При обработката на снимки доста често се използва техника като смяна на фона. Факт е, че повечето студийни кадри са заснети на еднотипен и най-често едноцветен фон. И за да направите снимката по-ефектна, трябва да замените този фон с по-привлекателен. Нека да видим как това може да стане във Photoshop.

Съдържание

 1. Процес на замяна на фона
  • Етап 1: изрежете обекта от оригиналната снимка
  • Етап 2: прехвърлете обекта на нов фон
  • Стъпка 3: създайте сянка от обекта
  • Етап 4: окончателна обработка на изображението
 2. Заключение

Процес на замяна на фона

Цялата процедура за подмяна на фона може да бъде разделена на няколко големи стъпки:

 1. Изрязване на обект от оригиналната снимка;
 2. Наслагване на изрязания обект върху нов фон;
 3. Създаване на сянка;
 4. Последни настройки за по-реалистична картина.

Ще обработим снимката на известната актриса Марго Роби.

А като нов фон ще използваме един от най-често срещаните варианти - тухлена стена.

Етап 1: изрежете обекта от оригиналната снимка

Първо, трябва да получим чиста снимка на актрисата без фон. Във Photoshop можете да направите това по различни начини. Ще използваме инструмент, наречен“Pen”.

Как да работите правилно с този инструмент, както и да научите други начини за отделяне на обект от фона, можете в нашата статия - „Как да изрежете обект във Photoshop“.

Резултатът след като разделихме фона.

Етап 2: прехвърлете обекта на нов фон

Да започнем да прехвърляме полученото изображение на нов фон.

 1. Отворете снимка на тухлена стена, която ще служи като нов фон. Върнете се в раздела с изображението на актрисата. Натиснете клавишната комбинацияCtrl+T, след това изберете инструмента„Преместване“, след което с натиснат ляв бутон на мишката плъзнете избраното изображение в раздела с новоотворената стена. Изчакваме, докато програмата ни превключи към избрания раздел, преместете показалеца в областта на платното и след това отпуснете бутона на мишката.Забележка:вместо да прехвърляте изображението, след като е избрано с клавишната комбинацияCtrl+T, можете просто да го копирате по всеки удобен начин (например чрез натискане наCtrl+C), след това превключете към раздела тухлена стена и натиснетеCtrl+V, за да поставите.
 2. Задаване на размера на изображението, за да се побере във фоновите рамки. Не забравяйте да задържите натиснат клавишаShift на клавиатурата, за да запазите оригиналните пропорции на изображението. В някои случаи, напротив, трябва да преоразмерите самия фон.
 3. Този втори етап от работата може да се счита за завършен.

Стъпка 3: създайте сянка от обекта

След като прехвърлите снимката на актрисата, трябва да поработите върху това как да я „вместите“ в новия фон възможно най-реалистично. Сенките ще ни помогнат с това. Ето какво правим.

 1. Щракнете двукратно върху слоя с актрисата, за да отворите неговите свойства.
 2. В прозореца за стил на слоя, който се появява, поставете отметка в квадратчето до“Shadow” и задайте параметрите по ваш вкус. В този случай можете да се фокусирате върху настройките в екранната снимка по-долу.
 3. След като натиснемOK получаваме следния резултат.

Етап 4: окончателна обработка на изображението

 1. Отидете до най-горния слой, щракнете върху бутона, за да създадете коригиращ слой и изберете елемента “Hue/Saturation”.
 2. Натиснете бутона за свързване и задайте параметрите по такъв начин, че да сведете до минимум разликата между фона и снимката на актрисата. В нашия случай са необходими минимални корекции.
 3. Ето какво се случи след обработката на снимката.
 4. Сега трябва да поработим малко с тухлената стена, така че тя наистина да се възприема като фон и да не привлича твърде много внимание към себе си. Превключете към фона в палитрата със слоеве.
 5. Изберете филтъра“Gaussian Blur”, който е в групата“Blur”, раздел“Филтър ” .
 6. Задайте малък радиус на размазване и натиснетеOK.
 7. Също така създайте коригиращ слой за фона„Криви“.
 8. Огънете линията леко надолу, за да направите фоновия слой малко по-тъмен.
 9. Сега трябва да направим детайлите в тъмните области на изображението по-видими. За да направите това, превключете към най-горния слой (“Hue/Saturation”) и създайте нов коригиращ слой“Curves”.
 10. Огъваме линията нагоре, докато видим очертанията на гънките на полата. В този случай не се интересуваме от други области на изображението, тъй като с помощта на следващите стъпки ще оставим получения ефект само в желаните области.
 11. Междинният резултат изглежда така.
 12. След това, като изберете черен като основен цвят и се намирате върху маската на слоя с криви, натиснете клавишната комбинацияAlt+Del.
 13. В палитрата със слоеве маската трябва да стане напълно черна и ние ще спрем да забелязваме получения преди това ефект.
 14. Изберете инструмента“Четка”, задайте цвета му на бяло, мека кръгла форма и непрозрачност 20-30%.
 15. Сега внимателно изчеткайте полата, което ще разкрие създадения преди това ефект.По същия начин можете да обработите други тъмни области на изображението, ако е необходимо (коса, лице, ръце, дрехи и т.н.). В този случай е желателно да намалите непрозрачността на четката (например до 10%).
 16. Палитрата със слоеве след всички извършени действия изглежда така.
 17. Освен това, разбира се, все още можете да работите върху контраста на слоевете, тяхната наситеност, цветови тонове, за да ги комбинирате най-органично. Колкото повече време отделите за настройка на точката, толкова по-добро ще бъде крайното изображение.Ще приключим тук и можем да оценим резултата от нашия труд.

Заключение

Така, след като прекарате известно време в учене и прилагане на необходимите инструменти във Photoshop, можете да замените оригиналния фон на изображението с всеки друг. Крайният резултат и неговият реализъм изцяло зависят от това колко щателно сте обработили изображението на всеки етап, обсъден по-горе, и как сте задали настройките за използваните инструменти.

Категория: