Ако не посещавате нашия сайт за първи път, тогава знаете колко често използваме инструмента „Четка“ в нашите уроци за Photoshop. Това е разбираемо, защото благодарение на този инструмент става възможно да се работи удобно със същите маски на слоеве, които, както знаете, са много полезни за обработка на изображения.

И затова този урок ще бъде изцяло посветен на запознаването с "Четката" и нейните настройки. Да започваме!

Съдържание

 • Настройки на инструмента за четка
  • Форма, размер и твърдост на четката
  • Режим на смесване, непрозрачност и натиск
  • Комплекти четки

Настройки на инструмента за четка

Първо трябва да го изберете в лентата с инструменти вляво:

Както при другите инструменти, когато вземете четка, лентата с опции ще се появи под главното хоризонтално меню на Photoshop. Там можете да зададете всички необходими настройки, като например: форма на четката, размер, режим на рисуване, непрозрачност и натиск, антиалиасинг и др.

За да „играете“ с параметри като: „форма на четката“, „твърдост“ и „размер“, трябва да кликнете върху иконата, както е показано на екранната снимка:

А с режима на смесване, непрозрачността, щракването и изглаждането всичко е ясно, т.к. подписват се в панела с настройки.

Има още 3 настройки, които работят, когато използвате графичен таблет, в противен случай включването им няма да повлияе на работата по никакъв начин:

Нека разгледаме по-отблизо някои важни настройки.

Форма, размер и твърдост на четката.

Размерът на четката може да се регулира не само с плъзгача на панела с настройки, но и докато работите върху платното, благодарение на квадратните скоби, където[- намалява размера на четката и] се увеличава.

Има още един параметър - “Твърдост”. Този плъзгач отговаря за това колко замъглени ще бъдат ръбовете на четката. Колкото по-висока е стойността, толкова по-остра е четката.

Формата на четката може да бъде избрана чрез извикване на прозореца за настройки с помощта на клавишната комбинацияF5. Има много опции, така че със сигурност ще намерите нещо, което ще отговаря на вашите нужди.

Нека да разгледаме какво ни предлага програмата да изберем в прозореца, който се отваря:

 1. Форма на четката.
  Тук всичко е ясно, задаваме настройките на формата, размера (size), посоката и формата на печата (елипса), твърдост и разстояние.
 2. Следва„Динамика на формата“:
  Доста напредналите потребители на Photoshop "играят" с тези настройки. Тук можете да зададете: флуктуация на размера, минимален диаметър на печат и мащаб на наклона, флуктуация на ъгъл и форма, минимална форма на печат. Да, ако сте начинаещ, по-добре е да не пипате тези настройки.
 3. Както можете да видите, има много настройки на четката, така че ще разгледаме избора„Текстура“:
  Благодарение на настройките на екранната снимка по-горе, можете да разредите четката с различни шарки и релефи. Просто експериментирайте, като преместите плъзгачите "Scale" , "Brightness" и "Contrast" и коригирайте "Depth" и "Depth Jitter" .

Първоначално няма да имате нужда от тези допълнителни настройки, но сме сигурни, че с течение на времето необходимостта ще ви накара да се запознаете и да започнете да използвате не само четката, но и всички други инструменти в пълна степен. „Да вървим“ по-нататък!

Режим на смесване, непрозрачност и натиск

Режимът на смесване работи по същия начин като опцията със същото име в панела със слоеве. По подразбиране е „Нормално“, но богат избор от режими ще ви помогне да приложите четката в различни ситуации.

“Непрозрачност”четки във Photoshop, ви позволява да регулирате степента на видимост на приложената четка. В основата си този параметър е много подобен на“pressure” Те се използват предимно заедно, но по-често с различни стойности. Тази настройка се използва за създаване на плавни преходи при работа с маски на слоеве.

Комплекти четки

В Photoshop са предварително инсталирани достатъчно видове четки. Няма смисъл да говорим за всеки от тях, т.к. има достатъчно от тях. Но вие сами можете да използвате метода „мушкане“, за да ги изучавате всички, което едва ли е разумно.

Най-важното нещо е не просто да научите всичко, но и да използвате този или онзи инструмент и неговите настройки според нуждите. Това е като теория и практика - можеш да четеш и учиш колкото искаш, но ако не приложиш придобитите знания, те ще бъдат безполезни и по-късно изтрити от паметта.

Това е! Сега знаете всичко, което трябва да знаете за инструмента четка във Photoshop. Следва просто практика. Успех в работата!

Категория: