Въпреки факта, че процесът на стареене е естествен за хората, някои хора, поне на снимката, искат да се отърват от такива прояви на възрастта като неизбежните бръчки.

С помощта на Photoshop можете да премахнете повечето от бръчките и да направите лицето си много по-младо. В тази статия ще опишем как точно да постигнем този резултат.

Съдържание

 • Премахване на бръчки
 • Заключение

Премахване на бръчки

 1. Да изберем подходяща снимка. В нашия пример използваме снимка на известната филмова актриса Мерил Стрийп.
 2. На тази снимка можем да отбележим:
  • големи надлъжни и вертикални бръчки на челото;
  • мрежа от бръчки около очите;
  • характерни вертикални бръчки около устните и по бузите;
  • общ неравномерен тен на кожата със забележима свързана с възрастта пигментация.
 3. За да премахнем големите бръчки от снимката, ще използваме инструмент, наречен" Лечебна четка" , който може да бъде избран в лявата лента с инструменти.
 4. Преди да продължите с корекцията, създайте копие на фона на оригиналното изображение с помощта на клавишната комбинацияCTRL+Jи отидете до него вРедактор на слоеве.
 5. Избор на инструмент„Лечебна четка“.
 6. Задържайки натиснат клавишаALT на клавиатурата, с левия бутон на мишката изберете участък от кожата, който ще бъде модел за коригиране на големи бръчки. Важно е размерът на четката да не е много по-голям от дебелината на самите бръчки.След това започваме да рисуваме всяка бръчка в тона на пробата, избрана в предишната стъпка, визуално оценявайки получения ефект. Рисуването може да се извърши както чрез отделни щраквания на левия бутон на мишката, така и чрез удари (с помощта на задържания бутон). Ако е необходимо, променете пробната област, както е описано по-горе, и премахнете всички големи бръчки от изображението (чело, бузи, области около носа и устата).
 7. След премахване на големите бръчки преминете към решетката от бръчки около очите. Използвайте друг инструмент във Photoshop, наречен "Patch" .
 8. Алгоритъмът за работа с фини бръчки е следният:
  • изберете с инструмента “Patch” проблемната област на кожата (с натиснат ляв бутон на мишката);
  • плъзнете получената селекция до гладка област;
  • първоначално избраната проблемна зона се запълва като гладка зона, като се запазва цветовата й схема.
 9. Използването на инструментите „Healing Brush“ и „Patch“ направи възможно почти пълното премахване на бръчките.
 10. Сега е необходимо да изгладите цялостния тон на лицето, за да се отървете от възрастовата пигментация и други дребни дефекти, които са се запазили след вече извършени операции. За целта ще използваме няколко специални филтъра, както и ще работим с маски и слоеве.
 11. Създайте копие на горния слой, като отново използвате клавишната комбинацияCTRL+J.
 12. Изберете за най-горния слой филтъра „Surface Blur“, намиращ се в „Blur“ групата на „” раздел Филтър“.
 13. Задайте параметрите “Radius” и “Threshold”, така че нашето изображение да се окаже доста гладко, дори малко “ размазано" .
 14. Създайте маска на черен слой, като щракнете върху съответната икона в долната лента с инструментиРедактор на слоеве,като преди това задържитеклавиша ALT.
 15. Отидете до инструмента „Четка“, като го изберете от лентата с инструменти вляво.
 16. Персонализирайте неговия размер и форма. В нашия случай: размер - 20 пиксела, форма - мека кръгла.
 17. Намалете непрозрачността (приблизително 25%), така че крайният ефект да е достатъчно мек.
 18. Задайте основния цвят на четката на бяло и оцветете маската по такъв начин, че ефектът, постигнат в предишните стъпки с филтъра, да започне да се вижда през нея“Surface Blur” Основната област на оцветяване - проблемни зони на лицето. Трябва да действате внимателно, така че ефектът на „размазване“ да не се появи на крайното изображение и лицето да изглежда възможно най-естествено.
 19. Резултатът, който трябва да бъде приблизително върху маската на слоя вРедактор на слоеве.
 20. Нека продължим да премахваме дребни дефекти - създайте отпечатък на всички слоеве с помощта на клавишната комбинацияCTRL+SHIFT+ALT+E. В резултат на това получаваме нов слой, разположен най-отгореПалети за слоеве.
 21. За да направим снимката по-естествена, нека се опитаме да комбинираме предишните резултати с оригиналния слой, на който лицето не е редактирано. За да направите това, изберете фона (първия слой) и създайте негово копие, като използвате клавишитеCTRL+J, след което го преместете на най-горната позиция вРедактор на слоеве
 22. Използвайте филтъра“Edge Contrast” (“Контраст на цвета”)намиращ се в “Other” групата на “” раздел Филтър“.
 23. Следвайки примера в изображението по-долу, регулирайте радиуса на пиксела, така че всички основни линии в снимката да са ясно видими.
 24. Променете режима на смесване на фоновото копие на "Наслагване" .
 25. Повторете предишните стъпки, за да разкриете ефекта на размазване:
  • създайте черна маска на слоя (ALT+щракване с мишката върху съответния бутон);
  • изберете бяла четка;
  • премахнете прекалено изгладените фрагменти и направете изображението по-естествено.
 26. Тази работа по премахването на бръчките може да се счита за завършена.

Заключение

По този начин, като стъпка по стъпка изпълнявате описания по-горе алгоритъм във Photoshop и визуално контролирате всички промени в зависимост от характеристиките на коригираната снимка, можете да постигнете желания резултат, а именно успешно премахване на бръчките по лицето.

Категория: