Със сигурност, когато работите във Photoshop, сте използвали различни шаблони повече от веднъж, за да направите фона по-интересен или да придадете повече стил на някой обект. Във всеки случай моделът е много полезно „нещо“.

В този урок ще ви покажем как да направите свой собствен шаблон във Photoshop.

„Да тръгваме!“

Съдържание

 • Създаване на модел
 • Запазване на шаблон в шаблони
 • Запълване на фона с шаблон

Създаване на модел

 1. Като начало, както обикновено, създайте нов документ в програмата. Изберете размера на платното по свое усмотрение. Основното е, че трябва да е квадратна - това е задължително.
 2. След това трябва да решим от какви елементи ще се състои нашият модел. Трябва да нарисувате / намерите нещо от същия тип, но в същото време интересно. Ще правим шаблон за музикален сайт. И логата на известни музикални услуги са идеални за него (няма да рисуваме, защото ще отнеме много време).
 3. Нека преминем директно към създаването на модела. Прехвърляме първия обект (логото на YouTube) в нашия документ.

 4. След това трябва да преместите логото до която и да е крайна граница на платното (в нашия случай надясно) и с помощта на клавишите CTRL + J да създадете копие на слоя.
 5. След това, намирайки се на дублирания слой с лого на YouTube в главното меню, изберете „Филтър“->„Други“->“Shift”.

  Ще се отвори прозорецът за настройки на смяната. В нашия случай ще настроим плъзгача в елемента "Хоризонтално" на -1000 пиксела. (защото ширината на платното е 1000px).След прилагане на промените получаваме готова версия на един елемент (YouTube) за шаблона:
 6. За да няма бъркотия в палитрата със слоеве и работата да е удоволствие, изберете 2 слоя с нашия елемент и ги поставете в една група, като използвате горещите клавишиCTRL+G. След като създадете групата, преименувайте я на „YouTube“:
 7. Готово. Остава само да поставим върху платното и да обработим всички останали елементи от бъдещия ни модел по същия начин.
 8. След като поставим всички елементи и ги подредим на правилните места, нашето платно и палитра със слоеве изглеждат така (вижте екранната снимка по-долу):
 9. Получи се доста добре. Но центърът е празен. Запазихме го за краля – услугата Apple Music. Просто намерете голямо лого в PNG формат в Google изображения и го поставете точно в средата на платното:

  Това завършва създаването на модела - готов е.

Ако искаме да е прозрачен, тогава просто изтрийте слоя с бял фон и го запазете изключително във формат PNG. Ако имаме нужда от шаблон с бял фон, тогава го запазваме както е в JPG.webp или PNG формат, по желание.

Да видим как ще изглежда нашият модел, ако бъде възпроизведен върху голямо платно, да речем 4000×4000 пиксела.

Не е лошо, много добре за 10-15 минути, прекарани в това.

Запазване на шаблон в шаблони

Ако смятате, че в бъдеще шаблонът, който сте създали, ще ви е нужен отново, можете да го запишете в patterns.

 1. За да направите това, отидете в менюто“Изображение”->“Размер на изображението”

  и го намалете до поне 500×500 пиксела.Не сте длъжни да го правите. Тук всичко е по желание - можете да оставите размера както е бил.
 2. След това в главното меню изберете“Edit”->“Define pattern”.

  В прозореца, който се отваря, въведете желаното име за модела и щракнете върху "OK" .Готово.

Запълване на фона с шаблон

Сега, когато създавате нови документи, винаги можете да изберете този шаблон за работа във Photoshop. Нека просто дадем пример - запълване на фона с нашия модел.

За да направите това, след като създадете нов документ (абсолютно всеки), натиснетеSHIFT+F5. Пред нас ще се появи прозорец с настройки за запълване. Изберете в елемента „Използване“ - „Редовно“. След това в елемента „Персонализиран шаблон“ изберете нашия шаблон и щракнете върху „OK“.

Резултатът изглежда така:

Това е! Ще се видим в следващите ни уроци!

Категория: