С инструментите, вградени в графичния редактор на Photoshop, можете да създавате надеждни симулации на различни материали или явления. Това може да бъде стъклена или платнена повърхност, ефектите от стареене или подмладяване, както и различни природни явления. В тази статия ще опишем механизма и различните методи за създаване на ефекта на стъклото.

Нека направим резервация веднага - това ще бъде точно имитация на стъклена повърхност, създадена с инструменти и филтри на Photoshop, и нейният реализъм в сравнение със снимка на истинско стъкло ще бъде относителен. Въпреки това, с умелото използване на препоръките, съдържащи се в статията, можете да получите доста висококачествен резултат.

Съдържание

 • Метод 1: ефект на матирано стъкло
 • Метод 2: Използвайте стъкления филтър
 • Метод 3: ефект на лещата
 • Заключение

Метод 1: ефект на матирано стъкло

Ефектът матирано стъкло се създава в няколко стъпки.

 1. Отворете оригиналното изображение в програмата - изгледи на Ню Йорк.
 2. Създайте копие на фона на оригиналното изображение с помощта на клавишната комбинацияCTRL+J.
 3. След това в страничната лента с инструменти вляво изберете инструмента“Правоъгълник”.
 4. Задържането на левия бутон на мишката създава форма, която се мащабира в зависимост от това коя част от изображението искаме да подчертаем със стъкления ефект. Основният цвят на запълване на формата в този случай не играе роля, можете да го оставите бял.
 5. След това плъзнете нов слой“Правоъгълник 1”под “Слой1″вПалитра със слоеве.
 6. Задържайкиклавиша Altна клавиатурата, преместете курсора над границата на двата горни слоя и щракнете върху него, като по този начин създадетеизрязваща маскаТова означава, че сега горният слой ще се показва само в границите на начертания правоъгълник. Сега формата (Правоъгълник 1) се вижда само поради тънката граница на рамката и за по-ясна селекция трябва да поработим върху нейните свойства.
 7. Щракнете два пъти върху слой“Правоъгълник 1”вРедактор на слоеве иотидете, за да управлявате стиловите му настройки. Изберете елемента“Релефно щамповане”, използвайте“Soft Cut”като метод, задайте размера на щамповането и неговото ниво на омекотяване (например, 5 и 0 пиксела, съответно), натиснете бутонаOK
 8. Проверка на резултата от щамповането.
 9. Извикайте отново настройките за стил на слоя и отидете на“Inner glow”Задайте параметрите за непрозрачност и шум, регулирайте размера (можете да се фокусирате върху стойностите, показани в екранна снимка по-долу: непрозрачност - 40%, шум - 10%, размер - 180 пиксела), след това натиснетеOK
 10. Проверка на резултата от използването на настройката за вътрешно сияние.
 11. За да добавите дълбочина и обем, използвайте стила на слоя„Сянка“(отново за слойПравоъгълник 1). Задайте отместването, диапазона и размера на сянката (можете да използвате следните стойности: отместване - 0 px, диапазон - 0%, размер - 8 px). Когато сте готови, натиснете бутонаOK
 12. Проверка на резултата от използването на настройката за сянка.
 13. След прилагане на трите стилови настройки, описани по-горе, някои области от селекцията са променили нюанса и вече не съответстват на цветовата схема на фона на изображението. За да поправите това, върнете се към настройките за щамповане и променете цвета и непрозрачността на сянката (изберете например цветът да е тъмно син и непрозрачността да е около 60%).
 14. Проверка на резултата от настройката на параметрите за щамповане на слоя.
 15. За да придадете на ефекта естетически и артистичен компонент, направете стъклото по-замъглено с помощта на филтъра“Gaussian Blur”(меню “Filter” - “Blur” - “Gaussian Blur” ”), след като щракнете върхуПалета със слоеве върху най-горния слой.
 16. В прозореца за настройка на радиуса на замъгляване, който се показва, регулирайте размера в пиксели (например 1,5 пиксела), за да получите ефекта на гладко замъглено изображение, като същевременно запазите основните му големи детайли.
 17. Получаване на крайното изображение, показващо ефекта на матирано стъкло.

Метод 2: Използвайте стъкления филтър

В допълнение към метода, описан по-горе, можете да използвате вградените инструменти на Photoshop, сред които има филтър със същото име, наречен„Стъкло“.

 1. Избирайки желания слой (горния в нашия пример), отидете в менюто" Филтър", където избираме елемента" Галерия с филтри" .
 2. В прозореца с настройки, който се отваря, разгънете категорията" Изкривяване", където кликваме върху опцията" Стъкло"Изберете текстура, в нашия случай нека бъде“Frost”Ако е необходимо, коригирайте настройките за степента на изкривяване и омекотяване на текстурата. След като направите настройките, щракнете върху бутонаOK
 3. Получете следния резултат:

Метод 3: ефект на лещата

Друг интересен ефект, който може да се използва при работа с имитации на стъкло, е ефектът на лещата. Нека да разгледаме по-подробно процеса на създаването му.

 1. Отворете отново оригиналното изображение.
 2. За разлика от първия метод, вместо правоъгълник изберете инструмента„Елипса“.След това създаваме елипса с желания размер (ако задържите клавишаShift, тогава елипсата ще се разтегне симетрично, образувайки правилен кръг). След това повторете стъпки 5-13, описани в метод 1.
 3. Задръжте натиснат клавишаCtrlна клавиатурата и щракнете с левия бутон върху миниатюрата на слоя „Ellipse 1″ в редактора на слоевете. Това действие ще избере формата .
 4. В редактора на слоеве изберетеСлой 1. И създайте негово копие с помощта на клавишната комбинацияCtrl+J.
 5. Свържете новия слой с този по-долу, като задържите клавиша Alt и щракнете върху границата на слоевете.
 6. За да създадете ефект на леща, използвайте филтъра „Plastic“(меню„Филтър“).
 7. В прозореца за настройки на филтъра, който се отваря, изберете инструмента в лявата странична лента“Подуване”.
 8. Изравнете размера на кръга на изображението и границите на филтъра.
 9. Преместете областта на филтъра върху кръга на изображението и щракнете няколко пъти, докато постигнете желания ефект на лещата. НатиснетеOK.
 10. Проверка на резултата.
 11. За повече автентичност дайте на обектива ефект на увеличение. За да направите това, настройте слоя в режим на свободна трансформация, като използвате клавишната комбинацияCtrl+T.
 12. Разтегнете изображението, като плъзнете който и да е ъгъл на областта за избор.Забележка:Shift+Alt клавишна комбинация, задържана при разтягане, ще увеличи размера на изображението равномерно и пропорционално във всички посоки, започвайки от центъра .
 13. И ето го крайният резултат от създаването на ефект на леща във Photoshop.

Заключение

И така, току-що прегледахме основните методи, чрез които можете да създадете стъклен ефект във Photoshop в различни варианти. В зависимост от задачите на потребителя, те могат да бъдат комбинирани, настройвайки използваните инструменти по ваш вкус, като по този начин се постига резултатът, възможно най-близък до реалния материал.

Категория: