Повечето снимки от миналото са безцветни, с други думи те са черно-бели. Също така, понякога съвременните фотографи, по силата на творческа или друга идея, правят избор в полза на такива снимки. Но какво ще стане, ако искате да ги оцветите? В тази статия ще ви покажем как да направите това във Photoshop.

Снимка за оцветяване

И така, за да изпълним задачата, се придържаме към следния алгоритъм от действия:

 1. Отворете оригиналната снимка във Photoshop.
 2. Създайте нов слой, като натиснете съответния бутон вPalette.
 3. За да оцветим картината, ще използваме режима на смесване за слоевете -“Color”. Можете да го изберете, като щракнете върху текущата опция.В списъка, който се отваря, намерете желания артикул и кликнете върху него.Използвайки този режим, можем да рисуваме обекти без страх за безопасността на сенките и други компоненти на оригиналната снимка.
 4. След това трябва да изберете обект (в нашия случай това е чаша) и цвета, който ще използваме, за да го оцветим. Можете да зададете цвета по свое усмотрение или да вземете проба с помощта наинструмента „Пипета“от подобни снимки. Избираме първия вариант.
 5. Щракнете върху основния цвят на лентата с инструменти.
 6. Изберете желаната опция и потвърдете с натискане на бутонаOK.
 7. Изберете инструмента“Четка”.
 8. В зададените параметри на четката: форма - твърда кръгла, непрозрачност - 100%, натиск - 100%, твърдост - 100%.
 9. След като изберем оптималния размер на четката (и периодично го сменяме), започваме да рисуваме чашата. За да го направите по-удобно, можете да увеличите до удобен размер.
 10. Получете следния резултат.Забележка: Създайте отделен слой за всеки цвят и изберете подходящия режим на смесване за него. Ще се ограничим до един в рамките на статията.
 11. Натиснете бутона, за да добавите нов коригиращ слой вPalette(слоят, за който искаме да извършим това действие, трябва да бъде избран). В падащия списък изберете“Hue/Saturation”.
 12. В появилите се настройки натиснете бутона, маркиран на фигурата по-долу.Това ще позволи на коригиращия слой да прилепне само към слоя непосредствено под него. Други слоеве в палитрата няма да бъдат засегнати от тази настройка. Точно поради тази причина, ако искате да използвате няколко цвята за оцветяване, трябва да създадете нов слой за всеки от тях, както споменахме малко по-горе.
 13. Нека да преминем към регулиране на цвета и нюанса. Срещу опцията„Тонизиране“поставете отметка. След това чрез преместване на плъзгачите“Hue”и“Saturation”,можем да получим резултата, който ни подхожда най-много.
 14. Всичко е готово. Оцветихме чашата с цвета на нашето лого.Можете да продължите да работите върху снимката. Ще спрем до тук, защото искахме само да демонстрираме принципа на работа в тази посока.

Заключение

Оцветяването на черно-бели снимки във Photoshop е доста проста задача, ако следвате последователността от стъпки. Основната трудност се състои в точната работа на четката по време на оцветяването, което освен това отнема много време. Но резултатът ще оправдае всички усилия.

Категория: