Проблемите с перспективата са един от основните проблеми на фотографите, които тепърва започват своя творчески път. Благодарение на Adobe, която разработи Photoshop, тази задача се решава лесно. Програмата е в състояние да разреши повечето проблеми и да подреди дори най-противоречивите снимки.

Съдържание

 • Метод 1: Прилагане на корекция на изкривяването
 • Метод 2: Прилагане на свободна трансформация

Този урок е за коригиране на перспектива в снимки във Photoshop.

Коригиране на перспективата

Има два прости начина за коригиране на перспектива във Photoshop: използвайте филтъра за корекция на изкривяването, специализиран за тази задача, или използвайте функцията за свободна трансформация. Но първо трябва да вземем решение за снимката, която ще обработваме.

Метод 1: Прилагане на корекция на изкривяването

 1. В тази версия на коригиране на перспектива трябва да използвате филтъра „Коригиране на изкривяването“, който може да се намери в менюто „Филтър“.
 2. Но първо трябва да копирате оригиналния слой и едва след това да включите филтъра. В настройките отидете в раздела "По избор" , намерете блока "Перспектива" и обърнете внимание на елемента "Вертикално" .

  Тази функция ще коригира наклонените стени на сградите, правейки ги успоредни.Тази опция обаче изисква вашата собствена оценка и интуиция, тъй като ще трябва да работите, като се фокусирате единствено върху чувствата си. Затова преместваме плъзгача, докато ви се стори, че сградата вече има симетрия и успоредни линии на стените. След това щракнете върху „OK“ и се насладете на резултата. Така се случи и при нас:

Метод 2: Прилагане на свободна трансформация

Преди да се направи Free Transform, снимката трябва да бъде подготвена. За да направите това, включете линийките, за да зададете водещите маркери. Отидете в горното меню„Изглед“и изберете„Линийки“.

Линийките ще се появят отгоре и отляво. Ще го забележите. Често се случва да са предварително инсталирани.

За да определите границите, до които ще бъде възможно да разтегнете изображението, трябва да се съсредоточите върху вертикалните и хоризонталните водачи.Последните регулират височината на обекта на снимката, има няколко от тях и те ще помогнат за коригиране на размера на сградата след корекцията.

И сега изпълняваме тези стъпки стъпка по стъпка:

 1. В менюто намираме „Безплатна трансформация“, както е показано на екранната снимка:
  Можете да го извикате с помощта на клавишитеCTRL+T. След това щракнете върху десния бутон на мишката (ПКМ) и изберете бутона "Перспектива" .
 2. Използвайте най-горните манипулатори, за да разтегнете изображението, като наблюдавате вертикалните препратки. Необходимо е сами да следите настройката на снимката, така че хоризонтът също да се окаже правилен.
 3. Натиснете отново десния бутон на мишката и намерете елемента Zoom.
 4. Следвайки водачите, опънете сградата вертикално.
  Когато корекцията приключи, приложете трансформацията, като натиснетеEnter.

Използвайки този метод, можете да оптимизирате изкривената перспектива на вашите изображения възможно най-гъвкаво.

Нека сравним първоначалната и крайната ни снимка:

Това беше урок за това как да поправите или коригирате грешна перспектива във Photoshop. Ако нещо ви се стори неразбираемо, задайте въпроси в коментарите и ние определено ще им отговорим. Ще се видим в следващите ни уроци.

Категория: