Създаването на оригинални шрифтове във Photoshop е невероятно популярна задача. Красивите шрифтове правят всеки текст и картина по-привлекателни. Въпреки че Photoshop не е текстов редактор, а графичен редактор, в него също се използват текстове в различни ситуации. Например, когато искате да направите красив надпис върху изображението. Тук фотошопърите имат много богат избор от украса на текст. Можете да използвате предварително дефинирани стилове или да създадете свой собствен нов стил. Или приложете различни текстури към текста, от които има просто огромен брой.

В тази статия ще говорим за използването на текстури за стилизиране на текст.Като пример ще използваме текстурата на гранита, но по същия начин може да се използва абсолютно всяка текстура. В интернет има много различни текстури, всички те могат да бъдат изтеглени безплатно. Въпреки това, ако изображението, което създавате, е комерсиално, тогава е по-добре да закупите желаната текстура в специализирани сайтове.

Съдържание

 • Използване на текстури за стилизиране на текст, за да изглежда като гранит
  • Разположение на изображения с текстури върху платното
  • Въведете текст на фоновото изображение
  • Прилагане на текстура към текст
  • Завършване
 • Резултат

Използване на текстури за стилизиране на текст, за да изглежда като гранит

Първо, разбира се, трябва да изберете правилната композиция (текстура и фон). Те трябва да са в хармония помежду си. Атрактивността на надписа върху изображението ще зависи от избора на компоненти.

Ще използваме тази красива тухлена стена като фон:

И приложете текстурата на гранитен камък към текста.

Разположение на изображения с текстури върху платното

 1. Първата стъпка е да създадете нов документ с необходимия размер. За да направите това, можете да използвате клавишната комбинацияCTRL+N.
 2. Сега трябва да поставим предварително избрания фон и текстура в този документ. За да направите това, просто плъзнете първото изображение (тухлена текстура) от папката в прозореца на програмата.
 3. Около вмъкнатото изображение ще се появи рамка. С него можете да разтегнете изображението върху цялото платно (чрез издърпване на маркерите, които са оградени в червени квадратчета на екранната снимка по-долу).
 4. По същия начин вмъкваме изображението с текстурата на гранит в нашия проект. Така нашата палитра сега изглежда така:

Въведете текст на фоновото изображение

 1. Щракнете върху желания програмен инструмент - "Хоризонтален текст" .
 2. След това въвеждаме необходимия текст от клавиатурата - в нашия случай името на нашия сайт (MyPhotoshop.ru).
 3. Посочете размера на шрифта, както желаете, т.к зависи от много фактори. Цветът в този случай не е важен за нас. Ако искате да промените настройките на шрифта по-късно, изберете“Window”->“Symbol”.от главното меню

  Това ще отвори прозорец, където можете да промените настройките на шрифта.Този урок обаче не е необходимо да се задълбочава в тази тема, ще говорим за това в друга статия.

След като сме въвели текста, можем да преминем към следващата стъпка - прилагане на текстура върху него.

Прилагане на текстура към текст

 1. Преместете слоя с етикета под слоя с гранитната текстура. Това ще накара текста да изчезне, но това е засега.
 2. След това трябва да свържете слоевете текст и текстура. За да направите това, задръжте натиснат бутонаALTна клавиатурата и щракнете с левия бутон върху границата на тези два слоя. Когато преместите мишката върху границата на слоевете, нейният показалец трябва да промени формата си (стрелката на екранната снимка по-долу показва къде трябва да се щракне върху границата).

В резултат на това текстурата трябва да се "залепи" за текста. След това остава само да добавите обем към надписа и да изпълните последните стъпки.

Завършване

Накрая ще приложим стилове към слоя с надписа.

 1. Първо, нека добавим обем към надписа. За да направите това, направете две кликвания на мишката върху слоя с надписа. След това в раздела, който се отваря, щракнете върху параметъра" Релефно щамповане"След това изберете параметрите на стила. Зададохме размера на 5px и преместихме дълбочината на 220%.

  Предварителният резултат изглежда така:
 2. Сега нека направим така, че нашият надпис да изглежда малко отделен от фона. За да направите това, трябва да добавите малко сянка към текстовия слой. Отворете отново опциите за наслагване (стилове на слоя), ако са затворени, и активирайте „Сянката“. В параметрите посочете стойността по ваш вкус. Можете да видите нашите настройки на екранната снимка по-долу:
  Много е важно да разберете, че във всеки случай настройките може да се различават, но това зависи от много фактори, например да вземете размера на шрифта или вида на фоновата текстура.
  Нашият предварителен резултат:
 3. Всичко изглежда добре, но нещо липсва. Понякога се оказва, че фонът е твърде ярък и надписът, с цялото желание, не се откроява много. Това е нашият случай. За да направите това, създайте нов слой върху фоновата текстура и го нарисувайте с черно:

  Сега преместете плъзгача за непрозрачност на този слой на 35% (в нашия случай).

Резултат

Това е всичко, надписът стилизиран като гранит е готов.

По абсолютно същия начин, абсолютно всяка текстура може да бъде приложена към текст или форми.

В края на статията ще дадем някои препоръки.

 • Изберете внимателно фоновото си изображение. Атрактивността на крайния резултат се крие от него.
 • Използвайте текстури с високо качество и висока резолюция. Защото при мащабиране текстурите с ниска разделителна способност могат да станат размазани и да развалят цялостната картина.
 • Не прекалявайте със стилизирането на надписа, в противен случай текстът може да стане неестествен.

Това е! Ще се видим в следващите ни уроци!

Категория: