В Adobe Photoshop можете не само да редактирате готови изображения, но и да рисувате свои собствени картини и да създавате невероятни проекти от нулата. Създаването на ваши собствени изображения също включва процеса на оцветяване на картина по нейните контури. Това е като оцветяване за деца, само че в цифров формат и инструменти на Photoshop.

Тази статия е изцяло за оцветяването във Photoshop. Ще научите за необходимите настройки за това в програмата и ще се запознаете с инструментите, които ще са необходими за това. Ще покажем и целия процес с практически пример.

Съдържание

 • Оцветяване на картина в Adobe Photoshop
  • Какво е работна среда и как да я настроите
  • Гумичка, молив и четка
  • Смесете четка и пръст
  • Инструменти за избор и писалка
  • Градиент и запълване
  • Прилагане на стилове
  • Работа със слоеве
  • Казус

Оцветяване на картина в Adobe Photoshop

Ще ви трябва, на първо място, разбира се, желанието за усвояване на нови знания. А останалото ще научите, като прочетете тази статия. За да оцветите картина, ще трябва да създадете специална работна среда и да научите как да използвате някои от инструментите на програмата. Ще говорим за всичко това по-долу.

Какво е работна среда и как да я настроите

По различен начин много потребители често наричат работното пространство „Работно пространство“.

Това е специален набор от прозорци и програмни инструменти, които са необходими за решаване на задача, възложена на потребителя. Например редактирането на изображение ще изисква един тип кутия с инструменти, докато работата с анимация ще изисква напълно различна.

Adobe Photoshop има няколко готови комплекта инструменти за различни задачи. Можете да изберете едно от работните пространства, налични в програмата по подразбиране. Това става в горния десен ъгъл на прозореца на програмата. Работното пространство Paint е подходящо за оцветяване на картина.

Комплектът Out of the Box изглежда така

и следните свойства:

 • Всички раздели на прозореца могат да бъдат преместени на всяко място, което е удобно за вас.
 • Ненужните панели могат да бъдат премахнати. За да направите това, щракнете върху необходимия панел (щракнете с десен бутон) и щракнете върху "Затваряне" в списъка с команди, който се появява.
 • Възможно е и добавяне на допълнителни панели. Можете да направите това, като изберете съответните елементи в раздела "Прозорец" в главното меню.

Можете да добавите всеки желан панел, който не е в набора по подразбиране. Също така е възможно да поставите добавения панел на всяко удобно за вас място в прозореца на Photoshop. За да работите върху оцветяването на картина, няма да е излишно да добавите панел за настройки на цвета към стандартния набор.

Защото в процеса на работа ще трябва да имаме достъп до този инструмент повече от веднъж. Добавете този панел и го поставете където желаете.

Това е всичко, създаването и конфигурацията на необходимата работна среда за оцветяване на картината е завършена. Сега нека се запознаем с инструментите, които ще използваме в процеса на работа.

Гумичка, молив и четка

Тези три инструмента са от съществено значение за оцветяване на картина в Adobe Photoshop.

 1. Четки.
  Този инструмент рисува някои области в картината, създава сенки и отблясъци, а също така създава прави линии.
 2. Молив.
  Този инструмент се използва главно за създаване на контури на обекти и тяхното очертаване.
 3. Гумичка.
  С този инструмент със сигурност всичко е ясно и без обяснение. Целта му, разбира се, е да изтрие излишното върху изображението.

Смесете четка и пръст

Тези два инструмента във Photoshop се използват за смесване на различни части от изображение.

 1. Пръст.

  Този инструмент се използва за „разтягане“ на елементи, начертани с други инструменти. Трябва да се отбележи, че ефектът от използването на този инструмент е еднакво добър както на фон, изпълнен с цвят, така и на прозрачен.
 2. Четка за смесване.
  Това е специална четка, чиято цел е да смесва съседни цветове. Трябва да се отбележи, че тези обекти дори могат да бъдат на различни слоеве, цветовете, граничещи един до друг, пак ще бъдат смесени. Този инструмент се използва за бързо изчистване на твърде ясни ръбове на обекти. Този инструмент обаче не е много подходящ за работа с чисти цветове.

Инструменти за избор и писалка

Тези два инструмента се използват за създаване на ограничаващи зони, които по-късно трябва да запълните с цвят. Не пренебрегвайте използването на тези инструменти, тъй като те помагат за по-точно боядисване на области в картината.

 1. Перо.
  Това е универсален инструмент за проследяване (рисуване) на елементи от картина. Писалката се отличава с висока прецизност и яснота на очертания контур. След като създадете контура на обекта, можете да го запълните с цвят, резултатът ще бъде почти перфектен.
 2. Инструменти за избор.
  • Ласо.
   Инструментите от тази група са предназначени за очертаване на контура на обект с произволна форма.
  • Група инструменти за избор.
   Инструментите от тази група са подходящи за създаване на селекция на контура на области с ясна форма (правоъгълна, кръгла, овална и др.). След като създадете селекция, можете да запълните получения контур на обекта с цвят.
  • Бърз избор и магическа пръчка.
   С тези два инструмента можете бързо да изберете област от чертеж. При условие, че избраният обект е ограничен от другите с един цвят или контур.

Градиент и запълване

 1. Инструмент за попълване.
  С помощта на този инструмент големи обеми от изображението се запълват с избрания цвят само с едно щракване на мишката.
 2. Градиент.
  Този инструмент е подобен по принцип на инструмента за запълване и изпълнява същите функции с едно щракване на мишката. Разликата му от запълването е, че боядисва избраната област не с плътен цвят, а създава плавен цветови преход.

Мостри и цветове

Цвят на фона - стойността на този параметър понякога е много важна, когато се използват редица филтри. Стойността на крайната точка на градиента също е равна на стойността на цвета на фона.

Основен цвят - при използване на инструментите Pencil, Fill и Brush рисуват с цвета, посочен като основен. Когато създавате градиент, неговата първа точка на прекъсване също е зададена на стойността на цвета, определен като основен цвят.

Цветове по подразбиране - цветовете по подразбиране, зададени автоматично от програмата на цветовете на фона и предния план. Техните значения са бяло и черно. Можете да възстановите зададените от потребителя цветови настройки по подразбиране, като използвате клавишаD, а за да размените стойностите на цвета на фона и предния план, трябва да натиснетеXключ

Промяната на основния цвят и цвета на фона става по два начина:

 1. През цветовата палитра.
  Щракнете върху полето с основния цвят в лентата с инструменти и щракнете върху желания цвят в раздела Цветова палитра, който се отваря.

  След това потвърдете действието, като щракнете върху OK. Променете цвета на фона по същия начин.
 2. Чрез мостри.
  Както си спомняте, в началото на урока създадохме работна среда за оцветяване на картина. Той също така включва панел от цветни изображения, включително 122 цветови нюанса.
  За да промените основния цвят, трябва да щракнете веднъж върху желаната цветна мостра.
  За да смените фона - щракнете върху желания цвят, докато държите натиснат бутона CTRL.

Прилагане на стилове

Прилагането на стилове към елементите на изображението ви позволява да постигнете различни ефекти (сянка, щрих, градиент, блясък и други).

За да извикате раздела със стилови настройки, щракнете двукратно върху желания слой. Или щракнете с десния бутон върху слоя и изберете Опции за смесване.

Работа със слоеве

Всички елементи от картината, които ще бъдат оцветени, трябва да бъдат поставени на отделен слой (включително контура). Това е необходимо за удобството при обработката на чертежа.

Казус

За практически пример за оцветяване на картина във Photoshop ни трябва очертание на картината.

Избрали сме подходяща черно-бяла снимка - риба. Оригиналното изображение имаше бял фон, който премахнахме.

На снимката (главната част на тялото) има няколко области, които трябва да бъдат боядисани с един цвят. Както можете да видите, някои области трябва да бъдат боядисани с един цвят.

 1. Вземете инструмента“Fill”, изберете желания цвят в палитрата като основен и започнете да рисувате върху нашата риба. Ще боядисаме основната част на тялото в жълто:
 2. След това боядисайте останалите области с желаните от нас цветове. Имаме тази риба:
  Но това не е всичко. Нека придадем на нашата риба обем.
 3. Вземете вълшебната пръчка и щракнете върху жълтия цвят, като по този начин изберете всички области с жълт цвят:
 4. След това създайте нов слой и отидете на него, изберете градиента в лентата с инструменти и след като зададете необходимите параметри за запълване, преминете през нашата снимка (вижте екранната снимка по-долу):

  Правим същите действия с очите и останалите части. Получаваме следния резултат:

Съгласен, стана доста добре. Можете също да си поиграете със стиловете на слоевете, но като цяло вече сме нарисували нашия обект.

По този начин ви показахме лесен начин да оцветите картина във Photoshop, като използвате само 3 инструмента: „вълшебна пръчка“, „запълване“ и „градиент“.

Ще се видим в следващите уроци!

Категория: