Когато работите във Photoshop, понякога трябва да подравните изображение или отделни обекти върху него хоризонтално или вертикално, включително един спрямо друг. Разбира се, можете да разчитате на окото си, но е много по-добре в такива случаи да използвате специален инструмент - водач. Нека да видим как да работим с него.

Съдържание

 1. Действия с водачи
  • Добавяне
  • Добавяне на мрежа от водачи
  • Преместване
  • Изтриване и скриване
 2. Ползи от използването на ръководства
 3. Режим Smart Guide
 4. Заключение

Действия с водачи

В Photoshop можете да добавяте, премествате, закрепвате, скривате, показвате и премахвате водачи. Нека да разгледаме всички тези действия по-долу.

Добавяне

Доста лесно е да разберете дали има активни водачи или не - те са представени като сини линии. За да добавите инструмент към платното, отидете в менюто“Изглед”, в което избираме елемента“Ново ръководство”.

Ще се отвори малък прозорец, в който избираме какъв тип водач да добавим (хоризонтален или вертикален) и определяме местоположението му. Ако изберете“0”, ръководството ще бъде зададено или в най-лявата точка на изображението (вертикално), или в най-горната точка (хоризонтално).Като пример, нека се спрем на първата опция и натиснете бутонаOK

Ръководството е добавено успешно.

Забележка:Позицията на водача е посочена в мерните единици, които са избрани за основните скали. В нашия случай е“cm”.

Можете да промените мерната единица, като щракнете с десния бутон върху линийката (няма значение дали е хоризонтална или вертикална) и изберете желаната опция от предложения списък.

Това действие може да се направи преди или след добавяне на водача.

Алтернативен начин за добавяне на ръководство:

Щракнете с левия бутон върху желаната линия и без да я пускате, плъзнете появилата се линия до желаното място на платното. По-долу е даден пример за хоризонтален водач.

Добавяне на мрежа от водачи

В някои случаи трябва да добавите мрежа от водачи. Добавянето едно по едно ще отнеме много време, но за щастие този процес може да бъде автоматизиран.

 1. Отидете в менюто„Преглед“ и изберете „Ново оформление на ръководството“.
 2. В прозореца, който се отваря, задайте желаните настройки по свое усмотрение (брой редове хоризонтално, вертикално, отстъпи и т.н.) и щракнете върхуOK.
 3. Получете резултата според зададените параметри.

Преместване

След като добавите водач, можете да го местите както желаете, като по този начин промените първоначалното местоположение.

Това става много просто - преместете показалеца на мишката върху линията и щом се промени на характерен знак под формата на две ивици със стрелки в различни посоки, задръжте левия бутон на мишката и плъзнете ръководство за ново местоположение.

Инструментът трябва да бъде избран предварително„Преместване“ в страничната лента.

За да изберете бързо инструмент, можете да използвате" V" клавиша на вашата клавиатура.

За да коригирате водачите, използвайте специална команда в менюто„Преглед“.

Изтриване и скриване

За да премахнете временно водачите от платното, можете да използвате клавишната комбинацияCtrl+H. Същата комбинация се използва за повторното им активиране.

Ако искате избирателно да премахнете водач, задръжте го с левия бутон на мишката и го плъзнете до съответната линийка.

Също така можете да изтриете редове в менюто„Преглед“, като изберете„Изтриване на водачи“.

Ползи от използването на ръководства

С помощта на ръководства в някои ситуации е много по-лесно да се работи с изображения.

Обвързване на обект

Тази функция може да бъде полезна в случаите, когато искате да подравните с водач. Синята линия ще привлича предмети, които приближаваме към нея като магнит.

 • Можете да активирате функцията в менюто“Изглед”, елемент“Прилепване към” - “Ръководства”.
 • Когато обектът е "магнетизиран" към направляващата линия, той може да се движи по нея.
 • Когато прихващане не е необходимо, преместете обекта по-далеч от синята линия, за да може да бъде откачен.
 • Ако искаме да поставим обект където и да е, но в непосредствена близост до направляващата линия, като държим натиснат клавишаCtrl на клавиатурата, го преместваме с натиснат ляв бутон на мишката.

Подравняване на изображението хоризонтално или вертикално

Направляващите ви позволяват да подравните изображението, например, в случай на закриване на хоризонта.

Забележка: Разбира се, това не са всички предимства от използването на водещи линии. Просто дадохме очевидни примери.

Режим Smart Guide

Photoshop има така наречения режим на интелигентни водачи, който се активира в менюто“View”, елемент“Show”-„Интелигентни водачи“.

За разлика от обикновените сини линии, тези водачи не трябва да се задават ръчно, те се появяват сами в момента на преместване и подравняване на различни обекти.

Заключение

Умението да работиш с ръководства е едно от основните умения, които всеки потребител, решил да научи Photoshop, трябва да овладее. Отделянето на малко време за изучаване на този инструмент ще ви спести много минути и часове в бъдеща работа.

Категория: