Gradient е специален инструмент във Photoshop, който ви позволява да създадете ефект на плавен преход на цветовете. Обхватът на приложение на градиентите е доста широк - от запълването на фона на платното до дизайна на отделните му елементи. В тази статия ще анализираме процеса на създаване и пример за използване на нашия собствен градиент.

Съдържание

 1. Процес на създаване на градиент
 2. Основни настройки на градиента
 3. Казус
 4. Заключение

Процес на създаване на градиент

Графичният редактор на Photoshop вече съдържа палитра от предварително зададени градиенти. Също така в Интернет можете да намерите голямо разнообразие от градиентни палитри, създадени от други потребители.

Ако след като сте се запознали с готовите градиентни палитри, не можете да намерите правилната, можете да я създадете сами, като следвате инструкциите по-долу:

 1. Изберете“Gradient”в главната лента с инструменти вляво, като щракнете върху него с левия бутон на мишката. В някои случаи, когато даденият“Gradient” не е избран по подразбиране в групата с инструменти за запълване, първо щракнете с десния бутон върху групата, след което изберете елемента, от който се нуждаем, от предложения списък.
 2. В панела с настройки на градиента, който се появява в горната част на прозореца, намерете бутона, който отваря прозореца за редактиране и щракнете върху него.ВАЖНО: прозорецът с настройки на градиента ще се отвори само когато щракнете върху самия бутон, а не върху стрелката вдясно от него.

Основни настройки на градиента

Ако всичко е направено правилно, прозорецътGradient Editor ще се появи на екрана, където можете да създадете свой собствен градиент или да редактирате някой от съществуващите във Photoshop.

Процедурата тук е следната:

 • създайте нов градиент (променете съществуващия);
 • въведете името;
 • запазване на градиента.

Нека разгледамередактора на градиенти и алгоритъма за използването му по-подробно.

 1. Центърът на редактора е самият градиент. Под него са точките на прекъсване на цвета, а над него са точките на прекъсване на непрозрачността.
 2. За да активирате свойствата на цветна контролна точка, щракнете върху нея с левия бутон на мишката. По този начин ще имаме достъп да променим позицията или цвета на контролната точка.
 3. Активирането на точката на непрозрачност става по подобен начин, възможно е да се регулира позицията и нивото на непрозрачност за нея.
 4. Точката, разположена в средата на редактируемия градиент, има за цел да маркира границите на разделянето на цветовете. Щракването с левия бутон на мишката върху точка на прекъсване на непрозрачност я премества нагоре и я задава като средна точка на непрозрачност.
 5. За да добавите нова цветова точка, просто преместете курсора върху градиента. Когато курсорът се промени от стрелка в ръка с показалец нагоре, натиснете левия бутон на мишката. Създадените по този начин точки могат да се коригират и местят наляво-надясно спрямо градиента.
 6. Съответният бутон се използва за изтриване на контролна точка.

Казус

Нека започнем да практикуваме и да се опитаме да създадем и използваме нов градиент в няколко прости стъпки.

 1. Оцветете най-лявата точка в желания цвят. За да направите това, щракнете върху него с левия бутон на мишката, за да активирате настройките. След това щракнете върху текущия цвят (параметър“Color”), за да стартирате цветовата палитра.
 2. В цветовата палитра изберете желания цвят/нюанс и щракнете върхуOK.
 3. След това, съгласно описания по-горе алгоритъм, създайте нови контролни точки в необходимия брой, определете тяхната позиция върху градиента и задайте цвят за всяка.
 4. Получете нов градиент с дадени цветови точки на прекъсване.
 5. В полето “Име”въведете произволно име и натиснете бутона “Ново”. Тази стъпка завършва процеса на създаване на градиент. Щракнете върхуOK, за да затворитеGradient Editor.
 6. Първо създайте ново платно с необходимите размери (Файл - Създаване) или отворете съществуващ файл (Файл - Отворете) . След това изберете „Gradient“ в главната лента с инструменти, отидете до палитрата с градиенти (този път вече натискаме стрелката вдясно от съответния бутон), намерете нашата собствена и кликнете върху нея.
 7. Поставете курсора от лявата страна на работното платно и като държите левия бутон на мишката, плъзнете курсора в обратната посока до края на листа.
 8. Вземете фона на платното, оформен с градиента, който създадохме по-рано.

Заключение

Някои начинаещи може да си помислят, че създаването на градиенти във Photoshop е сложен процес, който ще отнеме много време за овладяване. Въпреки това, методът, описан по-горе, е доста лесен за използване и ви позволява да създавате градиенти с всякаква сложност.

Категория: