Работейки в Интернет, често срещаме изискване за качване на снимка, която не надвишава определен размер. Обикновено съвременните услуги извършват тази операция сами, но по-старите сайтове все още карат посетителя да се озадачава къде и как да намали изображението до желания размер. Освен това малките снимки тежат по-малко, което понякога може да е важно, ако сте фотограф или уеб дизайнер.

Следователно необходимостта да се намери бърз и ефикасен начин за намаляване на изображенията е по-спешна, отколкото изглежда.

Вероятно най-добрата програма за посрещане на тази нужда е Adobe Photoshop.В допълнение към това, той има хиляди други полезни функции и едновременно с компресията можете да изрежете изображението, да промените цвета му, да премахнете ненужната част и да използвате безкраен списък от други функции. Но в тази статия ще се съсредоточим върху едно нещо - намаляване на изображението и неговия размер във Photoshop.

Съдържание: „Как да намалим размера на изображението във Photoshop“

  • Метод 1 - Изрязване
  • Метод 2 - Чрез "Размер на платното"
  • Метод 3 - Чрез „Размер на изображението“
  • Метод 4 - През прозореца за запазване

Трябва да се вземе решение за цел

Всъщност операцията по компресиране не е чисто технически проблем и има много нюанси. Ако разчитате само на автоматично компресиране, резултатът може да не е това, което искате.

Първо, трябва да решите целта на компресията. Ако искате да поставите по-светла снимка в профила си в сайта - трябва да запазите пропорциите и доброто качество, като същевременно можете да изрежете ненужните части.Ако работите с определена схема, информацията е важна за вас, но по такъв начин, че просто да остане четлива от картината и може изобщо да не е необходимо висококачествено изобразяване. Може би правите снимки с професионална камера и тяхното „нетно“ тегло е десетки мегабайти - в този случай трябва да компресирате до приемливи размери и това не трябва да влияе по никакъв начин на качеството на картината или нейното съдържание.

Във всеки случай намаляването на теглото на крайното изображение ще бъде полезно почти винаги, независимо от крайната цел. Photoshop предоставя удобни инструменти за всяка от тези операции и използва усъвършенствани алгоритми за данни, за да направи това. Ако работите през Photoshop, можете да сте сигурни, че никъде няма да получите по-добри резултати.

Метод 1 - Изрязване (Оставете само това, от което се нуждаете)

Ако имате инсталирана някаква версия на Adobe Photoshop, готови сте. Има значителни разлики между различните версии на програмата, но основните операции остават приблизително същите, така че всеки потребител може да разбере инструкциите.

Първата стъпка е директно отваряне на снимката в програмата. Избрахме за пример снимка на неустоимата Кейт Бекинсейл:

Най-удобният начин е да щракнете с десния бутон върху изображението и да изберете“Отваряне с” ->“Adobe Photoshop ”.

Понякога обаче Photoshop няма да бъде в списъка с избираеми програми, в който случай ще трябва да „Изберете друго приложение“.

Можете също да отворите снимка чрез самата програма - това е по-малко удобен, но по-надежден начин. Отворете програмата. Ще има меню в горната част - щракнете върху“Файл” ->“Отвори”.

Ще се появи диалогов прозорец с избор на файл - в него и изберете изходното изображение. Същата операция, между другото, може да се извърши с комбинацията от горещи клавиши Ctrl+O.

Първо, можете да премахнете ненужните части от снимката. В този случай изображението ще остане правоъгълно, така че трябва да търсите компромиси. За да изпълните тези действия, трябва да изберете инструмента“Рамка” - обаче намирането му в огромната лента с инструменти може да бъде доста трудно.

За да отидете на инструмента, най-добре е да натиснете клавиша" С"- група инструменти за изрязване на изображението ще бъдат осветени вляво. Щракнете с десния бутон върху него и изберете първия -“Рамка”.

Натиснете клавишната комбинация Ctrl+A и върху снимката ще се появи правоъгълник, а отстрани и в ъглите ще се появят плъзгачи за преоразмеряване.

Преместете ги до желания резултат и приложете промените.

Или можете да изберете желаната част от изображението и тогава всички излишни ще бъдат отрязани от само себе си.

Има и друг начин - да изберете желаната част от картината с помощта на "Правоъгълна област" . Намерете съответната икона в лентата с инструменти или натиснете клавиша „M“.

След като изберете желаната област, изберете „Изображение“ от менюто в горната част и след това „Изрязване“.

Резултатът от нашето изрязване:

Метод 2 - Чрез "Размер на платното" (задайте точния размер в пиксели)

Може да се наложи да получите изображение с добре дефиниран размер, като същевременно запазите неговия мащаб. По същество това ще бъде приблизително същото като в предишния раздел, но с точно посочване на пиксели или сантиметри, но с по-малък избор на останалата част от изображението.

Това става с помощта на инструмента „Размер на платното“. Можете да го отворите чрез“Изображение” ->“Размер на платното”или чрез натискане на горещи клавишиAlt+Ctrl+C.

След това ще се появи прозорец за редактиране, в който можете да зададете размера на изображението във всички възможни единици, както и да посочите коя страна на изображението да оставите.

Метод 3 - Чрез „Размер на изображението“

В предишните стъпки премахнахме всичко ненужно от нашето изображение. Сега директно ще го преоразмерим, като го мащабираме нагоре или надолу.

Отворете менюто“Изображение”отново и изберете“Размер на изображението” (Alt+Ctrl+I).

Тук можете изрично да посочите размерите, от които се нуждаете, а най-отгоре ще видите крайното тегло на файла (размер).

Самото измерение може да се регулира не само от броя на пикселите или сантиметрите, но и от разделителната способност на изображението. Колкото по-малко е, толкова по-светло ще бъде изображението, но качеството ще се загуби.

Метод 4 - През прозореца за запазване

Можете да работите с качеството на изображението не само с помощта на вътрешни инструменти - всъщност можете да постигнете желания ефект само чрез един прозорец за запазване на файл. Ще отворите изображението в програмата и незабавно ще го запишете в различен формат, като посочите настройките, от които се нуждаете по пътя.

Можете да направите това или чрез" Файл" ->"Запазване като", или чрез съседния" Файл" ->"Запазване за уеб и устройства ”.

В новите версии последният елемент може да не е толкова лесен за намиране, защото е маркиран като остарял, така че просто отидете до него чрез комбинациятаAlt+Shift+Ctrl+S . Това е доста удобен начин и в нашия пример ще работим по него.

След отваряне на прозореца“Save for Web and Devices”, в чието работно пространство ще бъде нашето изображение. Десният ще има богат избор от настройки за формат и цвят.

В началото може да е трудно да го разберете, но не е нужно да знаете предназначението на всички инструменти.

Форматът JPEG.webp е най-удобният за компресиране - изберете го от падащото меню под "Задаване" . След това под менюто за избор на формат ще се появи менюто за избор на качество - там можете да изберете една от пет градации. Това ще покаже крайното тегло (размер на изображението) под областта на изображението.

Можете също да контролирате размера, като изрично зададете размера: две текстови полета в долната част на работното пространство са отговорни за това.

Всъщност тези инструменти са достатъчни, за да получите желания резултат.

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала. Ако не знаете как да увеличите изображение, другият ни урок ще ви помогне:Как да увеличите изображение във Photoshop

Категория: