Когато работите с изображения, доста често по различни причини става необходимо да премахнете определена част, която не е необходима, с други думи, трябва да изрежете снимка или картина. Нека да видим как се прави във Photoshop.

Лесно изрязване с инструмента Frames

За да оставите определена част от изображението, направете следното.

 1. Отворете снимка или снимка в програмата.
 2. От страничната лента с инструменти изберете“Рамка”.
 3. Чрез разместване на границите на избраната област (с натиснат ляв бутон на мишката) оставяме само тази част, която ни трябва. Засенчените области ще бъдат премахнати.
 4. Натиснете клавишаEnter, за да изрежете снимката.

Изрежете изображението с неговите размери

Този метод се използва, когато трябва не просто да изрежете изображение, а да го направите, като зададете желания размер на получения резултат (например да качите снимка или моментна снимка на сайтове, където има ясни изисквания за тях).

 1. Все още имаме нужда от същия инструмент" Рамка". В горния ред с опции изберете“Изображение”.
 2. Посочете необходимите размери (в пиксели).
 3. Пропорциите на областта за избор ще бъдат променени според зададените от нас стойности.
 4. Сега можем, както при първия метод, да променим областта за избор (съотношението на страните ще бъде запазено). Когато сте готови, натиснете клавишаEnter.
 5. Изображението ще бъде изрязано според посочените размери.

Забележка:когато отпечатвате картина, не забравяйте, че трябва да зададете не само нейните размери, но и разделителната способност (общия брой пиксели на единица площ). Например обща стойност -300 dpi съответства на 300 dpi.

Изрежете изображението с дадените пропорции

Понякога трябва да изрежете снимката си до определени пропорции, като 15×10. В този случай самият размер няма значение. Планът за действие е следният:

 1. Изберете инструмента от страничната лента“Правоъгълна маркировка”.
 2. В горния ред за параметър" Стил"посочете" Определени пропорции" . След това ще се появят полета за въвеждане на необходимите стойности.
 3. С натиснат ляв бутон на мишката направете селекция върху платното. Пропорциите ще бъдат спазени автоматично.
 4. Отидете в менюто“Изображение”, където спираме на функцията“Изрязване”.
 5. Ще остане само избраната част.

Забележка:този тип изрязване на снимки може да се използва и без първо да се посочват пропорциите. В този случай стилът на избор ще бъде„Нормален“, и ще можем да изберем област с произволно съотношение.

Изрязване с ротация

Подобно действие не се изисква толкова често, но все пак понякога е необходимо. Тук отново ще ни помогнеинструментът „Рамка“ .

 1. Изберете необходимата област.
 2. Преместете показалеца на мишката извън областта за избор, след което той ще се промени на извита двустранна стрелка. Задържайки левия бутон на мишката, можем да завъртим изображението във всяка посока.
 3. Когато всичко е готово, както обикновено, натиснетеEnter.

Заключение

По този начин можете да изрежете (изрежете) изображение във Photoshop по различни начини: произволно, с определени пропорции или размери, а също и със завъртане, ако е необходимо. Всичко зависи от задачите и предпочитанията на потребителя по отношение на тази операция.

Категория: