Сияещият ефект във Photoshop ви позволява да създадете имитация на светещ обект, възможно най-близо до реалността. Тази техника може да се използва за създаване на външен вид на неонови реклами, подчертаване на различни обекти на снимки и в други ситуации, когато искате да изобразите надпис или обект, който излъчва светлинни лъчи. Изпълнението на тази задача ще позволи доста прост алгоритъм, описан в тази статия.

Съдържание

 • Процесът на създаване на блясък
 • Заключение

Процесът на създаване на блясък

Описаният по-долу метод се основава на наслагване на множество слоеве, като се използва функцията „Select“ със специални настройки, както и инструменти за размазване и настройки за стил на слоя. Нека започнем да създаваме ефект на сияние върху текстовия пример.

 1. В създадения документ (чийто фон, например, е запълнен с черно), с помощта на инструмента “Текст” напишете надпис, който е основата за създаване на сиянието ефект.
 2. Използване на инструмента „Слой“ (Раздел „Слоеве“, група „Ново “), създайте празен слой.Забележка: можете също да създадете нов слой, като натиснете специалния бутон в долната част на палитрата със слоеве.
 3. В появилия се прозорец с параметри на слоя просто щракнетеOK.
 4. Задръжте клавишаCtrl на клавиатурата и щракнете с левия бутон върху иконата на текстовия слой в панела със слоеве, за да създадете селекция.
 5. Сега трябва да разширим създадената селекция. За да направите това, изберете реда „Expand“ (Раздел „Select“ - група инструменти „Modify “).
 6. В параметрите за избор на зона въведете стойност от 2 до 5 пиксела и натиснете бутонаOK.
 7. В резултат наблюдаваме разширяване на границите на селекцията и сега можем да превключим към нов слой (в нашия случай, слой 1).
 8. След това трябва да попълните с подходящия инструмент, за което натискаме комбинациятаShift+F5.
 9. В прозореца с настройки щракнете върху падащия списък на параметъра „Content“, изберете реда „Color“ . В палитрата от цветове, която се показва, направете избрания преди това цвят по-светъл и натиснетеOKкакто в самата палитра, така и след това в прозореца“Fill” .
 10. Замъглете слоя с помощта на специален филтър - “Gaussian Blur“. Той се намира в раздела „Filter“, в групата инструменти „Blur“.
 11. Задайте радиуса на размазване, визуално контролирайки получения ефект.
 12. Демаркиране (съответната функция е в раздела„Избор“).
 13. Използвайки левия бутон на мишката, плъзнете размазания слой под текстовия слой.
 14. В палитрата със слоеве щракнете двукратно върху текстовия слой с левия бутон на мишката (не върху самия надпис, а върху свободната област вдясно от него, в противен случай ще бъде предложено просто да преименувате слоя ).
 15. В появилия се прозорец за настройки на стила на слоя изберете инструмента „Релефно щамповане“, коригирайте параметрите „Размер“ и „Гладко “. Ако е необходимо, можете да си поиграете с други параметри, визуално проследявайки резултата.
 16. След натискане на бутонаOK ще получим резултата под формата на създаден блясък ефект.

Заключение

Описаният метод е доста универсален. Крайният ефект и степента на естественост зависят от много фактори, вариращи от самия обект и неговия цвят до настройката на параметрите на инструментите, използвани на всяка стъпка.Следователно вероятно ще отнеме известно време, за да се придаде по-естествен вид на блясъка на избрания обект.

Категория: