Умението да създаваш колажи от снимки е много полезно умение, т.к. благодарение на тях можете бързо и смислено да "разкажете" за някои събития от живота и не само.

Затова този урок ще бъде изцяло посветен на създаването на колажи във Photoshop от една или няколко снимки.

Съдържание: „Как да създадете колаж във Photoshop“

  • Създаване на колаж от множество снимки
  • Създаване на колаж от една снимка

Създаване на колаж от множество снимки

За да започнем, трябва да вземем решение за снимките, от които ще бъде създаден колажът. В нашия урок ще използваме красивите пейзажи и забележителности на Армения.

Нека вземем тази снимка като фон и я качим във Photoshop.

Сега трябва да отворите няколко снимки на красиви места/забележителности в програмата, в нашия случай Армения.

Сега можете да започнете работа.

За да плъзнете всички снимки в един и същ проект, където се намира фоновото изображение, просто изберете желаните изображения и ги плъзнете в работното пространство, без да пускате левия бутон на мишката.

След като всички снимки са заредени, трябва да се виждат само фоновият слой и първият над него:

След това отворете Blending Options (Style Settings) като щракнете двукратно върху първия слой над фона (в нашия случай: kollazh-1). Можете също да щракнете с десния бутон върху желания слой и да изберете „Overlay Options“ от падащото меню:

Използваме опции за смесване доста често в нашите уроци, така че не би трябвало да имате проблеми. Трябва да дадете на слоя сянка и щрих (рамка) в съответните параграфи.

Нашият щрих ще бъде бял, настроен на „Отвътре“ и с размер 10px. Вие от своя страна трябва да изберете подходящите параметри по ваш вкус.

Сега да преминем към настройките на сенките. За какво е сянката? Просто така нашата снимка ще изпъкне повече. Отново задаваме настройките въз основа на нашите нужди. Ето ги:

Приложете промените, като щракнете върху OK.

Остава само да изберете подходящия размер и наклон на картината и след това да я поставите на правилното място на фона. За да направите това, извикайте инструмента" Безплатна трансформация"благодарение на клавишните комбинации" CTRL+T"или през менюто" Редактиране ":

Няма да се спираме на това как се работи с този инструмент, т.к вече обсъдихме този въпрос подробно в този урок: „Безплатна трансформация във Photoshop“

След като преместихме първата си снимка на правилното място, нашето платно изглежда така:

Сега, за да не правите допълнителна работа, просто вземете и копирайте стиловете от слоя с първото изображение на всички останали, с изключение на основния, разбира се. За да направите това, задръжте натиснат клавиша“ALT”и като щракнете върху елемента“Effects” точно под слоя, плъзнете всички ефекти към слой отгоре.

Не забравяйте да включите видимостта на слоя след това. След като стиловете са вмъкнати, остава с помощта на “Free Transform” също да коригирате желания размер и да поставите следващата снимка на желаното място.

Остава да повторим горния алгоритъм от действия с всички останали слоеве. Получихме следния резултат:

Както можете да видите, много добър колаж, за който отделихме около 10 минути работа във Photoshop. За да финализираме нашата работа, трябва да добавим размазване към фоновия слой. По този начин той няма да привлича много внимание върху себе си.

Можете да направите това от главното меню„Филтър“, като изберете„Blur“-„Gaussian Blur ” :

В прозореца с настройки, който се показва, задайте подходящата стойност на радиуса:

Кликнете върху „OK“ и приложете промените. Сега можете да разгледате окончателния вариант на колажа:

Създаване на колаж от една снимка

Първо, както винаги, трябва да вземете решение за снимка. Избрахме образа на Хълк като пример:

Когато избирате снимка за това създаване на този вид колаж, имайте предвид, че колкото по-малко малки детайли има на заден план, толкова по-добре.

Както обикновено, създайте копие на основния слой, като използвате комбинацията от клавишни комбинацииCTRL+J.

След това трябва да създадете нов прозрачен слой:

Влизане в лентата с инструменти“Попълване”:

В цветовата палитра изберете бялото като основен цвят:

Напълнете прозрачен слой с него и го поставете в средата. Не забравяйте също да премахнете видимостта от основния слой.

Можете да започнете да създавате първата част на колажа.

За да направите това, влезте в лентата с инструменти„Правоъгълник“:

В горната лента с инструменти изберете бялото запълване и премахнете щриха:

Сега трябва да създадете първия обект върху платното:

След това трябва да преместим слоя с правоъгълника под слоя с нашата снимка на Хълк:

Сега, докато държите“ALT”, трябва да щракнете между най-горния слой и правоъгълния слой, точно на границата (линията между слоевете). По този начин ще създадемизрязваща маска:

След това изберете слоя с нашия правоъгълник, уверете се, че инструментът за правоъгълник също е активиран и отидете в панела с настройки на инструмента.

Трябва да коригираме рамката. Избираме цвета бял, формата е плътна линия, а размерът във всеки случай трябва да бъде избран индивидуално.

На платното веднага ще забележите рамка, появяваща се около нашето парче:

След това остава да коригираме настройките за наслагване на нашия фрагмент. За да направите това, щракнете двукратно върху желания слой, изберете“Shadow” в настройките на стила и го задайте по ваш вкус.

Нашите настройки са:

След това приложете промените, като натиснете“OK”. Сега трябва да задържитеCTRLна клавиатурата и да изберете горния слой, като изберете 2 слоя. След това остава да кликнете върхуCTRL+G - така ги обединихме в една група.

Това завършва създаването на първия фрагмент.

Трябва да го преместите/завъртите малко, за да не стои прав. По този начин ще изглежда много по-добре. Защото в създадената група трябва да изберете слоя с правоъгълника и да натиснетеCTRL+T,, като по този начин предизвикате безплатна трансформация. Актьорска игра:

Сега остава да създадем останалата част от нашия колаж. Този процес ще бъде много по-лесен. За да направите това, свийте групата и създайте неин дубликат, като използвате клавишните комбинации „CTRL+J”.

И там остава да отворите групата и да преместите следващия правоъгълен фрагмент на правилното място благодарение на свободната трансформация (CTRL+T).

Общо взето създаваме толкова фрагменти, колкото са ни необходими и получаваме тази предфинална версия на колажа:

Защо предфинал? Защото, разбирате ли, нещо липсва. И по-точно белият фон не е добър. Трябва да намерим нещо по-интересно. Зад фона се обръщаме към Google Търсене на изображения. Спряхме се на този вариант:

Поставете това изображение върху белия слой

и получете следния резултат:

Както можете да видите, се оказа много интересна версия на колажа, благодарение на много прост алгоритъм от действия в програмата и използването на няколко снимки.

Остава само да запазим работата и да покажем плодовете на труда в социалното. мрежи.

Сега знаете, че създаването на фотоколаж във Photoshop не е толкова трудно, колкото може да изглежда на пръв поглед.

Ще се видим в следващите ни уроци!

Категория: