Може би една от най-интересните и необичайни функции във Photoshop е „непрозрачността“. Благодарение на него не само основните обекти могат да бъдат направени прозрачни, но и запълването, за да останат видими само стиловете на слоя.

В този урок ще научим подробно как да работим с непрозрачност във Photoshop и в какви случаи може да се прилага ефективно. Ще научите също как да използвате тази функция, за да зададете прозрачност за определена картина.

Съдържание

  • Непрозрачност на основния слой
  • Непрозрачност на запълването
  • Непрозрачност и отделен обект
  • Непрозрачност на градиента

Непрозрачност на основния слой

Основните индикатори и настройките за непрозрачност са в горната част на палитрата със слоеве и се измерват с %. Можете да промените индикатора или с плъзгача, или като въведете стойност.

На екранната снимка по-горе прозрачността е зададена на 0,5 и долният слой се вижда през него. защото долният ни слой е просто бял с граница, след което основното ни лого е избледняло. Но това е достатъчно, за да се демонстрира самата функция.

Непрозрачност на запълването

Ако основната непрозрачност може да засегне целия слой, тогава такава функция като "Fill" не засяга стиловете на слоя.

Да кажем, че отидем на "опции за наслагване" и приложим стила "Релефен" към слоя.

След като стиловете са приложени, задайте стойностите за запълване на 0%.

С тази настройка всичко ще изчезне освен стила. Между другото, приложихме и шаблон, за да изглежда по-добре.

Благодарение на тази функция можете да създавате прозрачни обекти, като например водни знаци.

Непрозрачност и отделен обект

За да направите само един обект прозрачен на слой, трябва да приложите маска на слоя, например с помощта на магическа пръчка.

След това трябва да натиснете бутона ALT и да щракнете върху маската в долната част на панела със слоеве.

Резултатът ще бъде изчезнал обект, на мястото на който ще се появи черна зона със същата форма. Следващата стъпка е да натиснетеCTRL и да щракнете върху миниатюрата в панела със слоеве.

След това на платното ще се появи селекция:

Сега трябва да се обърне с помощта на комбинацията от клавишни комбинацииCTRL+SHIFT+I.

Сега зоната за избор трябва да бъде запълнена с произволен нюанс на сивото, тъй като черното ще покрие изцяло областта, а бялото - обратното. Натиснете клавишитеSHIFT+F5 и изберете цвят.

След това натиснете OK и вземете избраната непрозрачност въз основа на избрания цвят.

За да премахнете селекцията, натиснетеCTRL+D.

Непрозрачност на градиента

Неравномерна градиентна непрозрачност може да се получи и с помощта на маска. За да направите това, просто създайте бяла маска с помощта на специален бутон.

След това трябва да изберете инструмента Gradient, чийто нюанс може да бъде бял, черен или сив, т.к. само тези цветове се разпознават от маската.

След това, докато сте върху маската, задръжте левия бутон на мишката и плъзнете градиента. Можете да направите това във всяка посока и ако не се получи, можете да го повторите.

Това е всичко, което можете да правите с непрозрачност за сега. Надяваме се, че този урок ви е помогнал. Ще се видим скоро!

Категория: