Кожните дефекти под една или друга форма се срещат при много хора. Може би най-честата от тях е акнето. Нека видим как можете да ги премахнете във Photoshop.

Стъпка 1: Премахнете големите пъпки

Ние ще обработим тази снимка.

Първо, трябва да премахнем всички големи дефекти, които лесно се идентифицират визуално.

 1. Натиснете клавишната комбинацияCtrl+J, за да създадете копие на оригиналния слой.
 2. От лявата лента с инструменти изберете“Healing Brush”.
 3. Задайте параметрите на четката въз основа на екранната снимка по-долу. Избираме размера въз основа на резолюцията на изображението и размера на акнето (доста често оптималната стойност е от 10 до 20 пиксела.).
 4. Задръжте клавишаAlt(показателят на мишката трябва да се промени на кръгъл мерник) щракнете с левия бутон върху „чиста“ област до проблемната зона, за да вземете проба от цвета на кожата. След това, като отпуснете клавишаAlt, щракнете върху пъпката, до която е взета пробата.
 5. По същия начин премахваме всички останали големи пъпки и други дефекти (черни точки, уен и др.). В същото време размерът на четката може да се промени, ако е необходимо.Забележка: Когато извършвате тази процедура, изобщо не е необходимо да доведете всичко до идеалния резултат. Основното нещо е да премахнете очевидните дефекти и по-късно ще изгладим петната. Най-малките несъвършенства не трябва да се премахват, за да се запази естествената текстура на кожата.

Стъпка 2: Изгладете кожата

Сега нека започнем да изглаждаме. За да направите това, изпълнете следните действия:

 1. Направете две копия на слоя, който току-що обработихме, след което превключете към горното копие.
 2. От лентата с инструменти изберете“Четка за смесване”.
 3. Въз основа на изображението по-долу задайте параметрите на инструмента. Задаваме голям размер (по наша преценка, в нашия случай - 70 пиксела), т.к четката трябва да "обхване" съседните области, за да смеси тоновете.
 4. Най-добре е да правите малки кръгови удари, като избягвате дълги и прави удари, които могат да доведат до подобен резултат, както е показано на екранната снимка по-долу.
 5. Изгладете с четка всички проблемни зони с петна, които се различават от съседните зони по цвят/тон. Този процес е доста трудоемък и изисква известно умение, така че не се обезсърчавайте, ако желаният резултат не се постигне веднага, а опитайте отново, докато успеете.Както при Healing Brush, размерът на инструмента може да се променя в зависимост от зоната, която се третира. Не забравяйте също, че лицето има обем и трябва да бъде запазено.
 6. В менюто„Филтър“изберете елемент“Surface Blur“.
 7. Задайте параметрите на филтъра (можете да се обърнете към изображението по-долу), като визуално оцените резултата.
 8. Трябва да получите равен тон. Ако някъде се видят дефекти, те трябва да бъдат отстранени с помощта на инструментите и процедурите, описани по-горе.
 9. В редактора на слоевете задръжте натиснат клавишаAlt и щракнете върху иконата на маска, за да създадете черна маска на слоя.
 10. След това изображението на най-горния слой, за който създадохме маската, ще бъде напълно покрито от съдържанието на долния слой. За да го „покажете“ (или отделни зони), вземете лентата с инструменти„Четка“ .
 11. Задайте следните параметри: форма - мека кръгла, режим - нормален, непрозрачност - 30%, натиск - 30%. Цвят - бял.
 12. В палитрата със слоеве щракнете върху миниатюрата на маската, за да се уверите, че е избрана.
 13. Прекарайте четката върху лицето (където сме я обработили по-рано), докато постигнем желания резултат.

Стъпка 3: Възстановете текстурата

Лесно се вижда, че в резултат на извършените процедури кожата стана невероятно гладка. За да коригирате това, добавете текстура към него.

 1. Плъзнете слоя, който обработихме в самото начало (Слой 1) до самия връх.
 2. Създайте негово копие, като натиснетеCtrl+J.
 3. Щракнете върху иконата на око до най-горния слой, за да изключите видимостта му, след което превключете към слоя по-долу.
 4. Отидете в менюто“Филтър”, където избираме“Цветов контраст”в групата“Други ” .
 5. Задайте стойността на радиуса (като използвате плъзгача или въведете стойности в специално поле), така че да могат да се проследяват големи елементи.
 6. Превключете към най-горния слой, направете го отново видим и приложете същия филтър към него. Само този път, за да покажем по-фини детайли, задаваме по-малка стойност на радиуса.
 7. Щракнете върху опцията за наслагване на текущия слой.
 8. От падащия списък изберете „Наслагване“.
 9. Направете същото за слоя по-долу, върху който също е приложен филтърът“Цветов контраст”.
 10. На платното получаваме този резултат.
 11. Можете да промените процента на непрозрачност на тези слоеве, ако искате да регулирате силата на получения ефект.
 12. Освен това, ако е необходимо за някои области, можете да почистите ефекта. За да направите това, създайте слой маска за горните два слоя, изберете всеки един от тях и щракнете върху съответната икона (този път без да държите клавиша Alt).
 13. Изберете обичайната“Четка” (черен цвят). Задаваме параметрите същите като тези, дадени по-горе, когато извършваме подобно действие.
 14. Изберете последователно всяка маска на слоя (само с бял фон) и преминете през зоните, където искаме да заглушим ефекта (например линията на брадичката и зоните до косата). Когато работите върху един слой, видимостта на другия трябва да бъде премахната.
 15. И така, работата е завършена и можем да оценим нашата работа:
  • оригинално изображение
  • краен резултат.

Заключение

Акнето и други кожни несъвършенства могат да развалят цялостното впечатление от снимката. За щастие те могат да бъдат премахнати в графичния редактор Photoshop. И като използвате инструкциите стъпка по стъпка, описани в нашата статия, не би трябвало да има проблеми с това.

Категория: