Когато всички манипулации с изображението или снимката са завършени, е време да преминете към запазване. Трябва да изберете място за запазване, име на файл и формат, в който ще се съхранява снимката.

Тази статия ще се фокусира върху това как и в какви формати да запазвате изображения.

Има доста формати за снимки, но най-често се използват само тези 3:

 • JPEG.webp
 • PNG
 • GIF.webp

Съдържание: „Как да запазвам снимки във Photoshop“

 • Относно форматите
  • .JPEG.webp
  • .PNG.webp
  • .GIF.webp
 • Запазване като JPG.webp
 • Запазване като PNG
 • Запазване като GIF

Относно форматите:

.JPEG.webp

Нека започнем нашия разговор с JPEG.webp формата, той се използва за повече изображения и не поддържа прозрачен фон.

Всеки път, когато запазите и редактирате изображение в този формат, то ще загуби някои пиксели в междинните области, такива загуби се наричат " артефакти" .

Става ясно, че изображенията в този формат трябва да се запазват без никакво редактиране, тоест такива, каквито са. Това включва различни снимки.

.PNG.webp

Следващият най-популярен формат е PNG. Това е единственият формат, който може да съществува без фон, но са възможни не само прозрачни, но и полупрозрачни фонове или различни обекти.

Този формат на изображението, за разлика от JPEG.webp, почти не губи качество при често редактиране, така че често се използва във фоторедакторите.

.GIF.webp

Следващият файл в нашия анализ ще бъде GIF, по отношение на качеството той е много различен от двата споменати по-горе формата, тъй като има малък брой налични цветове.

Въпреки това има значителни предимства, сред които - анимацията. Когато искате да добавите или създадете анимация във Photoshop, най-добре е да използвате GIF формат, тъй като той комбинира всички анимационни кадри в един файл, за разлика от PNG, където всеки анимационен кадър трябва да бъде запазен като отделен файл.

Теорията свърши, следващата стъпка е практиката.

Има 2 начина да запазите изображение:

 • Отидете в главното меню и изберете бутона "Запиши като" и след това конфигурирайте всички индикатори в това меню според нуждите си.
 • Комбинацията от клавишни комбинации CTRL+SHIFT+S също ще отвори менюто Запиши като.

Използвайки тези 2 метода, вие ще отворите прозорец, в който трябва да изберете местоположението за запазване на файла, неговото име и необходимия формат, тази процедура е универсална за всички формати с изключение на GIF.

Запазване като JPEG.webp

След като щракнете върху бутона "Запазване" , ще се появи меню за настройка на формата.

Работата с мат или прозрачност е много лесна, тъй като този формат не го поддържа, но все пак ще бъдете подканени да изберете цвят на фона. В тази колона не можете да изберете нищо, когато е избрано, цветът е бял по подразбиране.

В параметрите на картината изберете желаното качество.

Самият JPEG.webp е разделен на 3 формата:

 • Основно
 • Оптимизирана база
 • Прогресивен

Първият показва изображението по стандартния начин, използвайки низове.

Вторият прави същото, само че използва алгоритъма на Huffman. Какво е? Сега няма да говорим за това, защото можете да намерите информация, като гугълнете заявката. Накратко, леко намалява размера на изображението, но в тази епоха, с мощни компютри, това почти не е необходимо.

Последният (прогресивен) има способността да се зарежда постепенно, като подобрява качеството при зареждане на уеб страницата. Например, ако просто посетите сайт, изображението ще бъде с лошо качество, но след като браузърът отвори напълно страницата, качеството ще се подобри.

Най-често използваните формати са 1 и 3 и ако не искате да се занимавате с това, изберете основния формат.

Запазване като PNG

Преди това, когато записвах този формат, се появяваше меню с 2 характеристики: "Компресиране" и "Преплитане" .

Сега е малко по-различно. Вижте екранна снимка:

Първият елемент „Голям размер на файла“ ви позволява бързо да запазите изображението без загуба на качество, на екранната снимка точката за избор е върху този елемент.

Следващият елемент е „Interlaced“, а в нашия случай „Interlaced“. Ако имате версия на Photoshop CS6, тогава ще имате избор и в подкатегорията „Interlaced“. Ако изберете бутона "Deselect" , изображението ще се появи на сайта едва след пълното му зареждане. И ако изберете бутона "Interlace" , тогава картината на сайта ще се зарежда постепенно.

Най-добре е да изберете първия вариант. В нашата версия няма избор, във всеки случай ще излезе с настройката „Interlaced“. В този урок използваме Photoshop CC 2018.

Запазване като GIF

Запазването на снимки в този формат е доста просто, но методът за запазване е напълно различен, трябва също да кликнете върху бутона "Файл" , но изберете елемента "Запазване за уеб" . В нашия случай първо „Файл“, след това „Експортиране“ и едва след това „Запазване за уеб“? както е показано на екранната снимка:

След това ще се отвори меню, където вече са зададени оптималните настройки, ако не сте експерт в тази област, тогава не е необходимо да променяте нищо.

Единственото нещо, което трябва да изберете, е колко пъти да се повтори анимацията: безкрайно или веднъж.

Резултат

В тази кратка статия сте научили как да запазвате изображения в 3-те най-популярни формата. Надяваме се да ви е полезно.

Категория: