Често, когато работите с изображения във Photoshop, потребителят е изправен пред задачата да премахне фона на картината или необходимостта да прехвърли един обект от снимка в друга. Например при създаване на различни колажи и други композиции.

В този следващ урок за Photoshop ще разгледаме по-отблизо 3 начина да направите фона на изображение прозрачен. Да започваме:

Съдържание

 • Метод 1: Магическа пръчка
 • Метод 2: Бърз избор
 • Метод 3
  • Ласо
  • Магнитно ласо
  • Линейно ласо
  • Перо

Метод 1: Магическа пръчка

Тази техника е подходяща за изображения с плътен фон, например бял. За да работите, имате нужда от инструмент на Photoshop, наречен“Magic Wand”.

Зареждаме желаното изображение в програмата. Обикновено, когато изображението няма прозрачен фон, слоят, на който се намира, „Фон“ е в заключен режим и не може да се редактира.

За да се отървете от ключалката, щракнете двукратно върху слоя и след това натиснете“OK”.

След това вземете гореспоменатата" вълшебна пръчица" и щракнете където и да е на фона (не забравяйте, че фонът трябва да е плътен).

След тези действия ще се появи област за избор (движеща се пунктирана линия около обекта).

Ако всичко е избрано правилно, използвайте клавишаDEL, за да премахнете фона от изображението. Трябва да изглежда като екранната снимка по-долу:

Метод 2: Бърз избор

Подходящо за изображения, където обектът е с един цвят (тон), а фонът с друг. В този случай цветът на обекта не трябва да се слива с фона в нито една точка (докосвайте същите цветове или нюанси). За да премахнете фона с този метод, ще ви е необходим инструментБърз избор

Използвайки този инструмент, изберете контура на желания обект на снимката.

След това трябва да обърнете получената селекция. За да направите това, натиснете едновременноSHIFT+CTRL +Iи след товаDEL.

Метод 3.

За разлика от първите два метода, този метод е доста сложен. Необходимо е да използвате тази техника, когато работите със сложни картини. Ако фонът е разнороден и ако на места се слива с обекта, ще можете да работите ефективно само с помощта на ръчна селекция.

В Photoshop има редица инструменти за ръчен избор. Които са подходящи за различни ситуации и задачи.

 1. Ласо. Работата с него изисква известно обучение и твърдост на ръката. Най-лесният начин да работите с него е на графичен таблет. Не всеки ще може да работи с този инструмент, невероятно е трудно.
 2. Магнитно ласо.Полезно само в тези снимки, където обектът или фонът са твърди. Ако цветът на фона и тоновете на избраната област съвпадат някъде, краищата на селекцията ще бъдат назъбени.
 3. Ласо с права линия. Високоспециализиран инструмент, който не е подходящ за всяко изображение. Ще бъде подходящо, ако избраната област има ясни и прави ръбове.
 4. Перо.Инструментът е много универсален и най-удобен за използване. Подходящ за подчертаване на прави линии, както и за всяка друга форма на обект.

Нека се опитаме да изберем желания обект с помощта на този инструмент. Изберете" Pen" от лентата с инструменти и нарисувайте контура на обекта.

За да направите това, поставете първата си опорна точка възможно най-близо до границата между обекта и фона. След това маркирайте втората точка по същия начин. Без да отпускате натиснатия бутон на мишката, задайте желания радиус. За да направите това, трябва да действате с внимателни движения на мишката, както е показано на екранната снимка (в нашия случай). Вашият може да е различен.

След това се върнете към втората точка, като задържите маркера, който сте плъзнали, и бутонаALT. Тази стъпка е необходима, за да се предотвратят прегъвания в контура на селекцията по време на по-нататъшна работа.

Опорните точки могат да бъдат преместени, ако е необходимо, като задържитедесен CTRL. Можете също да изтриете неуспешна опорна точка, има съответен елемент в менюто за това.

С помощта на инструмента" Pen" можете да изберете не само един обект на снимката, а колкото желаете.

Когато приключите с очертаването на очертанията на обекта, заключете последната опорна точка с първата. Щракнете с десния бутон в пътя и щракнете върху "Направи избор" .

След това се появява полето „направи избор“. Просто щракнете върху“OK”.

Това е, натиснетеDELи фонът ще бъде премахнат. Ако обектът, който сте избрали, бъде премахнат вместо фона, не се паникьосвайте. Клавишната комбинацияCTRL+Zще помогне. След като върнете всичко както си беше, натиснетеCTRL+SHIFT+Iи отновоDEL.

Разказахме ви за най-популярните методи за премахване на фона от изображение. Разбира се, има и други начини, но те са все по-малко ефективни и удобни.

Категория: