Замяната на цвят е много проста, но изключително полезна и интересна функция във Photoshop. Можете да променяте цветовете на съществуващо изображение/обект както автоматично, така и ръчно. Автоматичният метод спестява време и ви позволява бързо да пребоядисате контрастен обект, дори ако има сложна текстура. Ръчният режим се използва, когато е необходим висококачествен резултат на сложна картина с нисък контраст.

В този урок ще разберем как да заменим цвят във Photoshop с 3 различни метода.

Съдържание:

  • 1 Метод: промяна на цвета на прост обект
  • 2 Метод: промяна на цвета на колата
  • 3 метод: промяна на цвета на косата във Photoshop

1 метод: промяна на цвета на прост обект

За да опростите процеса, можете да използвате автоматични алгоритми от Adobe. Вградена функция, наречена" Replace Color", известна още като" Replace Color" , в руската версия, ще направи всичко сама.

Нека анализираме инструмента върху просто, едноцветно изображение. Отворете файл с прост шаблон във Photoshop.

Променете цвета на обекта с друг, от който се нуждаем. Кликнете върху раздела" Изображение", изберете елемента" Корекция", след това -" Замяна на цвят".

Ще се отвори прозорец, който ви позволява да изберете и промените цвета. Активирайте инструмента"Пипета"и вземете цвета, който искате да замените с него.В частта на прозореца" Избор" ще се покаже автоматично генерираната маска на обекта. Частта от изображението, в която цветът ще бъде заменен, е маркирана в бяло.

Плъзгач" Spread" ви позволява да зададете точно границите на изображението, където цветовата палитра ще се промени.

В долната част на прозореца има подпозиция" Замяна". Това е мястото, където съществуващият цвят се променя на нов. Нека зададем цвета, който ни интересува. Резултатът може да се регулира с плъзгачите" Hue"," Saturation"и" Brightness" .

За да приложите промените, натиснетеOK и се насладете на готовото изображение.

2 Метод: промяна на цвета на колата

Този метод е почти идентичен с предишния по отношение на алгоритъма, но за да разкрием всички тънкости на работата, нека вземем изображение с по-сложна цветова схема. Това изображение има средни тонове, акценти и сенки. Избрахме снимка на колата:

Първата стъпка е да кажете на програмата какъв цвят да промени. За да направите това, в раздела" Избор"изберете" Цветова гама" .

С активния инструмент щракнете върху частта от изображението (в нашия случай жълта), която ще променим. Прозорецът за визуализация показва как Photoshop е създал маска въз основа на нашия избор.

Настройте плъзгача" Spread"на такава стойност, че всички необходими детайли на изображението да попаднат в маскираната област и натиснете" OK" . Трябва да получите чиста селекция от желаната област.

Сега отидете в менюто" Image", изберете елемент" Correction"-" Hue/Saturation" .

В долния десен ъгъл поставете отметка в квадратчето до" Тониране"Това ще ви позволи да не губите светлотеницата, когато рисувате изображението с нов цвят. След това регулаторите" Hue"," Saturation"," Brightness" постигат желания цвят.

След като постигнете желания резултат, натиснете бутона" OK" и се възхищавайте на резултата.

3 метод: Смяна на цвета на косата във Photoshop

Част от изображение със сложна текстура, като очи или коса, е най-лесно да се преоцвети ръчно с помощта на специален коригиращ слой. Отворете избраното изображение/снимка (ние избрахме снимката на красивата Натали Портман) във Photoshop.

След това създайте празен слой върху оригинала. Променете" Режим на смесване"на" Цвят"

Изберете желания цвят от палитрата:

След това с инструмента" Четка" рисувайте върху желаните области от изображението.

Няма проблем, ако случайно се качите на грешната зона, когато рисувате. С инструмент" Гумичка" с твърдост 15-20% внимателно отстранете всички дефекти.

След като сте боядисали цялата площ на уникалната коса на Портман, трябва да преместите плъзгача за запълване от 100% на 40%, за да изглежда по-естествено.

Този метод е най-трудоемкият, но ви позволява да постигнете естествен цвят върху сложни обекти, като мигли и дървесни листа. Сега нека сравним първоначалната снимка на Натали Портман с окончателно обработената ни версия.

Категория: