По правило се смята, че разработването на лога се извършва от специални студия, в които работят квалифицирани илюстратори. Но в някои случаи създаването на лого не е особено времеемък процес, така че ще бъде по-бързо и по-изгодно да го направите сами.

Тази статия предоставя подробно ръководство за това как сами да създадете лого във Photoshop и то с добро качество. Струва си да се отбележи, че в почти всички версии на графичния редактор, включително CS5 и CS6, алгоритъмът на действията е почти същият.

Photoshop е страхотен за създаване на лога, защото можете да рисувате във вектор или да добавяте растерни изображения. А възможността за създаване на множество слоеве ви позволява да работите с огромен брой обекти и бързо да ги редактирате.

А сега да преминем към съдържанието на самия урок:

Съдържание

  • Създаване и настройване на платно
  • Рисуване на прости векторни форми
  • Копиране на формуляри
  • Мащабиране и композиране на елементи върху слоеве
  • Попълване на обекти с цвят
  • Добавете текст

Създаване и настройване на платно

Преди да започнете, трябва да зададете параметрите за работния плот. Отидете на елемент“Файл”, след това“Създаване”В прозореца изберете полето“Име”- тук пише име за вашия проект. Задаваме размера на платното на квадрат, 500 × 500 (можете да изберете всеки друг квадратен размер).По-добре е разделителната способност да е висока, но300 пиксела/инч“Фоново съдържание”изберете белия цвят като оптимален. Приложете всички настройки, като натиснете“OK”

Рисуване на прости векторни форми

В панела със слоеве изберете“Създаване на нов слой”. (Можете да показвате и скривате този панел, като използвате клавиша“F7”). Можете да го направите по-бързо, като щракнете върху бутона, посочен със стрелката на екранната снимка:

Как сами да създадете лого във Photoshop с добро качество

На лентата с инструменти, която е отляво по подразбиране, изберете“Pen”.

Създайте произволна форма и след това я коригирайте с помощта на опорни точки благодарение на„Ъгъл“ в падащия списък, както е показано на екранната снимка:

И„Стрела“. вижте екранната снимка по-долу:

Може да не е толкова лесно за начинаещ да овладее тези инструменти в самото начало, но след известно време на обучение рисуването с химикал ще стане много по-лесно и поради това по-бързо и по-красиво.

В този момент решихме да преначертаем формата и да направим мини звезда. Заслужава да се отбележи, че направихме всичко много бързо, само за да ви демонстрираме, скъпи читатели, функционалността.

Щракнете с десния бутон (десния бутон на мишката) върху очертанията на обекта, в контекстното меню намерете елемента“Запълване на очертанията” и изберете цвета, от който се нуждаете за това. Не можете да мислите за избора дълго време, защото. цветът винаги може да се промени в панела с опции на слоя.

Но ако решите веднага да запълните формата с желания цвят, тогава направете както е показано на екранната снимка. Стрелката сочи към палитрата, където можете да изберете цвета на запълване:

Копиране на формуляри

Ако трябва да копирате слой с обект в клипборда, тогава трябва да го изберете, след което да изберете„Преместване“в инструментите, задръжте“Alt”и преместете фигурата в желаната посока. Ако повторите тези стъпки отново, ще получите три абсолютно еднакви фигури, разположени на три различни слоя, които, благодарение на отбелязаната по-рано клавишна комбинация, са създадени автоматично. След това контурът, който е начертан по-рано, може да бъде изтрит.

Мащабиране и композиране на елементи върху слоеве

Трябва да изберете желания слой, отидете на" Edit", след това" Transform"и накрая"Мащабиране"След това задръжте“Shift” и намалете обекта, като преместите ъгловата точка на рамката около него. Ако не приложите смяната, тогава мащабирането ще се случи на случаен принцип, т.е. без пропорционалност. По същия начин друг обект може да бъде намален.

Ако трябва бързо да активирате такава трансформация, можете да натиснете“Ctrl” + “C”.

След това изберете подходящата форма на фигурите, изберете слоя с тях, щракнете с десния бутон върху панела със слоеве и изберете“Merge Layers”.

След това, като използвате трансформация, можете да увеличите формата, за да пасне на платното.

Попълване на обекти с цвят

Време е да изберете запълването за всяка форма. Щракнете с десния бутон върху слоя и изберете“Overlay Options”След това ще се отвори прозорец, в който трябва да намерите“Gradient Overlay”и след това да изберете неговия тип, който е подходящ за запълване на обекта. В полето с име“Стил”изберете“Линеен” Избираме цвета за крайните точки на градиента и параметрите на градиентната скала . Всички приложени промени се показват незабавно на самото платно. При избор трябва да се спрете на най-подходящия вариант.

Добавете текст

Сега трябва да добавите текст към логото, ако изобщо имате нужда от него. Има специален елемент в инструментите за това, наречен“Текст”След това пишем необходимото съкращение или думи, избираме написаното и избираме шрифта, най-подходящата позиция. За да преместите текста, изберете инструмента“Преместване”

Автоматично се създава текстов слой в слоеве. Можете да изберете опции за смесване за него, както за всеки друг слой.

Бързата обиколка на създаването на лого във Photoshop приключи! Последната стъпка е да го запазите в желания формат. Има много от тях във Photoshop. Най-популярните са PNG, а също и JPEG.webp.

Това беше елементарен начин за създаване на лого чрез векторно рисуване. Ако тренирате и научите други функции на програмата, можете лесно да създавате по-сложни лога. Ще стигнем до създаването на сложни лога в следващите ни уроци по Photoshop.

Категория: