Ако сайт или художник качи снимка на автор в Интернет, много често върху нея се поставя воден знак. Помага за идентифициране на авторството и рекламиране на вашия собствен ресурс, гарантирайки увеличаване на репутацията и трафика.

Водните знаци често се поставят автоматично върху снимки, качени на безплатен и платен хостинг и сървъри. Ако искате да направите свой собствен воден знак, ще трябва да използвате Photoshop. И в този урок ще анализираме подробно процеса на създаване и прилагане на воден знак към изображение. Да тръгваме!

Съдържание

 • Как да създадете воден знак
 • Как да поставите воден знак на снимка/изображение

Как да създадете воден знак

 1. След като стартирате програмата, изберете раздел" Файл"и щракнете върху опцията" Създаване". Можете също да отворите нов документ с комбинацията“CTRL+N”. Например изберете размер на файла600x300, оставете фона прозрачен.
 2. Създава се нов в палитрата със слоеве, върху който ще бъдат поставени необходимите обекти.
 3. Ако искате да приложите определена фраза като воден знак, изберете“Хоризонтален текст”в инструментите. Той също така задава най-подходящия шрифт и избира други опции.
  Най-подходящият шрифт за воден знак не може да се нарече нито един.Харесваме„Fira Sans“например, защото се гордее с големи знаци, които са ясно видими в полупрозрачен стил.
  В повечето случаи е необходим воден знак, за да поставите адреса на сайта или подписа на автора на изображението. По този начин можете да се рекламирате, ако снимката се разпространява на други ресурси.
 4. Водният знак може да бъде поставен точно в центъра с помощта на опцията„Преместване“.
 5. Опция“Слоеве - Стил на слоя”ще даде на печата повече ефект, той ще стане по-релефен. Освен това функцията се стартира чрез двукратно щракване върху желания слой. Обикновено просто кликваме с десния бутон върху слоя и избираме“Blend Options”:
  В прозореца, който се отваря, изберете необходимите параметри, които ще направят показването на знака по-красиво и ефектно. Например, можете да добавите сянка, щрих или наслагване на някакъв модел, както направихме ние:Можете спокойно да опитате различни ефекти, като изберете от тях най-успешните комбинации. Поставете отметка до желания елемент и изберете настройките. Ако резултатът не ви харесва, можете да отмените ефектите, като премахнете отметката от квадратчето само с едно щракване.След като постигнете желания ефект, трябва още веднъж да се уверите, че водният знак напълно отговаря на всички желания. Ако да, трябва да си поиграете с прозрачността на изображението.
 6. За да направите изображението почти невидимо, използвайтеопцията "Непрозрачност", както е показано на екранната снимка по-долу:
  Плъзгачът, зададен на 10%, ни подхожда. Така знакът ще бъде едва видим за човешкото око.
 7. Когато печатът е готов, можете да започнете да го запазвате. За да направите това, трябва да натиснете клавишната комбинация “CTRL+S”и да изберете определени опции в прозореца, който се показва. Формат на изображението е желателно да изберетеPNG, за да не се загуби прозрачността на изображението. Моля, не избирайтеJPG.webp

  Но също така, ако искате да можете да промените този воден знак в бъдеще, трябва да запазите проекта във формат .psd. Така по всяко време можете да го коригирате и да промените необходимите параметри: цвят, местоположение на сянката, ниво на блясък и др. След като приведете проекта в подходящ вид, ще трябва да го запазите отново, след което той ще бъде отново готов за използване.

Как да поставите воден знак на снимка/изображение

След като сме запазили сайта в избраната директория в посочения формат, можем да започнем да го наслагваме върху някое изображение. Знакът ще е полупрозрачен и няма да разваля цялостната картина.

Тази процедура е дори по-лесна от създаването на воден знак. Във Photoshop трябва да отворите желаната снимка и самия воден знак. Ще използваме логото на нашия сайт и ще поставим воден знак върху цялата област на изображението.

Копирайте водния знак на нов слой в проекта на изображението, върху което ще поставите воден знак. С помощта на клавишите на клавиатурата или курсора на мишката поставете знака на желаната позиция и изберете желания размер. На екранната снимка по-долу можете да видите нашия воден знак в долния десен ъгъл.

Чрез натискане на бутона Shift можете да зададете равномерно пропорциите и маркировките, като го приведете в правилната форма. Този горещ клавиш ще ви позволи бързо да регулирате размера на файла.

И сега просто ще дублираме слоевете и ще поставим водния знак върху цялата област на изображението. Ето как изглежда:

С тези прости манипулации можете буквално да получите висококачествен воден знак, който отговаря на всичките ви желания само за половин час. Запазеният файл може да се използва в бъдеще, като се постави в други проекти.

Категория: