Кръгът е една от най-разпространените форми, която често се използва при създаване на различни графични изображения в презентации, брошури, визитни картички и др. Така че нека разберем как да нарисуваме и оцветим кръг във Photoshop.

Създаване на кръг във Photoshop

За да нарисуваме кръг във Photoshop, можем да използваме два инструмента:“Oval”или “Ellipse”. Всеки от тях има свои собствени характеристики, така че нека да разгледаме всеки поотделно.

Метод 1: Инструмент за избор на овална рамка

 1. Щракнете с десния бутон върху групата инструменти“Избор”изберете“Овална област”.
 2. За да получите идеално равномерен кръг, задръжте натиснат клавишаShift на клавиатурата и създайте селекция с натиснат ляв бутон на мишката.Забележка:Ако не се използва клавишShift, ще бъде трудно да се запазят идеалните пропорции на кръга при избор и най-вероятно, ще се получи елипса. Освен това, ако задържите натиснат клавишаAltзаедно сShift, кръгът ще бъде начертан, започвайки от центъра му. И още един важен нюанс - когато изберете, първо отпуснете бутона на мишката, а след това клавишите на клавиатурата.
 3. Избирайки инструмента“Преместване”можете да промените позицията на избраната област с натиснат ляв бутон на мишката. Използвайки маркировките по краищата на селекцията, можете да промените размера на кръга - също и с натиснат ляв бутон на мишката. За да запазите пропорциите, задръжте клавишаShift
 4. За да рисувате върху избраната област, натиснете клавишната комбинацияShift+F5(или отидете в менюто“Редактиране”и изберете„Попълване“).
 5. В прозореца, който се отваря, можем да изберем да запълним с цвят на преден план или фон, да зададем собствен нюанс и т.н. (параметър“Съдържание”). Тук можете също да зададете режима на смесване и процента на непрозрачност. Като пример спрете на„Цвят“.
 6. Цветова палитраще се появи на екрана. Изберете желания нюанс, след което натиснетеOK(първо в прозорецаPalettes, след това в прозореца за цвят на запълване от предишната стъпка).
 7. Всичко е готово. Получихме идеален кръг, изпълнен с правилния цвят.

Между другото, можете да „оцветите“ кръга по друг начин:

 1. След като сме избрали зоната под формата на кръг, натиснете бутона за избор на цвят от страничната лента с инструменти. Ще се отвори вече познатият прозорец“Цветова палитра”,където избираме желания цвят/нюанс и щраквамеOK.
 2. След това изберете инструмента“Попълване” и щракнете някъде в избраната област.

За да премахнете селекцията, натиснете клавишната комбинацияCtrl+D.

Метод 2: Използване на инструмента Ellipse

Можете също да създадете кръг с помощта на инструмента„Елипса“. Нека да видим как да работим с него.

 1. Първо изберете необходимия инструмент от страничната лента.
 2. Сега, като държите натиснат клавишаShift, подобно на създаването на селекция, нарисувайте елипса, която ще приеме формата на четен кръг.
 3. Можете да зададете точните размери (и други параметри) на кръга в горната лента с инструменти. В същото време, за да запазите пропорциите при редактиране на ширината или височината, първо щракнете върху иконата на пакета.Забележка:Размерът и позицията на кръга се променят по същия начин, както при работа с“Овална област”- с помощта на инструмента“Преместване”.
 4. Ако трябва да промените цвета на създадената форма, можете да щракнете двукратно върху миниатюрата на слоя вРедактор на слоевеЩе се появи прозорец“Color Picker”, където можете да зададете всеки нюанс, който харесвате.Също така възможността за промяна на цвета е предоставена в горната лента с инструменти, обсъдена по-горе.

Заключение

И така, току-що разгледахме два различни начина за създаване на кръг във Photoshop и запълването му с желания цвят. Както можете да видите, няма нищо сложно в това. Ако изпълните горните стъпки поне няколко пъти, тогава можете да доведете този процес до автоматизм и в бъдеще лесно да създавате подобни и други прости геометрични форми.

Категория: