Наличието на различни несъвършенства по кожата, включително и по лицето, често се превръща в проблем за хората, които искат да изглеждат добре, особено на снимки, тъй като те често се публикуват в различни социални мрежи. мрежи за всички да ги видят.

В тази статия ще опишем стъпка по стъпка алгоритъм за премахване на най-честите дефекти по лицето, като акне, зачервяване, възрастови петна и др.

И ние ще работим със снимката по-долу.

За коригиране на всеки дефект ще се използва методът за разлагане на изображението на слоеве, което ще коригира несъвършенствата на кожата и в същото време ще запази естествеността на изображението.

Подготовка на изображението за ретуш

Първо, нека подготвим оригиналното изображение.

 1. Отворете изображението във Photoshop (Меню“Файл” - елемент “Отвори”).
 2. Чрез натискане на клавишната комбинацияCTRL+J създайте две копия на оригиналния слой.
 3. Проверете дали вредактора на слоевенай-горният слой е зададен като работен слой, след което отидете на филтъра „Edge Contrast“ (или„Цветов контраст“), разположен в групата „Други“ на раздела „Филтър“ .
 4. С помощта на плъзгача, който регулира радиуса в пиксели, ние настройваме филтъра по такъв начин, че всички дефекти на кожата, които трябва да бъдат елиминирани, да са ясно маркирани върху изображението. В нашия случай се спряхме на стойност на радиуса от 2 пиксела.
 5. Сега трябва да увеличим детайлността на изображението, за което използваме настройката на режима на смесване на слоя „Линейна светлина“.
 6. След това, като използвате съответния бутон на панела, разположен в долната част на прозорецаРедактор на слоеве, създайте коригиращ слой "Криви ".
 7. Задайте приблизителната позиция на лявата и дясната точка, както е показано на фигурата по-долу.
 8. За да свържете ефекта към конкретния горен слой, с който работим в момента, натиснете бутона, разположен в долната част на прозореца със свойства, и активирайте режима на свързване на слоя.Фигурата по-долу показва как трябва да изглежда знакът след щракване върху него. Първоначално трябва да бъде задраскано.
 9. За да изгладите несъвършенствата по кожата, използвайте филтъра „Gaussian Blur“, намиращ се в групата „Blur“ от групата „” раздел Филтър“. Първо трябва да превключите къмСлой 1.
 10. 2 пиксела.
 11. Този предварителен етап от работата е завършен и можете да продължите директно към отстраняване на дефекти.

Работа с дефекти

 1. Поставете курсора върху горния слой вРедактор на слоеве и създайте нов слой, като използвате съответния бутон на панела по-долу.
 2. Деактивирайте функцията за видимост за двата долни слоя.
 3. Отидете до инструмента "Healing Brush" в страничната лентаЛенти с инструменти .
 4. Задайте формата и размера на четката. Формата на четката трябва да съответства на параметрите на изображението по-долу, а размерът на четката трябва да е малко по-голям от средния размер на несъвършенствата по кожата, които ще коригираме. Можете да стигнете до настройките на четката, като щракнете върху стрелката надолу в горната хоризонтална линия с инструменти или като щракнете с десния бутон където и да е върху работното платно.
 5. Също така променете параметъра "Sample" , разположен в горната лента, и го задайте на "Активен слой и по-долу" .
 6. Сега трябва да увеличим изображението, за да изработим всички ефекти в детайли. За да направите това, задръжте натиснат клавишаCTRLи натиснете“+” на клавиатурата, докато достигнете желания мащаб.
 7. Първи стъпки с „Healing Brush“. Натиснете клавишаALT и щракнете с левия бутон върху добра област на кожата, за да създадете проба.
 8. Преместете курсора върху проблемната зона и просто щракнете върху нея, променяйки текстурата и нюанса според пробата.
 9. Обработване на целия новосъздаден слой, премахване на дефекти. След това включете видимостта на долните слоеве и оценете предварителния резултат. На пръв поглед може да изглежда, че нищо не се е променило, защото има петна и зачервяване на кожата. След това ще ви кажем как да се отървете от тях.

Работа с петна по кожата

 1. Изберете вредактора на слоевевтория слой отдолу (Слой 1) и създайте нов над него.
 2. От страничната лента с инструменти изберете инструмента „Четка“.
 3. Задайте размер за него - 35 пиксела (приблизителен диаметър на червенината), и формата - “Мека кръгла“.
 4. Задайте свойството непрозрачност на 50%.
 5. След това повторете алгоритъма за работа с“Healing Brush”. Първо вземете проба (ALT+щрак ), след това използвайте нейния тон, за да нарисувате проблемните зони.

Обща настройка на тона

В резултат на предишните стъпки лицето се оказа донякъде „преекспонирано“ с резки цветови преходи, така че нека му придадем малко автентичност.

 1. Задайте курсора върху фоновия слой вРедактор на слоеве (най-нисък).
 2. Натиснете клавишната комбинацияCTRL+J, за да създадете друго копие на слоя, преместете го подКопие на слой 1.
 3. Използвайте отново филтъра „Gaussian Blur“, като изберете доста голям радиус на пиксела (34 пиксела в нашия случай). Трябва да премахнем всички петна колкото е възможно повече и да смесим цветовите нюанси.
 4. Сега създайте скриваща се черна маска за слоя с размазване, като щракнете върху съответния бутон в долната част на прозореца на слояEditor, докато задържате клавишаALT .
 5. Изберете отново инструмента “Четка”. Не променяме настройките, с изключение на цвета на четката - трябва да е бял.
 6. Минаваме през зони с резки цветови преходи или липса на текстура на кожата, за да я извадим наяве. Опитваме се да не използваме инструмента на границата с тъмни и светли области на изображението.
 7. Премахнете видимостта на най-горния слой с извивки и в резултат на това получаваме снимка без ярко видими дефекти по кожата, като същевременно запазваме естествената й структура.

Заключение

Въпреки определена сложност и изразходвано време, алгоритъмът от действия по-горе и познаването на сложни методи за обработка на снимки ни позволява да постигнем отлични резултати дори в случай на наистина проблемни изображения, които изискват голямо количество стъпки- поетапна работа.

Категория: