Ретуширането на лице означава изглаждане на неравностите и естествените дефекти на кожата - премахване на малки пъпки, гънки, бръчки. Също така е необходимо да се изравни тонът на кожата и да се направи по-матова. В допълнение към всички тези дейности се работи с корекция на цветовете, светлина и сенки, за да стане картината по-изразителна.

В тази статия ще ви преведем как на практика да ретуширате кожата на лицето във Photoshop.

Например, нека направим снимка на известния модел Алесандра Амброзио.

Съдържание: ретуширане на лице във Photoshop

  • Първият етап. Матова кожа
  • Втори етап. Коригиране на несъвършенствата на кожата
  • Третият етап. Коригиране на баланса на бялото и цветността

Първият етап. Матова кожа

Отворете желаното изображение във Photoshop и дублирайте слоя.

Създайте нов слой и променете режима на смесване наBurn.

Вземете и коригирайте инструмента "Четка" според следните параметри, както е показано на екранната снимка:

Вземаме радиуса на инструмента, така че да е удобно да работите с четката, без да влизате в границите на съседни части на изображението, например фон, коса, области без мазен блясък. В нашия случай това са 8 пиксела (вижте екранната снимка по-горе).

От оригиналния слой изберете възможно най-средния тон на кожата (инструмент за пипета или клавиш ALT на клавиатурата).

Боядисваме лъскавите участъци от кожата. Работим върху предварително създаден празен слой. Ако резултатът изглежда твърде изразителен и неестествен, можете да завъртите плъзгача "Непрозрачност" в опциите за смесване и да изберете най-подходящите стойности. Ние поставяме 70%.

Втори етап. Коригиране на несъвършенствата на кожата

Коригиране на пъпки, бръчки, започнете със създаване на обединен дубликат на слоевете (Ctrl+Alt+Shift+E). Или друг начин - изберете всички слоеве, щракнете с десния бутон и в падащото меню кликнете върху „Дублиране на слоеве“:

След това изберете последните три слоя, щракнете с десния бутон и натиснете „Обединяване на слоеве“:

Вземете Healing Brush със стойност на размера 7-15 пиксела (винаги индивидуално).

Със задържан клавиш ALT щракнете върху областта от кожата, която е най-близо до дефекта и „нарисувайте“. Повторете тази стъпка, докато всички дефекти от видимите области на кожата бъдат отстранени.

Марктирахме в червено областите на нашата снимка, които ще бъдат боядисани.

След рисуване върху неравностите получихме следния резултат:

Както виждате, сега всичко е съвсем чисто.

За да промените текстурата на кожата, преименувайте нашия слой и му дайте запомнящо се име, например" Кожа" , за да не го загубите. След това създайте два негови дубликата.

Прилагане на филтър върху горния слой" Surface Blur" .

С помощта на настройките постигаме приемлив резултат. В този момент е важно да не прекалявате и да не „размазвате“ големи обекти, като скули, формата на носа, очни кухини и т.н. Когато се постигне задоволителен резултат, щракнете върху "OK" , за да потвърдите промените.

Ако дефектите все още се виждат след прилагане на филтъра, можете да приложите филтъра отново.

Добавяне на векторна маска. Задайте цвета на палитрата на черен и щракнете върху бутона" Добавяне на векторна маска", докато държите натиснат клавишаAlt.

Променете цвета в палитрата на бяло, вземете мека четка и задайте непрозрачност и натиск около 25-45%. Използвайте инструмента, за да „нарисувате“ дефекти по кожата, докато постигнете желания резултат.

Ако резултатът не е задоволителен, можете да повторите процеса, като създадете копие на всички слоеве (Ctrl+Alt+Shift+E) и повторете всички стъпки в ред.

Предишната стъпка, заедно с всички дефекти на кожата, премахна естествената й текстура. Кожата изглежда "размазана" . За да коригираме това, ще използваме предварително създаден слой, наречен "Skin" .

Първо направете обединено копие на всички слоеве, след което преместете слоя "Кожа" най-отгоре.

Използвайте филтъра върху него" Цветов контраст" и използвайте контролите, за да го регулирате така, че всички части на изображението да изчезнат, с изключение на най-малките детайли.

Задаваме стойност на 1,3 пиксела.

Натиснете клавишната комбинацияCtrl+Shift+Uна клавиатурата, която ще обезцвети слоя, и в елемента“Blend mode”изберете" Припокриване" .

За да намалите ефекта, използвайте плъзгача" Непрозрачност" .

Третият етап. Коригиране на баланса на бялото и цветността

След извършване на всички действия по кожата ще се появят цветни петна и общият цвят ще стане неравномерен. Необходима е корекция на цвета.

Приложете слой за коригиране на цвета„Нива“ и преместете средната стойност, докато ненужните светли точки изчезнат от изображението.

Направете отново обединено копие на всички слоеве и го дублирайте, като натиснете Ctrl+J на клавиатурата. Използвайки клавишната комбинацияCtrl+Shift+Uнаправете копие на слоя безцветно и променете режима на смесване на слоя на" Мек цвят" .

Приложете ефекта към същия слой" Gaussian Blur" .

Ако яркостта на получения портрет е незадоволителна, можете да използвате повторно „Нива“ върху безцветен слой.

А сега нека сравним оригиналната снимка и нашата версия след обработка:

ПРЕДИ РЕТУШ

СЛЕД РЕТУШ

Както виждате, ретуширането на портрет/снимка във Photoshop е лесен и забавен процес. Използвайки всички трикове в този урок, можете да направите всяка кожа да изглежда перфектно.

Категория: