Радваме се да ви приветстваме в следващия ни урок, посветен на работата в Adobe Photoshop. Тази статия ще обсъди как да създадете плавни преходи в програмата на границата между изображения / цветове. Това е много полезно умение, което със сигурност ще ви трябва, така че нека започваме!

Съдържание

 • Извършване на плавен преход между цветовете
  • Чрез инструмента Gradient
  • Чрез „Маска на слоя“
  • Чрез разпръскване на селекцията

Извършване на плавен преход между цветовете

Защото Photoshop е професионална програма за обработка на изображения, много често един и същ резултат може да се постигне по няколко начина. Същото с преходите.

Чрез инструмента Gradient

Вероятно сте запознати с този инструмент. Затова отидете в лентата с инструменти вляво и изберете“Gradient”.

След като инструментът бъде избран, панелът с настройки на градиента ще се появи под главното меню, където можете да изберете шаблон за градиент и да зададете допълнителни опции, както желаете.

За съжаление, стандартният набор от градиенти не включва много шаблони, така че можете да използвате търсенето и да разширите колекцията си или да създадете своя собствена.

 1. Нека първо отворим настройките за градиент в панела с настройки:
 2. Пред нас ще се отвори нов прозорец с настройки, където можем да коригираме градиента както желаем.Като начало ще изберем предварително зададеното „От основно към прозрачно“ в предварително зададените настройки. След това слизаме до елемента „Контролни точки“ и щракваме два пъти върху една от контролните точки, ако искаме да променим цвета.
 3. Сега трябва да изберете цвят от цветовата палитра. Избрахме корпоративния цвят на нашия сайт - MyPhotoshop.ru. След това щракнете върху „OK“.
 4. След това отидете до втората контролна точка и повторете стъпките със смяната на цвета. Ако искате да оставите прехода към прозрачен цвят, оставете го както е.

За да направите прехода точно цветен, а не прозрачен, трябва също да зададете настройките за точката на прекъсване на непрозрачността (вижте екранната снимка по-долу):

След като всичко е готово, остава да приложите промените, като щракнете върху „OK“, и запълнете платното с градиент. За да направите това, оформяме избрана област, която искаме да запълним, или прилагаме градиент към цялото платно. Просто щракнете LMB (ляв бутон на мишката) на правилното място и плъзнете колкото е необходимо.

Важно! Обърнете внимание какъв тип запълване е избрано:

В нашия случай„Линеен градиент“.

Чрез „Маска на слоя“

Опитните потребители използват този метод. Всички действия ще се извършват през палитрата със слоеве. Да започваме:

 1. Първо, трябва да създадем маска за слоя, който ще редактираме. За да направите това, изберете желания слой и кликнете върху „Добавяне на маска“. Имаме 3 слоя. Ще изберем най-горния (с кръгчето в цвета на подписа ни):
 2. Сега трябва да вземете „Gradient“ отново. Изберете някоя от тези в стандартния набор:
 3. След като изберем градиента, правим същото като в първия пример. За промяна сменете посоката:

Чрез разпръскване на селекцията

Същността на този метод е да се създаде плавен преход между запълнения обект/изображение и фона. Да започваме!

 1. Нуждаем се от инструмента Rectangle Marquee.
 2. Сега трябва да създадем селекция:
 3. Когато селекцията е готова, използвайте бързите клавишиSHIFT+F6, за да извикате прозорец, където трябва да въведете стойност в елемента“Радиус на перото ”.
 4. След това трябва да попълните формираната селекция. За да направите това, отново използвайте клавишните комбинацииSHIFT+F5 и изберете цвета на запълване.
 5. След прилагане на промените, получаваме следния резултат от плавен преход:
 6. Остава да демаркирате сCTRL+Dи готово:

Както виждате, не е трудно да се правят плавни преходи между цветовете във Photoshop. Представили сме цели 3 начина за това, всеки от които е подходящ за конкретна ситуация.

Това е! Ще се видим в следващите ни уроци!

Категория: