В този урок отново ще подобрим уменията си с Photoshop - ще се научим как да създаваме „пиксел модел“ чрез „мозайка“. Вероятно знаете какво е „мозайка“. Да започваме!

Както винаги, първо трябва да изберем изображение, с което да работим. Ние, в редакцията, много обичаме колите, затова ще изберем подходящата снимка. Освен това, колкото по-добро е изображението, толкова по-приятно е да се работи с него:

За да приложите мозаечен филтър, просто отидете в менюто„Филтър“ - „Декорация“ - „Мозайка“ и след като изберете подходящите параметри, приложете ефекта.

Ще се окаже бърз, но твърде лесен вариант:

Ние не търсим лесни пътища.

Нека се опитаме да създадем пикселизирано изображение с фин преход от една мозайка към друга.

Съдържание

 • Работа с филтъра Mosaic
 • Направете плавен преход между слоевете
 • Резултат

Работа с филтъра Mosaic във Photoshop

 1. Първо трябва да направите 2 дубликата (копия) на фоновия слой (ние го наричаме „MyPhotoshop.ru“). За да направите това, щракнете двукратно върху комбинацията от бързи клавишиCTRL+J.
 2. Сега щракнете върху най-горния слой за копиране и след това в менюто„Филтър“-„Външен вид“изберете“Мозайка”(Вече го избрахме в самото начало).
  Ще се отвори прозорецът с настройки за този филтър, в който трябва да изберете размера на клетката. Нека да изберем малко по-голям размер за начало.

  Така нашият пиксел ще се окаже доста голям:
 3. С най-горния слой, това е всичко за сега. Изберете средния слой (първото копие) и приложете същия филтър Mosaic, но този път задайте размера на клетката на около половината от размера на предишната.

Направете плавен преход между слоевете

 1. Сега нека да преминем към създаването на слой маска за всеки слой, с изключение на основния. За да направите това, изберете желания слой в палитрата със слоеве и щракнете върху бутона, към който води стрелката, както е показано на екранната снимка по-долу:
 2. След това изберете маската на най-горния слой, като щракнете върху белия квадрат:
 3. Както обикновено, изберете обичайната „Четка“ от лентата с инструменти.

  Под главното меню ще се появи панел с настройки на четката. Според стандарта се избира мека и кръгла четка, а останалите параметри се настройват според нуждите ви, защото във всеки случай и с всяко изображение всичко е индивидуално.

  И в цветовата палитра черното е избрано като основен цвят:
  Задали сме размера на четката на 200 пиксела, но е най-добре да го промените както искате, докато работите върху платното. За да направите това, използвайте квадратни скоби, където[- намалява размера и]- го увеличава.

 4. Сега рисувайте върху маската на слоя с тази четка. Как трябва да се направи? Боядисайте с черно всичко, което искате да скриете от този слой. Така частта от изображението, където маската ще бъде бяла и ще се състои от големи пиксели.
  Червената рамка на изображението подчертава частта от слоя, където остава "мозаечният" ефект.
 5. „Продължете“ и направете същото със средния слой, състоящ се от малки пиксели (клетки).

Резултат

В резултат след всички действия, описани по-горе, получихме следния резултат:

Ако създадете не 3 копия на слоя, а например 5, резултатът ще бъде още по-гладък. Но този урок е само пример, а след това зависи от вас.

Сега знаете, че дори с такъв прост филтър като„Мозайка (пикселизация)“, можете да създадете доста зрелищни произведения.

Категория: