

  След като свършихме цялата работа, получихме толкова добър вариант:

По този начин, благодарение на тази статия, вече няма да имате въпрос как да разделите снимки на части във Photoshop.

Ще се видим в следващите ни уроци!

Категория: