Всеки потребител със сигурност поне веднъж се е сблъсквал с необходимостта да промени размера на изображение. Регулирайте снимката до желания размер, изрежете част от нея, направете тапет за вашия работен плот и т.н. - за да изпълните всички тези задачи, трябва да увеличите или, обратно, да намалите размера на оригиналното изображение.

Първо, трябва да изберете инструмент за работа с изображения. Разбира се, можете да се справите със стандартния редакторPaint (в Windows), но Adobe Photoshop е по-функционален и професионален инструмент, който ви позволява да постигнете най-добър резултат.Затова нека видим как можете да промените размера на изображението в този графичен редактор.

Преоразмеряване на изображението

Можете да изпълните тази задача или като промените разделителната способност на картината, или като я изрежете. Нека разгледаме и двата метода, като използваме примерното изображение по-долу.

Метод 1: Обикновено преоразмеряване (резолюция) на изображение

  1. Отворете снимката в програмата, отидете в менюто“Изображение”и щракнете върху елемента“Размер на изображението”(направете не бъркайте с"Размер на платното"). Или можете да извикате тази функция, като използвате клавишната комбинацияAlt+Ctrl+I.
  2. Ще се появи прозорец, в който задаваме желаните стойности за ширина и височина. За да запазите пропорциите на оригиналното изображение, трябва да активирате съответната опция, като щракнете върху малката икона до квадратната скоба, която комбинира размерите.След това е достатъчно да въведете само един параметър и вторият ще бъде изчислен автоматично.Забележка:обърнете внимание на параметъра“Разрешение”. Колкото по-висока е стойността му, толкова по-добра ще бъде картината при отпечатване.
  3. След като желаните параметри са зададени, просто щракнете върхуOK.

Метод 2: Изрязване на снимката

Друг начин за преоразмеряване на оригиналното изображение. Полезно е, ако трябва да намалите изображението, като изрежете ненужна част от него (например, за да изрежете снимка за аватар, като премахнете допълнителен фон). Ето какво правим:

  1. От страничната лента с инструменти изберете“Рамка”.
  2. В горната част на програмата ще се покаже ред с настройки на инструмента. Възможно е да използвате стандартните параметри или да зададете свои собствени стойности.Тук избираме типа мрежа, това ще помогне за по-правилното изрязване на картината. За достъп до допълнителни параметри щракнете върху иконата на зъбно колело.
  3. С натиснат ляв бутон на мишката плъзнете границите на активната област на изображението (маркирана на екранната снимка), която ще остане след изрязване. Когато сте готови, натиснетеEnter.
  4. Готово, ние успешно преоразмерихме изображението, като го изрязахме.

Заключение

Както току-що виждате, цялата свършена работа отнема само няколко минути. По този начин преоразмеряването на изображение не изисква задълбочени познания по Photoshop и се извършва в няколко прости стъпки.

Категория: