Необходимостта от разделяне на снимка на части възниква по различни причини. Нека видим как това може да се направи във Photoshop и за по-голяма яснота разгледайте практически пример за използване на това умение.

Разделяне на снимката на части

 1. Нека вземем тази снимка като изходен материал. Отваряме го в програмата.
 2. Натиснете клавишната комбинацияCtrl+J, за да създадете копие на фоновия слой.
 3. Ще използваме водачи, за да разделим снимката на 4 равни части. Преместете показалеца на горния ред и задръжте левия бутон на мишката и плъзнете линията, която се появява до средата на снимката.Задайте вертикален водач по същия начин, но този път начертайте линия от страничната линия.Забележка:ако линийките не са показани в прозореца на програмата, те могат да бъдат активирани в менюто“Изглед”(или просто натиснете комбинациятаCtrl+ R).„Прилепване“ на водачите към центъра на снимката може да се активира с командата„Прилепване към водачите“в менюто„Изглед“.Натискането на комбинациятаCtrl+H скрива водачите. А за да ги изтриете, преместете ги обратно на съответната линийка с натиснат ляв бутон на мишката.
 4. От страничната лента изберете инструмента„Правоъгълна маркировка“.
 5. Изберете една от четирите получени секции.
 6. Натиснете комбинациятаCtrl+J, за да копирате избраната област. Получаваме отделен слой с дублиран фрагмент. Превключете обратно към копие на фоновия слой (в нашия случай -Слой 1).
 7. По същия начин копирайте останалите части от снимката в отделен слой една по една.
 8. Това завършва разделянето на оригиналното изображение на 4 части.

Казус

Нека се опитаме да направим колаж, използвайки получените фрагменти.

 1. Скриване или премахване на водачите.
 2. Изберете частите, които ще използваме, за да изпълним нашата задача. Останалите ненужни слоеве могат да бъдат изтрити (в нашия случай -Layer 3и4). За да направите това, изберете ги (един по един или едновременно) и натиснете бутона под формата на кошница (или клавишаDel).
 3. Превключете към който и да е останал слой с фрагменти и натиснетеCtrl+T, за да активирате“Free Transform”, което ви позволява да преоразмерявате, завъртате и преместете изображението. Когато всичко е готово, натиснетеEnter.
 4. Щракнете два пъти върху слоя (но не върху името му, тъй като това ще активира режима за редактиране), за да отворите настройките му за стил.
 5. Отидете в секцията „Щрих“ и го нагласете по наш вкус (избрахме да е бял отвън и с дебелина 20 пиксела).
 6. Можете също да добавите сянка в съответния раздел. Настройки – отново по наша преценка. Когато сте готови, щракнете върхуOK.
 7. Получаваме следния резултат.
 8. Настройте останалите фрагмент(и) по същия начин, като ги подредите както желаете.
 9. Създаването на колаж е завършено.

Заключение

Разделянето на снимка на части и процесът на по-нататъшната им обработка може да даде напълно различни резултати. Всичко зависи от това как точно виждате резултата: колко фрагмента оставяте, как ги подреждате, какви настройки им прилагате и т.н. Придобитите знания могат да се използват, наред с други неща, за разделяне на снимката на повече части.

Категория: