Photoshop предоставя на потребителя почти неограничени възможности за обработка на снимки. Един често срещан начин да направите снимката по-изразителна е винетирането - когато фонът около важен елемент е замъглен или потъмен (в зависимост от задачата).

Нека да видим как можете да направите винетки върху портрет във Photoshop. този тип изображения най-често се подлагат на такава обработка.

Метод 1: потъмняване на фона

 1. Като пример, нека вземем снимка на известната актриса - Джесика Алба. Отворете го в програмата.
 2. От страничната лента с инструменти изберете„Овална зона“.
 3. Използвайте левия бутон на мишката, за да изберете област от снимката. Най-често селекцията се прави в центъра, с равни граници от краищата. Това обаче изобщо не е необходимо. В нашия случай искаме да подчертаем само областта около главата.
 4. Създайте нов слой, като натиснете съответния бутон в палитрата.
 5. Натиснете" Добавяне на маска на слой"бутон, докато държитеAlt бутон на клавиатурата. След това трябва да се добави маска до миниатюрата на слоя с черна овална селекция.
 6. Щракнете с левия бутон върху миниатюрата на създадения слой.
 7. НатиснетеD клавиша на вашата клавиатура, за да нулирате цветовете на преден план и фон. Така черното ще бъде зададено като основно.
 8. Изберетеинструмент „Запълване“от лентата с инструменти и щракнете върху платното, за да запълните избрания слой с черно. Можете също така просто да натиснете клавишната комбинацияAlt+Backspace. вместо това
 9. Получаваме следния резултат.
 10. В палитрата със слоеве в параметъра" Opacity" задайте 30-50%. Колкото по-висока е стойността на непрозрачност, толкова по-тъмен ще бъде фонът.
 11. Благодарение на това успяхме да затъмним всички области на снимката, разположени извън овалната селекция.
 12. Сега нека използваме филтъра" Gaussian Blur"(меню" Filter"- група" Blur" ).
 13. Задайте стойността на параметъра“Радиус”, визуално проследяване на резултата. Тук трябва да се съсредоточите върху контура на овалната област - тя трябва да се окаже „мека“. Основното нещо е да не прекалявате, за да запазите естествеността на картината, освен ако, разбира се, не се преследва друга цел. Щракнете върхуOK, за да приложите филтъра.
 14. Това завършва работата ни. Избрахме зоната на лицето, създавайки ефект на дифузно подчертаване.

Забележка: Когато отпечатвате обработена снимка, може да срещнете, че винетката ще изглежда като многоцветни овали. За да разрешите този проблем, направете следното:

 1. В менюто" Филтър"изберете" Добавяне на шум"в групата" Шум" .
 2. Задайте размера не повече от 5%, за параметъра“Разпределение”изберете“Gaussian”.

Метод 2: замъгляване на фона

Фонът в нашата снимка първоначално е размазан, но този ефект може леко да бъде подобрен. Ето какво правим:

 1. Изберете с“Oval area” частта от изображението, която искаме да подчертаем.
 2. Щракнете с десния бутон навсякъде върху платното и изберете елемент от отвореното контекстно меню" Инвертиране на селекцията" .
 3. Сега всички области извън овала са избрани.
 4. Натиснете клавишната комбинацияCtrl+J, за да копирате селекцията на нов слой.
 5. Отидете в менюто„Филтър“и изберете„Размазване по Гаус“.
 6. Задайте подходящата стойност“Радиус” и щракнете върхуOK.
 7. Задайте процента“Opacity” на слоя по наш вкус. Колкото по-висока е стойността, толкова по-силен е ефектът от приложения филтър.
 8. Всичко е готово, можем да оценим резултатите от нашата работа.

Заключение

Така разгледахме два метода, които можете да използвате за винетиране на снимки във Photoshop. Крайните резултати може да се различават от показаните от нас.й. всичко зависи от стойностите, зададени в приложените филтри, както и от начина, по който се подчертава важният елемент.

Категория: