В тази статия ще разгледаме такъв важен етап от обработката на снимки като корекцията на цветовете - процесът на регулиране на яркост, наситеност, цветове, нюанси и т.н.

Коригиране на цветовете във Photoshop

Необходимостта от корекция на цвета може да възникне по различни причини:

 • Снимките, направени с фотоапарати, доста често се различават от това, което виждаме със собствените си очи. Това се дължи на техническите характеристики на устройствата, които не винаги могат правилно да се настроят към осветлението и влиянието на други външни фактори (дори в автоматичен режим), за разлика от човешкото око.В резултат на това получената снимка трябва да бъде финализирана.
 • Понякога се получава рамка с явни дефекти, които трябва да бъдат коригирани. Може да е висок (слаб) контраст, преекспониране, липса на наситеност, яркост и др.

Инструментите, които ви позволяват да извършвате корекция на цветовете във Photoshop, се намират в менюто„Изображение“, група„Корекция“.

Най-използванЯркост/Контраст, Нива, Криви, Оттенък/Наситеност, Цветов балансиСенки/Осветления.

Нека видим как да подобрим снимките с корекция на цветовете на практика.

Пример 1: нисък контраст и матови цветове

Направете например есенна снимка, направена през нощта.

Както виждаме, явно липсва контраст и наситени цветове. Нека направим този кадър по-изразителен.

 1. Стартирайте инструмента“Нива”, който е в групата“Корекция”(меню“Изображение”).
 2. От лявата и дясната страна на диаграмата можем да забележим празни зони, където няма черни изблици. Преместете плъзгачите по такъв начин, че да премахнете празните области. Трябва да изглежда като екранната снимка по-долу.
 3. Сега нека се опитаме да си „поиграем“ малко със сянката и светлината. За да направите това, изберете подходящия инструмент.
 4. В нашия случай задайте светлинния ефект на 25%.
 5. Като цяло резултатът вече изглежда много по-добре от оригиналното изображение. Но нека го изострим още малко. За да направите това, създайте копие на слоя, като натиснете клавишната комбинацияCtrl+J.
 6. За да копирате слоя, изберете инструмента“Цветов контраст”(меню“Филтър”-“Други ” ).
 7. Задайте стойността на радиуса, така че да могат да се видят малки детайли (но без цвят). В нашия случай 2,5 пиксела са достатъчни.
 8. Щракнете върху текущия режим на смесване на слоя и изберете от предложения списък опция -“Наслагване”.
 9. Ето какво получихме в резултат на предприетите действия.

Пример 2: грешни цветове

Всеки човек има своя представа за това как трябва да изглежда този или онзи обект, природен феномен и т.н. И доста често, за да получите желания резултат в една снимка, трябва да работите върху нея.

В нашия случай облаците и целият кадър като цяло изглеждат твърде мрачни и искам да го поправя малко.

 1. Изберете инструмента“Curves”от менюто“Image”.
 2. Превключване към канал“Червено”. Както в случая с нивата на настройка, ние премахваме празните области с помощта на плъзгачите. След това леко огънете кривата нагоре, за да добавите малко червен (по-топъл) нюанс.
 3. В допълнение към преместването (огъването) на линията, можете също да премествате контролните точки в нейните краища.
 4. Направете същото (ако е необходимо) с други канали.
 5. Ако е необходимо, можете леко да увеличите (или намалите) яркостта. За да направите това, изберете канала“RGB”, след което конфигурираме линията и плъзгачите по наша преценка.
 6. Ще бъде полезно да коригирате нивата на изображението (меню“Изображение”-“Корекция”-“Нива ” ).
 7. И за да направите облаците по-изразителни, използвайте инструмента“Shadows/Highlights”(меню“Image”-“Корекция”).
 8. В резултат получаваме следния резултат.

Заключение

Можете допълнително да обработите снимките по-горе, като използвате други налични инструменти на Photoshop и експериментирате с техните настройки, които зависят от качеството на изходния материал и крайния резултат, който искате да получите. Искахме преди всичко да демонстрираме общия принцип на корекция на цвета на изображението, използвайки примера на няколко инструмента, които могат да се комбинират както помежду си, така и с други, които не бяха разгледани в рамките на тази статия.

Категория: